Амониев молибдат /молибден/ 1кг.

Наличност:
В наличност
Опция:
ЦЕНА НА БРОЙ
120.00лв
Всички цени са с ДДС
Без рейтинг Коментар

Сигурна доставка

Проверка на пратката

Поръчай до 13:00 днес и продукта ще е при теб до : .

Палетна доставка до 1200кг. за 65лв. до всяка точка на страната

Молибденът е един от основните микроелементи. Подобно на мангана, той се изисква само в малки количества за нормално развитие на растенията. Тя обаче играе решаваща роля в регулирането на различните функции на централата.

Молибден (Mo), последният от необходимите микроелементи, е необходим в най-малките количества от растенията. Нормалният диапазон за повечето растителни тъкани е между 0.3-1.5 ppm и в хранителната среда между 0.01-0.20 ppm. Недостигът или токсичността на молибден не е много често, но неговият дефицит се наблюдава по-често при конете. Подобно на всеки хранителен дефицит или токсичност, той трябва да бъде коригиран, преди да има отрицателно въздействие върху растежа и качеството на културите.

 

Функция на молибден

Молибденът е основен компонент на два ензима, които превръщат нитратите в нитрити (токсична форма на азот) и след това в амоняк, преди да се използват за синтезиране на аминокиселини в растението. Той също така се нуждае от симбиотични азотни фиксиращи бактерии в бобовите растения, за да фиксира атмосферния азот Растенията също използват молибден, за да превърнат неорганичния фосфор в органични форми в растението.

 

Дефицит

Тъй като молибденът е тясно свързан с азота, неговият дефицит може лесно да наподобява азотен дефицит. Молибденът е единственият микроелемент, който се движи вътре в растението, така че симптомите на дефицит се появяват върху по-старите и средните листа, но се разпространяват в стеблото и засягат новите листа. При poinsettias се появяват като тънки хлоротични листа около периметъра на листата и след това маркерите стават некротични. При някои култури цялата листа става бледа и може да бъде последвана от маргинална некроза. Листата могат да бъдат деформирани, а в случай на карфиол може да причини "брада", в която се развива средната част на листа, но има силно ограничение по широчината на листото, което прави листата тесни. В напредналите етапи растежът на растенията и образуването на цветя ще бъдат ограничени. Културите, които са най-чувствителни към молибденовия дефицит, са кръстоносците (броколи,

Mo def - Карфиол

"Дефицитът на молибден в карфиол предизвиква състояние, наречено боб, при което листата имат тънък, стройна външност. "


Тъй като молибденът е необходим за превръщането на нитрат в амоняк в завода, храненето предимно с нитратен тор ще предизвика молибденов дефицит по-рано от храненето с амонячен тор. Изследванията показват, че високите сулфати могат да намалят поемането на молибден в растенията. Молибденът е единственият микроелемент, който става недостъпен, тъй като рН на хранителната среда намалява. Така че, ако се получи недостатък, проверете pH на средата за отглеждане. Ако рН е идеално за реколтата, помислете за добавяне на добавка за торове от молибден, както е описано по-долу.

Mo def - Поинстъция

"Класическият молибденов дефицит при конец е показан като тънка хлороза на листа. "

 

Mo def - кукувица

"Това растение с кюфтбит показва молибденов дефицит върху старите листа, като цялостно пожълтяване, некроза на листа и известна интерверинална хлороза. "

токсичност

Токсичността на молибден е много рядка и при някои култури тъканта може да има няколко хиляди милионни части и все още да не показва симптоми. В редки случаи се наблюдава златисто-жълт пояс на листата. Въпреки че не са от значение за градинарските култури, преживните животни, които консумират треви или фуражи с високи нива на молибден (5-10 ррт в тъканите), могат да получат заболяване, наречено молибденоза, при която прекомерният молибден се конкурира с и предизвиква дефицит на мед в животното.

Сподели

Коментар