Амониев нитрат торове

Амониевият нитрат (амониевата селитра) е особено популярен тор сред градинарите, тъй като осигурява половината от необходимия азот в нитратна форма, а другата половина – в амониева. Разгледайте различните видове торове.

Амониев нитрат или поливане с амониева селитра

Амониевата селитра е предпочитан тор заради високото азотно съдържание (около 34%), което е отличен стартов тор за овошки, зеленчуци и многогодишни растения, както и водещ стимулант при миксовете с разнообразни хранителни вещества. Можете да го ползвате както превантивно, така и за укрепването на пожълтели растения (един от признаците на аозтен дефицит).

Амониевата селитра се продава под формата на кристали. За да се избегне слепване, е добавено допълнително вещество, обикновено магнезий, който също е полезен за растенията. Практика е амониевата селитра да се добавя в почвата като се посипва около растението или в корените му при засаждане. Друг метод е разтворът на амониева селитра, който трябва да се използва веднага, за да има ефект от употребата му.

Добавянето на вода към амониева селитра е един от примерите за еднотермична реакция – при нея се поглъща енергия от външната среда под формата на топлина, което охлажда разтвора. Въпреки че топлината е водещият фактор, в никакъв случай не използвайте топла или гореща вода, за да разтворите амониевата селитра. Тя става нестабилна и опасна при високи температури и изпарения, така че използвайте единствено вода със стайна температура. Съотношението между вода и амониева селитра е 10:1. Ако искате да неутрализирате варовитата почва, съотношението е 100:1.

В грамаж, 15 гр. амониева селитра е достатъчна за квадратен метър площ. Препоръчва се за подхранване на зеленчуци, най-вече домати и пипер. Амониевата селитра не е подходяща за листно хранене и трябва да внимавате да не попадне по стеблата, докато поливате. Използвайте ръкавици и защитни очила.

Поливането с амониева селитра се извършва по същото време, както при традиционното торене – есента и ранната пролет. Този метод на торене е подходящ и за цветя, чиито луковици и къси корени се намират изцяло в горния почвен хоризонт. Не се препоръчва да поливате при силно глинести почви, тъй като те имат тенденцията да задържат водата и разтворът може да  се изпари или оттече в друга посока.