post20

Биологично поглъщане на почвата

Биологично поглъщане според Гедройц е използването на веществата, които се намират в почвения разтвор, за нуждите на почвените микроорганизми. За да живеят и да се размножават, почвените микроорганизми се нуждаят, също както и висшите растения, от минерална храна. Те я получават най-лесно от почвения разтвор и понеже принадлежат на твърдата почвена част, дейността им маже да бъде придружена със задържане (поглъщане) на вещества от разтвора. Биологичното поглъщане в почвите може да засегне всички хранителни вещества и понякога е неблагоприятно от производствено гледище, тъй като микроорганизмите се явяват като конкуренти на висшите растения в усвояването на хранителните вещества. В това отношение най-типичен е случаят с биологичното поглъщане на азотните почвени съединения, за което се сломена при разглеждане съединенията на азота в почвата.

Биологичното поглъщане, което става в почвите, не бива да създава впечатление, че почвените микроорганизми са изобщо вредни. Напротив, дейността им е извънредно полезна за почвеното плодородие. За избягване на вредното за растенията биологично поглъщане разполагаме с широки възможности, основани на съвременните агрохимични знания.

Както видяхме, Уилямс разкри извънредно голямото значение на биологичното поглъщане в процеса на почва образуването. Той показа, че поглъщането на разтворимите минерални соли от почвените микроорганизми и от растителните корени и включването на елементите на тези соли в състава на органичните вещества е основният процес за натрупване на запаси от хранителни елементи в почвата. Биологичното поглъщане заедно с микробиологичното разлагане (минерализиране) на мъртвото органично вещество в почвата е вторият признак на почвеното плодородие – свойството на почвата да снабдява непрекъснато растенията с необходимата им коренова храна.

(Visited 606 times, 1 visits today)
Виж и:  Поглъщателна способност на почвата - част I
0 Отговори

Оставете коментар

Вашето мнение е важно за нас!
Напишете какво мислите по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *