Наличност:
В наличност
Опция:
ЦЕНА НА БРОЙ - ПОЛУЧАВАНЕ САМО ОТ МЯСТО ОТ НАШИЯ СКЛАД
Всички цени са с ДДС
5/5

(4 мнения)

Коментар

Сигурна доставка

Проверка на пратката

Поръчай до 13:00 днес и продукта ще е при теб до : .

Палетна доставка до 1200кг. за 65лв. до всяка точка на страната

Опаковка: 5л.

Основно приложение: За почистване на капкови и поливни системи.

Описание и характеристики : 

Азотната киселина е безцветна течна киселина, широко употребявана за производство на експлозиви и торове. Когато се разтворят във вода, молекулите на азотната киселина се разделят на водородни и нитратни йони. Почти всяка молекула се разделя, което прави азотната киселина особено силна. В агропроизводството азотната киселина се използва главно при нитратните торове. Растенията поемат азот под формата на амониеви и нитратни йони в комбинация с въглерод, получен по време на фотосинтеза.

Употреба на азотната киселина

Тъй като съществена част от азотната киселина се използва в селскостопанската промишленост, тя се произвежда в огромни количества. Макар и нормално бистра, азотната киселина се превръща в жълтеникаво-кафява течност при смесването си с вода. По отношение на селскостопанската употреба, азотната киселина може да се прилага директно към водата за капково напояване, но само при помпи и системи, които са издръжливи на киселини. Като се има предвид екзотермичната му реакция, причинена от разтварянето му във вода, азотната киселина благоприятства разграждането и усвояването на други твърди торове.

Ако планирате да използвате азотната киселина и като начин за прочистване на напоителната си система, прилагайте го веднъж седмично или месечно. По този начин ще избегнете отлагането на твърди частици и образуването на водорасли. Азотната киселина участва в приготвянето на разтвори, имащи за цел да понижат киселинността. Имайте предвид и вегетативния стадий на културите, за да не приложите излишен азот, когато те нямат нужда от него.

Ползи от употреба

Средното количество на азот в азотната киселина е 12%-13% при концентрация на разтвора 50%-70%. Много растения се нуждаят от азотен тор, особено в началните стадии на своя растеж. Приложен върху градинска почва, азотът подпомага за бързия растеж на културите и насърчава здравословното развитие на листата и плодовете. Тревните площи също изискват тор с високо съдържание на азот, тъй като за тях е важно да са наситено зелени, но и да цъфтят. Най-известната роля на азота си остава в образуването на аминокиселини, които съставляват градивните елементи на протеина.

Загуба на азотна киселина

Изследванията показват, че след като попадне в почвата, от 40% до 60% от азота се губи в околната среда. Това може да се намали или предотврати, като дозирате правилно количество тор спрямо площта, с която разполагате; като използвате подходящите инструменти за целта; като се съобразявате с валежите и общата влага на почвите.

Избягвайте да прилагате азотна киселина в почви с висока влажност или такива, които са твърде топли (над 10С). Не обработвайте почвата при влажни условия. Не торете с азотна киселина през лятото, за да избегнете изпаряване. Ако все пак се налага, възползвайте се от късните часове, след залез слънце, или рано, преди изгрев.

Трансформациите на азота в почвата

Азотът може да премине през много трансформации в почвата. Те могат да се групират в система, наречена азотен цикъл. Тъй като микроорганизмите са отговорни за голяма част от тези процеси, те се случват много бавно, ако изобщо се случват. Колкото по-топла е почвата, толкова по-активни стават процесите. Ето защо е добре в райони с ниски температури да се възползвате от начин за затопляне поне в първите стадии – парник, найлон или друго.

Съхранение

Колкото по-силна е концентрацията на разтвора, толкова по-внимателни трябва да сте с неговото съхранение. Ако стойностите са между 0% и 29%, азотната киселина може да се съхранява в контейнер от омрежен полиетилен с висока плътност и линеен полиетиленов резервоар с по-малки размери. Последният вид е подходящ за разтвори с концентрация 30-49%. Съхранението трябва да е в отделно помещение със стайна температура, далеч от воден източник и открит метал.

Други приложения на азотната киселина
  • дървообработването
  • ракетното инженерство
  • довършителни работи на метал
  • дезинфекция

Азотната киселина е силно корозивна и окисляваща. Може да се използва за производството на някои багрила и определени видове експлозиви.

Сподели

Коментар