Есенни торове

Есенен тор

Есенни торове - разгледайте различни видове торове подходящи за ползване през есента. Есенен тор често се асоциира с такива продукти като – фосфор / калий и др. които подпомагат целия цикъл на растението, но особено във времето преди появата на пъпките/цветовете

Есенен тор

Есента е подходящо време за торене – навън все още не е застудяло, почвата е топла и изпръхнала след големите летни жеги. Есенното торене дава на културите през пролетта силен старт, по-дълбоки и силни корени, както и по-богата на минерали и микроорганизми почва. Торенето е препоръчително, ако имате многогодишни растения, независимо от възрастта и вида.

Как се тори морава?

За разлика от дърветата и по-голямата част от познатите Ви растения, моравата може да остане зелена дори през зимата. За тази цел е необходимо да я подхраните с подходящия тор, за да възстановите нарушения хранителен баланс. Пожълтялата и изтъняла трева означава липса на азот и излагане на силно слънце. За да стимулирате растежа на нова трева, използвайте смес 20-8-8 NPK, като спазвате препоръчителните съотношения на съответния производител. Идеалното време за торене на морава е края на октомври и началото на ноември. Ако желаете моравата да позеленее чак на пролетта, използвайте смес 13-25-12. Фосфорът стимулира растежа на кореновата система преди зимата, така че гарантирано през пролетта моравата ще позеленее по-бързо и ще е по-устойчива на болести и измръзване.

Как се торят култури?

Около октомври-ноември вече няма и помен от домати, краставици или пиперки. Почвата трябва да си почине, но също така да се разкопае и подготви за следващия сезон със суперфосфатен тор 0-20-0. Ако отглеждате многогодишни растения, разпръснете тора около самото стеблата и полейте с вода.

Как се торят дървета и храсти?

Окапването на есенните листа не само запазва почвата топла, но и подхранва дърветата и храстите по естествен път. Ако почиствате листата, нужни е да компенсирате липсата им с бавно освобождаващ се азот. Дърветата се торят в края на септември и началото на октомври.

Как се торят луковици?

Есента е идеалното време за засаждане на луковици. Градинарите използват различни торове – суперфосфат или костно брашно. Бъдете внимателни с костното брашно, тъй като понякога то привлича вредители (гризачи), които могат да изядат както брашното, така и луковиците.