ФОСФОР и КАЛИЙ 20%+20% PK / ПК 20-20 25кг. Комбиниран тор за за есенно подхранване с ниско съдържание на хлориди

Наличност:
В наличност
Опция:
ЦЕНА НА БРОЙ и ТОН
49.00лв - 1,800.00лв

Варианти на продукта

Всички цени са с ДДС
5/5

(17 мнения)

Коментар

Сигурна доставка

Проверка на пратката

Поръчай до 13:00 днес и продукта ще е при теб до : .

Палетна доставка до 1200кг. за 65лв. до всяка точка на страната

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 25кг.

Опаковка: 25кг. полиетиленова торба

Представяне: PК 20-20 (0,5Fe) Частично съдържащи разтворен скален фосфат с ниско съдържание на хлорид 

Описание: Тор с виоко съдържание на фосфор и калий, като комбинация от двата макроелемента в една гранула. Подходящи за онези насаждения, които не изискват наличието на азот по време на предсеитбеното торене и за онези почви, които са разположени в местности, определени в регионaлните регламенти на нитратната директива 91/676 CE. Препоръчителен тор за есенно торене, където обикновенно смесваме фосфор и калий, които се разтварят и не действат комплексно, а в случая са в една гранула и подхранват комплексно разстенията.

Период на действиe : Гранули с бавно отдаване за период от 4-5 месеца в зависимост от съдържанието на влага в почвата.
 

Съдържание:

Дифосфорен пентоксид P2O5: Общо 20% 

Дикалиев оксид K2O:               Общо 20% 

Примерни дози на торене:

Доза кг/декар              Култура 
30-50                   Диня и пъпеш 

30-50                          Моркови 

40-70                            Домати

30-50                             Тютюн

40-70                          Картофи

30-50                   Праскови, Череши, Кайсии, Сливи

30-50                   Ябълки, Круши

30-50                   Лозя

40-60                   Пшеница

30-50                   Лук 

40-60                   Царевица

 

Фосфор и калий 20-20 за торене

Ако планирате какво да садите през следващия сезон или тепърва се захващате за работа, осигурете си най-добрият стартов тор. Можете да избирате между множество миксове, предлагани на пазара, но можете и да заложите на стандарта – фосфор и калий 20:20.

Какво представлява фосфорът и с какво е полезен за растенията?

Фосфорните торове се произвеждат от скален фосфат, но самият фосфат рядко се използва като тор заради ниското процентно съдържание на фосфор, а и заради транспортните разходи, които го оскъпяват. Вместо това той се обработва със сярна киселина, за да се получи суперфосфат, който е водоразтворим 85%-90%. Ако фосфатът се обработи със сярна киселина, се получава фосфорна киселина и гипс като вторичен продукт. Фосфорната киселина се нарича още троен суперфосфат и може да се приложи директно към почвата или като микс към други торове.

Дори при отлични условия на торене, само 25% от приложения фосфор може да бъде усвоен от почвата. При висока киселинност, фосфорът се отлага заради калций и магнезий, а при ниска киселинност – от желязо и алуминий. Останалият фосфор, който се намира по повърхността на почвата, може да влияе на околната среда чрез ерозията и подпочвените води.

Колкото до растителните култури, фосфорът е известен с ролята си в улавянето и превръщането на слънчевата енергия; той е съществен компонент в ДНК-то – генетичната памет на живите същества; участва и в РНК-то за изграждането на протеини и други съединения, за да се произвеждат нови семена за следващото поколение. Фосфорът участва активно и в преноса и съхранението на енергия, помага за началните стадии на растежа, поддържа здравето и жизнеността на растенията. Фосфорът стимулира растежа на корените, повишава здравината на стеблото, помага за образуването на цветове, фиксира азота в бобовите растения и подобрява качеството на реколтата.

Какво представлява калият и с какво е полезен за растенията?

Калиевите торове биват два основни типа – единият се комбинира с хлорид, а другият – със сулфат. Калиевият хлорид се предлага в съотношение на калия 50%, 41% и 33%. Калиевият хлорид обичайно съдържа 43% калий и има широка употреба сред градинарите. За оранжерийните растения е предпочитан калиевият нитрат. За ориз се използва калиев силикат, който се освобождава изключително бавно. При пшеницата торенето с калий трябва да се извършва поетапно, особено ако почвите са глинени.

Калият е от съществено значение за почти всички процеси, свързани с развитието и размножаването на зеленчуците и овошките. Растенията, които изпитват недостиг на калий, са неустойчиви на засушаване, твърде високи и твърде ниски температури, както и на прекомерна влага. Вредителите и болестите са също често срещани при калиев дефицит. Като цяло, калият влияе на размера, формата, цвета и виталността; той подобрява качеството на влакната, затова и неговата липса се забелязва първо при памука.

Калият още изгражда целулозата, активира близо 60 ензима, участващи в растежа, помага за фотосинтезата и преноса на захари и нишесте (това го прави изключително необходим за зърнени култури, богати на нишесте), повишава съдържанието на протеини и намалява възможността от увяхване.

Фосфор и калий 20:20

Торове, които съдържат само две съставки, обичайно се наричат бинарни. Тази комбинация на фосфор и калий се препоръчва за есенно-пролетни зърнени култури, ориз, захарно цвекло и соя. Може да се прилага както предварително, така и при засаждане на растенията. За хектар за необходими между 400 и 700 кг. Ако садите пшеница или бобови растения, 250 кг са достатъчни.

За по-малки градини, дозировката е следната:

            - домати, пипер, краставици, патладжан, картофи, лук, зеле, моркови; грозде, праскова, череша, слива, кайсия – 15-20 кг на декар;

            - морава (трева); слънчоглед, тютюн, памук, захарно цвекло – 10-15;

            - царевица; ябълка, круша – 20-25;

Съдържанието на вторични елементи е разнообразно – сяра, магнезий и калций. Фосфорът и калият са идеални стартови торове, тъй като покълването не изисква участието на азот. Неговата роля идва при формирането на първите листа.

Сподели

Коментар