ФОСФОРНА КИСЕЛИНА 85% 35кг. /20литра туба/

Наличност:
В наличност
Опция:
ЦЕНА НА БРОЙ
135.00лв
Всички цени са с ДДС
Без рейтинг Коментар

Сигурна доставка

Проверка на пратката

Поръчай до 13:00 днес и продукта ще е при теб до : .

Палетна доставка до 1200кг. за 65лв. до всяка точка на страната

ФОСФОРНА КИСЕЛИНА 85% 35кг. /20литра туба/

Опаковка: 20л. туба /35кг./

Съдържание:

Фосфорна киселина: 85.00% /орто фосфорна киселина/

3 PO 4

85%

2 O 5

61%

Тежки метали

Органична материя

40 ppm

Неразтворима материя

pH (0,1% разтвор)

Описание:

Фосфорна киселина 85% е многофункционален агент, използван за хранене на растенията, регулиране на pH и почистване на напоителни съоръжения (по-специално капкови линии) от варови валежи. Тя е богат източник на фосфор за растенията. Подходящ е за оранжерийни култури, открити полски култури и овощни дървета.

Употреба:

  • Силно концентриран фосфорен тор
  • Без хлорид, натрий и други вредни за растенията елементи
  • Състои се от 100% растителни хранителни вещества
  • Без неразтворима материя
  • Идеален за производство на хранителни разтвори

 

Фосфорна киселина - приложение в земеделието

Що е то фосфор?

Фосфорът е един от трите основни елемента, наред с азота и калия, които са необходими на всяко растение във всеки един етап от неговото развитие. Фосфорът е изключително важен за улавянето и преобразуването на слънчевата светлина. Други негови важни качества са, че подобрява устойчивостта на овошките и зеленчуците срещу болести, стимулира развитието на кореновата система, повишава здравината на стеблото и листата, помага за развитието на нови цветове и за навременното узряване на всички плодове. Най-сигурният признак за дефицит на фосфора е когато по ръбовете на листата се появят тъмнолилави линии, но като цяло липсата му е труднозабележима.

Фосфорът, който се предлага като съставна част от други миксове (най-често NPK торове), всъщност представлява 1 към сто хиляди спрямо другите хранителни вещества, тъй като формата на фосфора за масово производство се усвоява трудно от растенията.

Що е то фосфорна киселина?

Фосфорната киселина е съединение, получено чрез участието на сярна киселина, при което се получава по-слаба киселина с високо съдържание на фосфор. 90% от произведената фосфорна киселина се използва в селското стопанство за наторяване. Ще я намерите в агромагазините под формата на силно концентриран разтвор.

Фосфорната киселина се използва за регулиране нивата на киселинността на почвата и почистване на напоителни системи, в които има натрупани варовити утайки. На всеки литър течност, 600 мл. са усвоими от растенията, което прави фосфорната киселина изключително желана за оранжерийни растения, полски култури и овошки. Друга положителна черта на фосфорната киселина е, че не съдържа хлорид. По принцип, всички торове съдържат някакво количество сол в себе си, просто количеството в определени торове е толкова малко, че не влияе на по-чувствителните растения.

Фосфорната киселина като тор

Фосфорната киселина е най-богатият източник на фосфор. Въпреки това трябва да бъдете изключително внимателни с неговата употреба, защото той реагира силно, когато попадне в почвата. В много страни по света почвите са кисели или алкални. За да се развиват правилно, растенията се нуждаят от почти неутрална среда. За съжаление, като тор фосфорната киселина не е особено популярна, но причината за това е, че учените не провеждат достатъчно проучвания с нейно участие.

Приложение

Ако фосфорната киселина има висока концентрация (85%), дозата не трябва да е повече от 18 мл на 10 литра вода. По-важното в случая е киселинността на почвата. Ако е между 6,5 и 7, значи всичко е наред – фосфорът може лесно да бъде усвоен. Но ако е по-малко от 6 (т.е. е кисела), фосфорната киселина ще увеличи киселинността и в най-лошия случай може да стигне до 1. Причината е, че когато се добавя фосфорна киселина, тя отделя в почвата положително заредени йони на водорода и това унищожава другите важни микроелементи, като желязо, магнезий и цинк. Суперфосфатите действат по същия начин, но се разграждат по-бавно и не могат да толкова рязко да променят киселинността на почвата.

Ако вече имате проблем с киселинността, използвайте натриев или калиев карбонат. Ако разчитате на капкова система за торене и напояване, допустимата концентрация на хранителни вещества е 0,5% за азота, 2% за фосфора и 3% за калия. Ако използвате микс, то концентрацията не трябва да е повече от 1%.

Сподели

Коментар