Наличност:
В наличност
Опция:
ЦЕНА НА БРОЙ
14.00лв

Варианти на продукта

Всички цени са с ДДС
5/5

(2 мнения)

Коментар

Сигурна доставка

Проверка на пратката

Поръчай до 13:00 днес и продукта ще е при теб до : .

Палетна доставка до 1200кг. за 65лв. до всяка точка на страната

Опаковка: 1 кг полипропиленова торба

Формула: NH4H2PO4

Разтворим минерален НП тор с кристална форма

Гарантирани показатели:

азот (N) : 12,0%

водоразтворим фосфор : 61,0%

Представяне:

Моноамониев фосфат (MAP или амофос) е комплексен, висококонцентриран, безбаластен, водоразтворим минерален тор. Не е хигроскопичен и има гранулирана форма с изравнени по размер гранули, поради което се разсейва равномерно по почвената повърхност. Съдържа  в състава си два основни хранителни елемента -  12 % азот (N) и 61 % фосфорен пентаоксид  (P2O5 ) или общо 73 % активно вещество, което го прави лесно усвоим от растенията. Амофосът е с най-висок процент на водоразтворим P2O5 (мин. 61 %) сред фосфорните торове. Присъствието на фосфорни йони създава условия за по-енергично усвояване на амониевия азот. Недостигът на фосфор се отразява негативно върху цветообразуването, семената и плодовете, което води до по-ниски добиви.

 

Моноамониевият фосфат е походящ е за торене на всички почви и култури. Поради това, че е водоразтворим, той има качествата на бързодействащ фосфорен тор, а слабата подвижност на фосфора в почвата позволява да се използва за основно, запасяващо, както и за периодично торене.

Този тор се внася с основната обработка на почвата или предсеитбено. Използва се  също и при основно и предсеитбено торене на всички полски зеленчуци, овощни култури, лозя, билки и цветя.

  • Повишава тургурното налягане и устойчивостта на растението на стрес и болести;
  • Поддържа баланса между вегетативната и репродуктивната фаза;
  • Стимулира израстването на издънките, когато растенията са стресирани от заобикалящи ги неблагоприятни условия (ниски температури, недостатъчна светлина), също така насърчава цъфтежа и увеличава размера на плода;
  • Подобрява качествените характеристики на плодовете (съдържанието на захар, цвят, консистенция, трайност при съхранение).

Моноамониевият фосфат предоставя на растенията едноременно два основни хранителни елемента, свързани в едно химическо съединение. Поради високото съдържание на фосфор той се използва предимно като фосфорна тор.

Химичната форма на фосфора в Моноамониев фосфат е в молекули с дълги вериги, което допълнително улеснява усвояването от растенията, както и забавя процесите на инактивиране на фосфора в почвения комплекс.

Този тор се усвова изцяло от растенията и не оставя баластни вещества в почвата, които биха могли да намалят почвеното плодородие.

Сподели

Коментар