Аминокиселини за торене - правилна употреба />

12/01/2019

Аминокиселини

Ако ежегодно във Вашия край се провеждат фестивали с танци, забави, храна и състезания за най-големи плодове и зеленчуци, аминокиселините са точно за Вас.

Те са способни да направят листата по-наситено зелени, а плодовете – по-едри и питателни.

Какво са аминокиселини?
Аминокиселините са органични съединения, които се състоят предимно от въглерод, водород, кислород и азот. Този коктейл от различни елементи е необходим за съществуването на клетките – буквално, аминокиселините са основа за живот, особено когато става дума за растения.

Плодовете и зеленчуците са онези, които синтезират аминокиселините, като извличат въглерод и кислород от въздуха, водород от водата и азот от почвата и така се създават клетки, но за целия този процес им е нужно голямо количество енергия. Ако плодовете и зеленчуците получават добавени аминокиселини, това ще им спести енергия и така растежът ще се увеличи, както и количеството и големината на продукцията.

Аминокиселини в почвата

В почвата живеят милиони микроорганизми, които са отговорни за здравето на растенията, кореновата система и растежа. Животът на един микроорганизъм е много кратък – едва 20 минути. За това съществуване трябва да се извлече най-доброто от тях, а за основен източник на хранителни вещества се смятат именно аминокиселините. Те произвеждат въглерод, който се явява храна за микроорганизмите, а те от своя страна произвеждат вещества, необходими на растенията.

С какво помагат аминокиселините на растенията?

            - осигуряват от 70% до 80% от всички хранителни вещества, от които се нуждаят – повечето торове имат само няколко вида аминокиселини и често това съвсем не са онези, от които се нуждаят Вашите растения.

            - увеличава устойчивостта към стрес – високи температури, влажност, суша, вредители, замръзване. Най-бързият начин растенията да се възстановят е първоначално, след поникването, да сте ги напръскали с разтвор и след като претърпят инцидент.

            - увеличава хлорофила, а от там – фотосинтезата. Тя е отговорна за производството на повече енергия, която пък увеличава скоростта на растежа.

            - помага за опрашването на цветовете, като увеличава живота на клетките на цветния прашец.

            - увеличава активността на микробите в почвата.

Как сами да си направите добавка за тор, съдържаща аминокиселини?

В основата на тази добавка стои разтворим прах от рибни остатъци, черупки от охлюви, червеи, соя – общото между тях е, че съдържат важни протеини. Разтваряте праха 1:1 с вода и за една минута загрявате сместа на 60 градуса. След като се охлади, добавете 10% разтвор на папаин (ензим от папая). Бъркайте, докато сместа стане гладка. Изсипете течността в контейнер с капак. Трябва всеки ден да отваряте капака, за да излиза насъбралия се вътре газ. След седмица добавката е готова.

Употреба

Нанасянето на разтвор на аминокиселини е много лесно. Нужни са Ви помпа спрей, в който слагате три супени лъжици прах, и един литър вода. Разтръсквате добре. Ще забележите как водата започва да мени цвета си. След това пръскате растенията си. Ако Ви остане течност, можете да я използвате пак след седмица за по-голям ефект.

Като добавка към новия сеитбен сезон, трябва да пръскате аминокиселини в продължение на една до три седмици върху почвата, а върху шумата – на всеки пет или седем дни. Концентратът за почвата трябва да е по-голям от концентратът за шумата.

Отрицателни страни

            - твърде висока цена;

            - мирише на развалена/разлагаща се риба или яйца;

            - ако имате куче, не оставяйте пакета без надзор, защото миризмата ще го привлече и то вероятно ще изяде праха.

Препоръки

Опитните градинари съветват да използват аминокиселини само когато това е необходимо. Ако имате плодове и зеленчуци, които са стресирани; които боледуват и имат видимо жълти листа, един разтвор с аминокиселини ще им подейства като чудо в бутилка. В противен случай, можете да спестите време и усилия. Ако все пак решите да прибегнете до аминокиселините, това по никакъв начин няма да повлияе отрицателно на продукцията или самите растения.

Можете да разгледате различни видове аминокиселини използвани за торене в нашия онлайн магазин:

Аминокиселини /животински+растителни/ 25 кг.

Аминокиселини /животински+растителни/ 25 кг.

Аминокиселини /животински+растителни/ 500гр.

Аминокиселини /животински+растителни/ 500гр.

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 15-5-30 + 3МгО + АМИНОКИСЕЛИНИ

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 15-5-30 + 3МгО + АМИНОКИСЕЛИНИ

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 20-20-20 + АМИНОКИСЕЛИНИ + МИКРОЕЛЕМЕНТИ

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 20-20-20 + АМИНОКИСЕЛИНИ + МИКРОЕЛЕМЕНТИ

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 30-20-10+ МИКРОЕЛЕМЕНТИ + АМИНОКИСЕЛИНИ

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 30-20-10+ МИКРОЕЛЕМЕНТИ + АМИНОКИСЕЛИНИ

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 5-5-40 + 2МгО + МИКРОЕЛЕМЕНТИ + АМИНОКИСЕЛИНИ

НПК HORTIGROW / ХОРТИГРОУ 5-5-40 + 2МгО + МИКРОЕЛЕМЕНТИ + АМИНОКИСЕЛИНИ