Амониев нитрат - правилно торене и приложение в земеделието />

28/04/2020

Амониев нитрат - какво представлява, приложение и торене.

Какво е амониев нитрат?

Амониевият нитрат е първият азотен тор в твърдо състояние. Производството му започва през 40-те години на миналия век за военни цели, след това се е използвал масово в селското стопанство и от тогава популярността му е започнала да намалява, но той все още е един от най-добрите източници на азот и предлага изобилие от хранителни вещества.

Амониев нитрат молекула

Извличането на амониев нитрат е сравнително просто – смесват се амоняк и азотна киселина, при което се получава концентриран разтвор и се отделя топлина. Трудната част е съхраняването на амониевия нитрат. Структурата му е хидроскопична, заради което лесно поглъща влагата от въздуха. Затова трябва да се съхранява в складове с климатик или в добре затворени торби.

Друг проблем е нестабилността на амониевия нитрат. Самият той не гори лесно, но при досег с въздуха или запалими предмети (като хартия) може да предизвика пожар или експлозия. Някои производители използват карбонатни минерали, които добавят при производството, за да избегнат инциденти. Тези добавки обаче понижават количеството на азота и правят амониевия нитрат слабо разтворим.

Защо амониевият нитрат е предпочитан тор?

Амониевият нитрат осигурява половината от азота си в нитратна форма, а другата половина – в амониева форма. Нитратната форма лесно се придвижва в подпочвената вода до корените, където веднага бива усвоявана от растението. Амониевата форма, от друга страна, се разгражда по-бавно, преобразувайки се в нитратна от почвените организми.

Именно заради това „двойно“ подхранване, амониевият нитрат е толкова предпочитан от производителите на зеленчуци. Животновъдите пък го харесват за паша и торенето на сено, тъй като не се изпарява така лесно и загубите му в почвата са минимални в сравнение с торовете на базата на карбамид.

Торене с Амониев нитрат

Чист амониев нитрат или в смес?

Каквато и форма да изберете, знайте че амониевият нитрат трудно се съхранява дълго време, независимо дали е в чиста форма или е смесен с други торове. В момента, в който отворите пакета, той ще започне да поема влагата от въздуха. Ако разполагате с амониев нитрат в чиста форма, можете да го разтворите във вода и да го използвате като течен тор или за листно хранене.

Ползи от амониевия нитрат

Неговите основни преимущества са увеличаване на растежа и добивите на културите. Има няколко признака кога растенията имат нужда от азот, например, при забавен растеж. Или ако първите листа са бледозелени, жълто-зелени или гниещи. Друг признак е преждевременното узряване на плода.

Кога растението няма нужда от амониев нитрат?

Ако има твърде много излишна зеленина, особено тъмнозелена, и ако растенията боледуват твърде често. Плодовете са по-малко, по-дребни и не са така вкусни.

Приложение на амониев нитрат

Амониевият нитрат се разделя приблизително по 100 гр. на квадратен метър площ.

Винаги го нанасяйте върху суха почва и при сухи растения, за да не залепне по тях и да ги изгори. Ако използвате амониевия нитрат в смес с други торове, насипете на ръка. Ако амониевият нитрат е на гранули, не го сипвайте в напоителната система, защото ще запушите маркучите. Въпреки че амониевият нитрат се разтваря бързо във вода, гранулираната форма е пръскана с вещества, които пречат на частиците да се слепват и затова се разтварят по-бавно. За листно хранене потърсете разфасовка, предназначена специално за тази цел.

Каква е разликата между амониев нитрат и урея?

На първо място, това е количеството на азота – в амониевия нитрат е 33%, в калциевия нитрат е 16%, а в уреята е 46%. Друга разлика е, че в амониевия нитрат вече се съдържа нитрат, което помага на растенията да го усвоят много по-бързо, отколкото при уреята. От друга страна, ако почвата е по-топла, бактериите в нея разграждат уреята по-бързо. Общото между амониевия нитрат и уреята е, че и двете могат да изгорят листата, ако не ги нанесете правилно, т.е. трябва да полеете почвата след нанасяне, иначе част от азота ще се превърне в газ.