Фосфорни торове />

05/03/2018

Фосфорни торове

При торовете фосфорът е класифициран като един от четирите макросъдържатели, тъй като растенията имат голяма нужда от него. Фосфорът е един от основните участници в процесите на фотосинтеза, транспорт на хранителни вещества и трансфер на енергия. Препоръчва се като стартов тор за млади растения.

Характеристика

Фосфорните торове могат бързо да се трансформират от достъпни за растението до недостъпни. В сухата си форма фосфорът е по-ефикасен, отколкото в течна. В сухи почви той почти не реагира.

Добив

Скалният фосфат е суровина, ползвана за производството на повечето фосфатни торове. Намира се в утайки от морска вода и скални образувания. Днес фосфорна киселина се добива чрез сух или мокър процес. Сухият процес създава бяла или пещна киселина, която е скъпоструваща, но много по-качествена. При мокрия процес се създава фосфор от по-ниско качество, който се ползва при производството на торове.

История

Навремето хората са забелязали, че най-доброто грозде става там, където е имало бойно поле. Причината е, че в костите има голямо количество фосфор. Днес костите и прахът от кости продължава да се използва от земеделските производители. За съжаление, количествата фосфор ще бъдат изчерпани в рамките на следващите 50 до 100 години, както се случва с повечето ресурси.

Действие

Първото нещо, което се случва, когато фосфор попадне в почвата, е да привлече положително заредени йони към себе си. Така се създават неразтворимите съединения и затова растенията не могат да усвоят целия фосфор. Останалият фосфор в почвата се губи, измива се с дъждовете и попада във водни източници, където причинява появата на водорасли. Цъфтежът им често причинява голяма вреда на рибите.

Видове фосфорен тор

а) Водоразтворим – съдържа водоразтворим фосфат;

б) Разтворим само в цитрат – съединенията на фосфора съдържат маслен материал, който се разтваря единствено в амониев цитрат.

Суперфосфатни торове

Предлагат се в две форми – единичен суперфосфат и троен. Единичният съдържа около 20% фосфат и се ползва най-често при NPK торовете. Също така, той съдържа значителни количества калций и сяра. Тройният суперфосфат съдържа около 48% фосфат с по-малко калций и сяра.

Влияние върху растенията

Културите растат по-бързо, когато са наторявани с фосфор, за разлика от другите насаждения. Растение, което е напълно лишено от този елемент, ще спре да се развива, няма да даде цвят или плодове, листата му ще започнат да съхнат. Корените се развиват значително при наличието на фосфор, стеблото укрепва, произвеждат се повече семена. Качеството на културите също се повишава, както и устойчивостта им към болести.

Растението може да приеме до 20% от фосфора. Когато наторявате градината си с фосфор, той остава по повърхността и не се разпространява в дълбочина.

Съдържание в почвата

Наличието на фосфор в почвата е много ниско – едва 0,6 %. Азотът е 0,14%, а калият – 0,83%. Почвеният фосфор се класифицира в две основни групи – органичен и неорганичен. Органичният се намира в растителните остатъци, животинските мазнини и микробните тъкани. Съдържанието на фосфор в такива почви може да стигне от 3 до 50%.

Неорганичният фосфор се намира в почви с желязо и алуминиеви фосфати. Фосфорът се намира в глинените частици. Разтворимостта му е изключително ниска.

Как сами да си направим тор с фосфор?

Можете да използвате рибни глави. Те са добър източник на азот, калий, фосфор и аминокиселини. Замразявайте главите, докато се сдобиете с нужното количество. Съотношението при направата на тор е една част риба към две части вода. Затворете сместа херметически в контейнер и го сложете на слънчево място, далеч от дома си. Разбърквайте на всеки два дни в продължение на две седмици. Когато сместа е готова, можете да полеете по пет литра на всеки сто квадратни метра. Торът е подходящ за листни зеленчуци, цвекло, брюкселско зеле, броколи.

Нанасяне

Най-важно е да се тори с фосфор преди засаждането. Така ще предотвратите големи загуби на хранителния елемент. Когато растенията бъдат засадени, те започват усилено търсене на вещества. За многогодишните култури фосфорът се нанася в началото на пролетта.

Видове Фосфорни и Суперфосфат торове :

Троен суперфосфат /фосфор/  46% 5кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 5кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 50кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 50кг.

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 25кг. Комбиниран тор за лозя

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 25кг. Комбиниран тор за лозя