Гранулирани торове />

26/02/2018

Гранулирани торове

Гранулираните торове са най-често използваният вид торове и обикновено се намират под формата на сухи гранули.

Какво представлява гранулата?

Гранулацията е действието или процесът на образуване на вещества в гранули. Гранулите могат да бъдат с диаметър от 0,2 см до 4 см в зависимост от тяхното предназначение.

Видове гранулиране

1. Мокро гранулиране – прави се гранулационна смес, която се разстила върху прахообразен слой. Гранулиращата течност съдържа летлив разредител, който се изпарява, течността започва да се свива и прахът обвива частиците, образувайки първични, груби гранули. Понякога водата не е достатъчно силна, затова се използва специално лепило.

Друг път съставките се поставят в специален барабан с наклонена ос. Докато барабанът се върти, парчетата от тора се раздробяват и стават на малки топчета. Едва тогава се поръсват с инертни прахове.

2. Сухо гранулиране – ако продуктът е чувствителен на влага и топлина, ползва се сухото гранулиране. За тази цел, частиците се компресират при високо налягане като си притискат между въртящи се ролки. По този начин прахът се уплътнява. Този метод се ползва най-често във фармацевтиката.

Видове гранулиран тор

1. Неорганичен – използват се суровини като сярна киселина, фосфорна киселина, амоняк.

2. Органичен – използват се биологични отпадъци.

3. Отпадъчен – много продукти могат да се използват за направата на гранули, без това да изисква допълнителни ресурси.

Ползи от гранулирания тор

Ефектът на гранулата трае по-дълго, защото твърдото вещество се абсорбира по-бавно. Периодът на освобождаване на гранулата варира между един и девет месеца. От това следва, че не е нужно да наторявате често с гранули. Съществува и органичен гранулиран тор. Той значително намалява шанса от увреждане на обработваемите площи и отглежданите култури.

Освен това, този вид тор е по-лесен за обработка и е по-евтин. Активирането му не зависи от почвените микроби и наличието на подпочвени води. Може да създава хранителни вещества самостоятелно. Гранулираните торове са били изучавани дълго в лабораториите, затова етикетите им са по-специфични и съдържат точни указания за употреба.

Недостатъци на гранулирания тор

Тъй като този тип торове не взаимодейства директно с растенията, може да отнеме твърде много време, докато дадат положителен резултат. Освен това, гранулираните торове се нуждаят от повече топлина и повишена киселинност на почвата. Нужно е да се внимава при нанасянето, тъй като при тревните площи може да остави тъмни петна и ивици като от изгоряло.

Как да превърнем гранулирания тор в течен?

Методът е прост. Потопете гранулирания тор във вода, оставете го да престои един ден и после изцедете течността. След това го разредете като към една чаша тор добавите три литра вода. Разбърквайте периодично. За многогодишни растения се ползват една/две чаши тор, за храсти – две до четири чаши на храст, а за дървета – от шест до осем чаши. Твърдите вещества, които ще останат от гранулирания тор, не бива да се изхвърлят. Използвайте ги, те имат хранителна стойност. Подходящи са за многогодишни растения, които нямат нужда от особени грижи.

Приложение

Гранулираните торове могат да се използват за полски, градински, овощни и оранжерийни растения, декоративни дървета и храсти, саксийни растения. Торовете са богати на макроелементи (азот, фосфор, калий, калций, сяра и натрий). Както и на микроелементи (цинк, бор, мед, кобалт), и ултрамикроелементи (йод и селен).

Този вид торове могат да се използват за зеленчуци, отглеждани в оранжерии – краставици, домати, чушки и др. Ефектът ще бъде по-голям, ако листата се пръскат допълнително с течни торове. В големите площи най-добрият начин за нанасянето на гранулираните торове е заедно със семената. Могат да се поставят на ръка или със сеялка.
При отглеждането на картофи се използва локално торене. За зърнените култури то трябва да бъде намалено наполовина, тъй като пренаторяването ще спре биологичните процеси в почвата.

1. Ландшафтни растения – използва се тор 14-14-14 на 1000 кв. м. Най-доброто време е в края на зимата или началото на пролетта.

2. Цветя – да се добавя гранула при засаждане или малко след това. Дебелината на тора трябва да е около два сантиметра.

3. Зеленчуци – тор тип 14-14-14 се добавя при засаждането. 30 кг стигат за 500 кв. м.

Можете да разгледате предложение за гранулирани торове тук : https://torove.bg/golemi-razfasovki/granulated-fertilizers

Gubresi NPK 15-15-15 сулфат 50кг.  - Комбиниран тор

Gubresi NPK 15-15-15 сулфат 50кг. - Комбиниран тор

K-комплекс 15-15-15(5%S) 25кг.

K-комплекс 15-15-15(5%S) 25кг.

Kappa-Специален 12-12-17+2MgO 25кг.

LUBOFOS 3,5-7-25+2,5MgО+3,5CaO+микроел. /формула за картофи/ 50кг.

LUBOFOS 3,5-7-25+2,5MgО+3,5CaO+микроел. /формула за картофи/ 50кг.