Хелати за торене - информация и съвети />

02/12/2021

Хелатните микроелементи са торове, при които йоните на съответния микроелемент (желязо, цинк, мед) са заобиколени от по-голяма молекула, наречена хелатор. Хелатите могат да са естествени и синтетични. Хелатните микроелементи са защитени от окисляване, утаяване и обездвижване при определени условия. Хелаторите са важни за селското стопанство, защото правят усвояването на металите по-лесно за растенията.

Стабилността между хелатора и металния йон варира. Колкото по-високи са нивата на киселинност в почвата, толкова по-бързо връзката им ще се скъса и толкова по-малко ценни микроелементи ще бъдат усвоени от културите. Торенето с хелати е препоръчително за растения, които трудно усвояват микроелементи; за алкални почви и за такива, които са изтощени и неплодородни.

Приложение и употреба

Листното приложение на хелати за торене може да отстрани недостига на микроелементи за няколко дни. В зависимост от вида на растението, е нужно да подберете правилното количество хелати за торене. Цинковият хелат е желан във високи количества за аспержи, боб, сладка царевица, ябълка, грозде и цитрусови плодове; в средни количества за зеле, маруля, картоф и домат. Мангановият хелат е необходим във високи количества за боб, краставица, маруля, лук, грах, ряпа, картоф, спанак и всички видове плодове; в средно количество за грах, зеле и царевица.

Железният хелат е търсен в големи количества за боб, броколи, спанак, домат и всички плодове без ябълка, а в средни количества – за аспержи, зеле, грах и царвица. Медният хелат е най-търсен в големи количества от моркова, марулята, лука и цитрусовите плодове, а средни – от зеле, карфиол, краставица, целина, ряпа, домат, ябълка, грозде и ягоди.

Запомнете, че прилагането на микроелементи директно в почвата често пъти има нулев резултат. Затова се препоръчва листно хранене за коригиране на баланса. Следвайте инструкциите за употреба, дадени от производителя. Хелатните торове се прилагат ежемесечно през вегетационния период. Наблюдавайте растенията за пожълтяване, изтъняване или окапване, за да знаете кога да намалите дозата или изцяло да прекратите листното хранене.