Хортигроу за торене - информация и приложение />

17/12/2021

Серията торове хортигроу (HORTIGROW) представлява смес от фини, 100% разтворими хранителни елементи с първокласно качество. Разтворът не оставя отлагания или твърди частици, които биха могли да запушат дюзите на системите за капково напояване или пръскачките за листно хранене. Хортигроу не съдържат хлор и могат да се използват в комбинация с други торове или с пестициди. Да се избягват препарати с вещества, влияещи на алкалността.

Торовете хортигроу са подходящи за всички видове растения, във всеки един етап от растежа им. Универсалният хортигроу и специалният подвид за краставици са идеални стартови торове, като първият съдържа равни количества NPK, докато при втория азотът е в по-голямо количество и се препоръчва за краставици, марули и подправки. Калиевият и фосфорният са другите два типа хортигроу. Торовете с калий и магнезий влияят силно на кореновата система и са отлични за картофи и други кореноплодни, докато фосфорните се фокусират върху оформянето на едри и дълготрайни плодове, заради което се използват предимно за овощни дръвчета, дини, пъпеши и тикви.

Други полезни свойства на хортигроу торовете са наличието на микроелементи и аминокиселини. Част от микроелементите се предлагат в хелатна форма (предимно металите заради отрицателния си заряд). Желязото обичайно е 0,06 гр., като половината e обвито в стандартния EDTA хелат, докато останалата половина е по-висококачествена, с EDDHMA хелат. Цинкът е общо 0,10 гр., като 0,02 гр. са в стандартна хелатна форма. Медта е само в хелатна форма от 0,01 гр., подобно на магнезия с неговите 0,02 гр. Магнезиевият оксид, борон и молибден са в чисти форми, тъй като по-лесно биха могли да се усвоят от културите.

Колкото до аминокиселините, те са важни с това, че са източник на азот и помагат на фотосинтезата; увеличават усвояването на хранителни вещества; редуцират стреса; помагат за придвижването на хормоните; подобряват активността на почвените микроорганизми и усвояването на калция. Аминокиселините действат най-добре с азотни торове, тъй като се допълват, подобно на магнезия с калия.