Калциев хлорид (АНТИЛЕД) - предимства при използването против замразяване />

14/01/2021

Зимата е сезон на възможностите, празниците и почивката - ледени пързалки, планински курорти, запомнящи се пейзажи. Сам по себе си ледът и снегът имат много приложения, особено в кулинарията, но в друга ситуация може да се окажат много опасни, както за пешеходци, така и за шофьори. На пазара се предлагат множество агенти за размразяване, но има един, чиито предимства превъзхождат конкуренцията - калциев хлорид, известен още като “антилед”.

Производство на калциев хлорид

Калциевият хлорид се произвежда като съпътстващ продукт на калцираната сода. Той е вид неорганична сол. Силен вид антифриз с незабавно действие, както и във формата си на агент за топене на сняг и лед. Използва се още против прах за неасфалтирани пътища, като овлажнител, за пречистване на отпадъчни води (за премахване на флуор) и като хранителна добавка (за стабилизиране на бирата и газираните напитки).

Основно действие

Точката на замръзване на водата е 0С, но с калциевия хлорид това няма да настъпи, освен ако температурите не продължат да падат. Химическата стабилност се поддържа за дълги периоди при нормални условия на външната среда.

Приложение на антилед

За места, недостъпни за снегопочистващи машини - дворове, паркоместа, площадки, тротоари, алеи. При разтварянето си във вода, калциевият хлорид отделя топлина, достатъчна да разкъса връзките на леда и да го превърне в киша. Мокрият асфалт не е така опасен, както заледения. Антилед се използва в две направления: 1) за тротоари, алеи, асфалт; 2) за автомобили - врати, ключалки, стъкла, чистачки, огледала, фарове, гумени уплътнения и прочие; щади боята и лака.

Начини на ползване

На пазара ще намерите две форми на антилед. Първата е гранулирана, бяла на цвят, абсорбираща влагата. Гранулите лесно се разтварят във вода, но изложени на атмосферно влияние, също могат да се стопят от влагата във въздуха. Затова се пренасят и съхраняват в полиетиленови чували. В гранулираната си форма се използва за топене на лед и сняг, докато в течната - за предотвратяване на замръзване.

Особености на калциевия хлорид

В зависимост от производителят, ефективността на антилед е от -25 до -35С (след това водата ще продължи да замръзва). Един килограм е достатъчен за 10 кв.м. повърхност. Действието е мигновено. Безвреден е за растения, настилки, домашни любимци и обувки. Концентрацията варира от 94 до 97%. Калциевият хлорид е от 2 до 13 пъти по-бърз, в сравнение с други продукти от същата категория.

Употреба

1. Сухо пръскане - нанася се в чист вид, без добавяне на други обезледяващи средства. Каменната сол подобрява ефективността му, в случай че искате да опитате.

2. Течно пръскане - прави се превантивно, когато температурите паднат и има голям шанс за снеговалеж. Можете сами да си направите разтвор от гранулираната форма. Концентрацията трябва да е 30%, което е достатъчно за температури до -30/-40С. Ако Ви остане разтвор и желаете да го запазите, знайте че той е силно корозивен към стомана и алуминий. Да се съхранява в съд от въглеродна стомана. За калциевия хлорид за подходящи още полипропилен, полиетилен или полиестер.

Защо калциевият хлорид е за предпочитане?

Други размразяващи агенти на пазара оказват негативен ефект на околната среда и животните. Веднъж попаднали под обувките на пешеходците, подметката започва да се разпада. Солта може да полепне по лапите на домашните любимци, да предизвика възпаление, напукване, рани и дори инфекции. Ако започнат да я ближат, това може да доведе до стомашно-чревни проблеми, кома и дори смърт. Калциевият хлорид се разтваря напълно при досега си с вода и причинява минимални щети на пътната настилка.

Повечето проблеми по пътищата (дупки, пукнатини) се дължат на чести цикли на замразяване/размразяване през зимните месеци. Калциевият хлорид има по-ниска точка на замръзване в сравнение с по-евтините си заместители, които рушат асфалта и тротоарите, полепват по шаситата на колите и предизвикват корозия.

Виж продукти в нашия онлайн магазин тук : 

Калциев хлорид (CaCl2) АНТИЛЕД - препарат за топене/разтапяне/разледяване на сняг и лед 5кг.

Калциев хлорид (CaCl2) АНТИЛЕД - препарат за топене/разтапяне/разледяване на сняг и лед 25кг.

Калциев хлорид (CaCl2) АНТИЛЕД - препарат за топене/разтапяне/разледяване на сняг и лед 5кг.

Калциев хлорид (CaCl2) АНТИЛЕД - препарат за топене/разтапяне/разледяване на сняг и лед 5кг.