Калциев хлорид или антилед - с какво помага ? />

Публикувано на: 12/11/2021

Калциев хлорид или антилед - с какво помага ?

До началото на зимния сезон остава съвсем малко, което означава, че сега е правилният момент да се снабдите с агент за обезледяване. По този начин ще предпазите градината си от тежки студове, а настилката – от напукване, ронене и разяждане. Натриевият хлорид, без съмнение, е по-известен и действително топи снега, но след като се разтвори в кишата и попие в почвата, той нанася щети на микроорганизмите, а през пролетния сезон – и на самите растения. Калциевият хлорид, от друга страна, не причинява вреда на растенията, не оставя следи и продължава да е активен дори при екстремно ниски температури до -30С.

Какво е калциев хлорид?

АНТИЛЕД - Калциев хлорид (CaCl2) - препарат за топене/разтапяне/разледяване на сняг и лед 5кг.

Калциевият хлорид, известен още като антилед, е неорганичен химикал от групата на хлоридите. На вид представлява бяла сол без мирис, създадена от солна киселина и калций. Характеризира се със силна хигроскопичност. Благодарение на това негово свойство, антилед се използва за поддържането на пътищата в тежки зимни условия. При абсорбиране на влага от околната среда, антиледът предотвратява образуването на хлъзгави, опасни повърхности. Когато разредите калциевия хлорид във вода, той понижава точката на замръзване, дори при много ниски температури. Калциевият хлорид е предпочитана алтернатива пред лугата и традиционните методи за размразяване, тъй като е щадящ пътната настилка и гумите на колите. За по-дълги трасета се използва смес от 80% кварцов пясък и 20% калциев хлорид.

Пет причини да изберете калциев хлорид

  1. По-добра производителност при ниски температури

Една от основните причини популярността на антилед да продължава да нараства е неговото непрекъснато действие при ниски температури. Каменната сол спира да топи снега и замръзва. Това прави алеите и пътеките около дома Ви опасни под прикритието на мрака и почти невъзможни за почистване в ранните утринни часове.

  1. По-малко количество продукт

Няколко лопати сол или пясък са необходими да разтопят снега и леда, за които ще използвате само шепа калциев хлорид. Разликата идва от химичната реакция. Антилед е съединение, което привлича влагата към себе си и е силно разтворимо във вода. Тази комбинация позволява ледът и снегът да се превърнат в киша, а тя – в разтвор, който започва да топи всичко, до което се докосне. Това е ефектът на доминото – вечерта слагате малко количество на алеята, а на сутринта цялата Ви морава ще е обезледена.

  1. Калциевия хлорид подобрява структурата на почвата

Най-големият проблем на каменната сол е наличието на натрий. Неговите йони правят полезните хранителни вещества недостъпни за растенията и намалява способността им да произвеждат хлорофил. Не само това, но солта абсорбира водата от почвата и кара корените да изсъхнат. Калциевият хлорид, от друга страна, е елементът, необходим за всяка здрава и плодородна почва. Със своя двоен положителен заряд, калциевите катиони свързват органичната материя с глинени частици, което води до засилено агрегиране на почвените елементи. Калцият участва в растежа и на самите растения, в структурата и пропускливостта на клетъчните стени. Когато температурите са толкова ниски, че растенията започнат да се борят за вода и хранителни вещества, добавянето на калциев хлорид подобрява тяхната издръжливост.

  1. Калциевият хлорид освобождава топлина, докато се топи

Антилед е екзотермично съединение, което, при досега си с вода, генерира топлина. Това е и основната разлика между калциевия хлорид, солта и пясъка. Докато последните две разчитат на топлината на околната среда, за да останат активни, калциевият хлорид сам създава тези условия. Това обяснява и бързата скорост, с която антиледът работи, топейки сняг и лед буквално за минути.

  1. По-безопасен за лапите на домашните любимци

Ако имате куче на двора си и използвате сол или друго абразивно средство, то ще доведе до надрасквания, ожулвания и дори разкъсвания по меките възглавнички на лапите. По-едрите частици могат да се задържат между пръстите и ноктите им, да попаднат върху козината и кожата, предизвиквайки дразнене. Калциевият хлорид обичайно се предлага под формата на гранули и дори домашният любимец да стъпи върху тях, преди да се разтворят, не биха му причинили болка.