Калиев хумат - ефективност и употреба />

Публикувано на: 30/06/2022

Калиев хумат - ефективност и употреба

Ефективността на хуматите е доказана преди повече от половин век от съветския професор Л. Христева. Първоначално тя успява да изолира хуминови киселини от почвата, след което полученият разтвор на натриеви соли се прилага като тор за различни културни растения. В резултат на това растежът им се ускорява значително, което увеличава добивите. Днес хуматите се използват успешно в различни страни с развит селскостопански сектор. Полезни добавки се произвеждат в Италия, Германия и други европейски и американски страни. Използването на хумати е обещаващо в светлината на желанието за отглеждане на биологични плодове и зеленчуци, тъй като тази биологична добавка е абсолютно безопасна.

Хуматите са производни на хуминовите киселини, или по-точно на техните калиеви и натриеви соли. Те са химическата основа на хумуса. Хумусът е отговорен за непрекъснатия поток и стабилността на различните биохимични процеси, протичащи в почвата. Хумусът придава на почвата черен цвят, който я прави топла - тъмният цвят привлича слънчевите лъчи. Освен това той задържа значително количество вода, така че почвата остава влажна. Добавянето на хумус към тежката глинеста почва я прави по-рохкава и мека, докато песъчливата почва става по-сплотена и по-плодородна.

Хумусът се образува в резултат на разлагането на различни органични вещества в почвата. Образуването му се активира при недостиг на кислород. Натрупването на хумус изисква маса от органични остатъци, поставени в почвата на анаеробна дълбочина. Допълнителното добавяне на хумати значително повишава плодородието на почвата. Те имат ефекта "почва-вода-растение". Прилагането на хумати осигурява на културите хранителни вещества, стимулира растежа им и предпазва растенията от тежки метали и различни отрови, които проникват в стъблата, листата и плодовете. Прилагането на хумати ускорява усвояването на хранителните вещества (например калият се усвоява сто пъти по-бързо).

Добавянето на хумати винаги има благоприятен ефект върху растежа и плододаването на растенията, но силата на ефекта зависи и от вида на отглежданата култура. По отношение на ефективността на калиевия хумат например растенията могат да бъдат разделени на четири групи:

  • силно податливи - повечето зеленчукови култури принадлежат към тази група;
  • стандартно реагиращи - някои зърнени култури, царевица, люцерна;
  • слабо възприемчиви - бобови растения;
  • растения, чиято реакция към тора е почти незабележима - тиква и слънчоглед.

Калиевият хумат може да се използва безопасно като ефективен тор при всякакви условия, дори когато условията са изключително неблагоприятни. Калиевите торове ще продължат да действат, а растението, което е получило калиева добавка, гарантирано ще увеличи добива си. Калиевият хумат може да се използва и като много ефективен тор за различни цъфтящи култури, независимо дали са градински или саксийни. Калиевият хумат прилича на кафе на прах, както по цвят, така и по консистенция, и е също толкова насипен.

Калиевият хумат има благоприятен ефект върху способността на растенията да останат здрави при неблагоприятни условия. Чрез своите „магически“ свойства калиевият хумат влияе възстановително след всякакви неблагоприятни условия като например -градушки, проливни дъждове, ниски температури и др Продуктът ефективно укрепва кореновата система на растенията. Калиевият хумат може дори да възстанови повредените корени на разсада.

Четете още и : 

Калиев Хумат - висока ефективност в растежа и развитието на посевите

Калиев хумат - сред най-ефикасните торове на хуматна основа

Ето още какви въздействия има калиевият хумат върху почвата и разсажданията:

  • Благодарение на прилагането му физичните и химичните свойства на почвата в парцела се подобряват значително. Възстановяват се хранителните функции на почвата.
  • Този вид тор помага за отглеждането на здрави и екологични растения в парцела. Подобряват се не само вкусовите, но и външните характеристики на зрелите плодове. Това се отнася за зеленчуци, ягодоплодни култури и различни плодове.
  • Продуктът укрепва имунитета на културите, като ги прави по-малко податливи на различни заболявания и нападения от вредни паразити.
  • Благодарение на калиевия хумат реколтата се обогатява с полезни вещества и микроелементи: протеини, минерали, въглехидрати.
  • Добивът на културите се увеличава чувствително още през първата година на използване на калиев хумат.
  • Правилно приложеният калиев хумат може да намали киселинността на почвата и да увеличи ефекта на органичните материали.