Калиев нитрат тор />

04/04/2018

Калиев нитрат тор

Калиевият нитрат е водоразтворим тор, който съдържа 13% нитратен азот  и 46% калиев оксид. На вид е бял кристален прах. Калиевият нитрат е умерено разтворим във вода, но неговата разтворимост се увеличава с температурата. Неразтворим е в алкохол и не е отровен.

Калиевият нитрат превъзхожда останалите калиеви торове. Съхранява се в пликове или в насипно състояние, без да абсорбира влага. Освен това, калиевият тор е съвместим с други торове, не създава неразтворима утайка, нелетлив е.

Естествени източници на калиев нитрат

Кристализирани наноси по вътрешността на някои пещери – те се натрупват от гуаното на прилепите. Екстракцията на калиевият нитрат се осъществява чрез потапянето на гуаното във вода за един ден, филтриране и събиране на кристалите. В Лаос този метод се използва за производството на барут за фойерверки.

През 1915 г. немците първи постигат голям прогрес в добива на калиев нитрат, след като доставките им от Чили са били прекъснати. Немските учени използват електрическа дъга за окисляване на азота във въздуха. От получената азотна киселина те са произвеждали барут и торове.

Как се произвежда тор от калиев нитрат?

Обикновено се получава при взаимодействието на калиев хлорид с източник на нитрат. В зависимост от целите и ресурсите, може да се използва азотна киселина или амониев нитрат. Калиевият нитрат обикновено се продава като водоразтворим, кристален прах, предназначен за директна употреба върху почвата. Традиционно това съединение е известно като „селитра“ – съществуват още три вида селитра, сред които е амониевата.

Защо е полезен калиевият нитрат?

Използва се предимно от производителите на висококачествени зеленчукови и овощни култури за увеличаване на добива и качеството. Помага при растежа на корена, подобрява устойчивостта при суша, намалява загубата на вода и опасността от изсъхване, подобрява резистеността срещу болести и вредители.

Също така, калиевият нитрат повишава съдържанието на протеини в растенията и на нишесте в зърната и грудките. Подобрява вкуса и цвета на плодовете, както и размера им. Удължава срока на годност.

Действие

Калиевият нитрат се абсорбира ефективно – още в корените на растението. За разлика от другите торове, той не се разтваря веднага в почвата и растението черпи от него енергия за по-дълго време.

Положителни страни

Калиевият нитрат има висока разтворимост, ниско ниво на хлор, слабо киселинно pH, ниско съдържание на влага.

Ако растението поеме хлор, това ще възпрепятства растежа му. При по-високи нива хлоридът може да доведе дори до токсичност – това води до загуба на добива и смърт на растенията. Калиевият нитрат не съдържа вреден хлорид и на практика противодейства на ефекта му.

Калиевият нитрат повишава наличието на фосфор и микроелементи в почвата. Това улеснява отделянето на фосфати и микроелементи от почвените частици.

За кои култури е подходящ?

Цветя, зеленчуци (картофи), плодове (ягоди, грозде, банани), овощни дървета, цитрусови плодове, маслини, тютюн.

Външно пръскане

Понякога разтворът на калиевият нитрат се пръска върху листата, за да се стимулират физиологичните процеси или да се преодолеят хранителни недостатъци. Листното хранене дава предимство на някои култури, тъй като периодът преди плодовете да започнат да се появяват е много важен и изисква големи количества калий. Външното пръскане е и полезно за парниковите растения.

Неземеделски приложения

Калиевият нитрат се използва за направата на барут и фойерверки. В хранителната индустрия се добавя към месото, за да го предпазва от микроби и към сиренето, за да поддържа желания цвят. Специални пасти за зъби използват калиевият нитрат, за да облекчават чувствителните венци.

Използва се за производство на стъкло, минни и строителни работи, металообработване. Разтворите на калиев нитрат се използват в електроцентралите за повишаване ефективността от производството на енергия.

Как сами да си направим калиев нитрат?

Можете да се снабдите със съставките от всяка аптека. Ще са Ви нужни: 40 гр. амониев нитрат, 37 гр. калиев хлорид, филтър за кафе. Измерете 100 мл вода и разтворете амониевия нитрат, разбъркайте и след това го прецедете през филтъра в малка тенджерка. Загрейте на ниска температура и добавете калиевия хлорид. Не оставяйте разтворът да заври. Филтрирайте разтвора отново и го сложете в хладилника в някакъв съд от пластмаса или стъкло. Разтворът ще се кристализира и ще се превърне в прах.

В нашият онлайн магазин - Torove.bg можете да откриете следните видове Торове Калиев нитрат на посочените цени : 

Калиев нитрат GROWPLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Калиев нитрат GROWPLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Калиев нитрат HORTYPRAY 13-0-46 25кг.

Калиев нитрат HORTYPRAY 13-0-46 25кг.

Калиев нитрат АНОРЕЛ-Белгия 25кг.

Калиев нитрат АНОРЕЛ-Белгия 25кг.

Калиев нитрат гранула 25кг.

Калиев нитрат гранула 25кг.

Калиев нитрат Франция 25кг.

Калиев нитрат Франция 25кг.

Калиев нитрат Хайфа 13.6-0-46.3 25кг.

Калиев нитрат Хайфа 13.6-0-46.3 25кг.