Калиев сулфат гранула Египет - полезна информаци и какво трябва да знаете />

04/10/2020

Калиев сулфат гранула Египет

Площта на Египет е 1 млн. квадратни км, като 3,5% от тях са обработваеми площи. От тях повечето са глинести, докато останалите са песъчливи или варовити. Съдържанието на азот е много ниско, докато това на фосфора е умерено. За сметка на тях, количеството на калия е много високо. Калият може да бъде извлечен от почвата посредством неутрален разтвор на амониев ацетат, след което да бъде преработен, гранулиран и споделен с целия свят. Ще откриете, че въпреки малкото си обработваеми площи, Египет е отличен производител на калиев сулфат.

Вижте нашето предложение за Калиев сулфат гранула Египет тук : https://torove.bg/kaliev-sulfat-25kg-egipet-granuliran-pochveno-kalii-esenno-torene-tor-mozaika

С какво е важен калият?

Калият е хранителен елемент от първостепенно значение за оцеляването на всяко живо същество и се смята за вторият най-важен тор след азота. Ще откриете този макронутриент както в растителните, така и в животинските клетки. 2,1% от земната кора се състои от калий – извлича се под формата на поташ (калиев карбонат), силвин (калиев хлорид), карналит (хидратиран калиево-магнезиев хлорид) и лангбейнит (калиево-магзнезиев сулфат).

Калият е изключително необходим на растенията, особено що се касае до фотосинтезата, където регулира отварянето и затварянето на устиците. Калият участва и в биохимичните реакции, транспортирането на вода и хранителни вещества, синтезът на протеини и нишесте. Усвояването на калия зависи от количеството енергия, с което растението разполага, за да го разгради на положителни йони.

Дефицит на калий

Независимо от количеството калий в почвите, може да възникне дефицит, който започва от долните листа, преминавайки към други жизненоважни части на растението. Дефицитът се отличава с аномалии, включително забавен растеж. Наблюдава се и хлороза – пожълтяване на листата и окапване. Липсата на калий води и до занижен транспорт на течности, което прави зеленчуците и овошките податливи на най-малките температурни промени.

Калиев сулфат

Открит е още през 14 век. Преобладаващата употреба на това съединение е като тор за селскостопански нужди, макар да има неорганичен произход. Калиевият сулфат не съдържа хлорид, който е вреден за някои култури (грозде, тютюн, картофи, лен, цитрусови плодове и още). Дори по-малко чувствителните култури се нуждаят от калиев сулфат, когато в почвата се забележат натрупвания на хлорид.

Приложение на калиев сулфат

Ефективността на калиевият сулфат се забелязва най-силно в торфени почви. Ако почвата е черноземна, то калият се добавя само ако културите имат нужда от големи количества калий и натрий (захарно цвекло, слънчоглед, плодове, кореноплодни растения, зеленчуци). При кафявите и сивите горски почви се използва в зависимост от вида на културата и технологията на отглеждане. Калият оказва голямо влияние на размера на реколтата и нейното качество, ако се използва в комбинация с азотни и фосфорни торове. При киселите почви ефектът на калиевия сулфат се увеличава с вар.

Калиевият сулфат увеличава съдържанието на захари и витамини, ако се приложи пролетно време. При есенно торене ще допринесе за по-доброто зимуване на плодови и декоративни дръвчета и храсти.

На пазара

Ще намерите различни разфасовки на калиев сулфат, като при всички съотношението е 0:0:50. Стандартната форма е насипна, има и 100% водоразтворима, но най-предпочитана е гранулираната му форма. Египетските производители извеждат на преден план три от основните характеристики на гранулирания калиев сулфат: 1) че повишава толерантността на растенията към стресови фактори, било то външни или вътрешни; 2) че увеличава размера на плодовете, подобрява вкуса, твърдостта и дълготрайността на крайния продукт; 3) че е богат на сяра, което ускорява усвояването на калия и други важни микроелементи в почвата.

Египетският калиев сулфат съдържа четири основни съставки – 50% дикалиев оксид, от които 41% са чист калий; 17% сяра и 43% сулфат. На вид гранулите са малки и бели на цвят. За овошките се тори преди да се посадят или по време на зимния сезон. За пролетно-летния сезон торенето трябва да е разделено на равни интервали. Гранулираната формула е специална с това, че не изгаря растенията, когато се докосне до тях и ѝ е нужно по-дълго време да се разгради.