Калиеви торове />

28/03/2018

КАЛИЕВИ ТОРОВЕ

Калият е едно от основните хранителни вещества, необходими за растежа на културите. Обикновено той се приема в големи количества и представлява между 1,5 и 2% от теглото на растението – предимно в листата и стеблата. Като цяло, калият помага за увеличаване добивът на културите и подобряване на тяхното качество.

Калият е водоразтворим, затова лесно може да се отмие. Ако съхранявате калият в някакъв контейнер, уверете се, че е добре затворен, за да не попадне вода в него.

Къде можем да открием калий?

Калият в почвата се свързва главно с глинени частици и органична материя. По тази причина се натрупва в глинени слоеве. Калиевите минерали се добиват от подземни руди, солни езера и разтвори с високо съдържание на сол (например, саламура). След това рудата се пречиства чрез сух процес.

В какви процеси участва?

Калият участва в повечето биологични процеси. Това му позволява висока степен на мобилност. Калият разгражда въглехидратите – това осигурява на културите достатъчно енергия за растеж. Също така, калият помага за баланса на йоните, при болести, при образуване на плодовете или зърното, активира ензими, помага при протеиновия синтез и синтеза на нишесте. Калият предотвратява загубите на енергия и изгражда целулоза.

За какво е важен калият?

Той определя размера на плодовете, дебелината на листата и силата на стеблото. Калият играе роля на катализатор в растителния сок, транспортира въглехидрати от листата до други части на растението, включително плодовете. Културите, които произвеждат голямо количество захари, имат нужда от калий.

От какво предпазва калият?

Калият предпазва от три основни неща – студ, суша и скреж.

Недостиг на калий

При недостиг фотосинтезата намалява за сметка на дишането. Когато калият не може да изхрани цялото растение, той сам започва да напуска старите листа и да храни по-младите. По старите листа започват да се появяват ръждиви петна, които са и явен белег за този недостиг. Петната могат да се разпрострат и по-нагоре по стеблото на растението и дори да доведат до смъртта му.

Загуба на калий

При преработването на почвата, след жътва и прекопаване калият се връща обратно в почвата, откъдето на следващата година се хранят новите култури. Калият обаче може да бъде безвъзвратно изгубен, ако животни тъпчат полето, от ерозия или изгаряне на стърнищата. На един тон дим се губят пет килограма калий. По-големи загуби ще настъпят, ако пепелта бъде отнесена от вятъра.

Калиев хлорид

Калиевият хлорид е най-употребяваният продукт със съдържание на калий в селското стопанство – общо 90%. Други широко използвани продукти включват калиев сулфат,  калиев нитрат и калиево-магнезиеви соли. По-голямата част от калиевия хлорид се използва за получаването на разнообразни торове въз основа размера на частиците – гранулиран, стандартен, фин, разтворим.

Как сами да си направим калиев тор?

Високо съдържание на калий има във водораслите. Освен това, те много бързо се разграждат в почвата.

Можете да опитате с дървесна пепел – тя служи за увеличаването pH на почвата. Слага се половин-един килограм пепел на 10 квадратни метра. Избягвайте да ползвате този метод за наторяване на растения като азалии и боровинки, при които киселинността на почвата трябва да има специален баланс.

Гранитният прах се добива директно от кариери, заради което е сравнително евтин. Гранитът освобождава калия в себе си бавно, затова не е проблем, ако объркате количеството – два килограма на 10 кв. м.

Много популярен метод е заравянето на бананови обелки. Обелката се реже на малки парчета и се заравя на 4-5 см в почвата. Гниенето ще отнеме известно време, но по този начин ще се избавите от листните въшки. Можете да замените банановите обелки с кора от портокал, лимон, цвекло.

Кога се добавя калий?

Видите ли, че растенията започнат да цъфтят или да дават плод, наторете ги с калий. Това е моментът, в който културите имат най-голяма нужда от помощ. По време на цъфтежа растенията изразходват всичкия наличен калий в рамките на няколко дни.

Видове калиеви торове и техните цени можете да откриете тук : 

Калиев нитрат GROWPLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Калиев нитрат GROWPLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Калиев нитрат HORTYPRAY 13-0-46 25кг.

Калиев нитрат HORTYPRAY 13-0-46 25кг.

Калиев нитрат АНОРЕЛ-Белгия 25кг.

Калиев нитрат АНОРЕЛ-Белгия 25кг.

Калиев нитрат гранула 25кг.

Калиев нитрат гранула 25кг.

Калиев нитрат Франция 25кг.

Калиев нитрат Франция 25кг.

Калиев нитрат Хайфа 13.6-0-46.3 25кг.

Калиев нитрат Хайфа 13.6-0-46.3 25кг.

Калиев Сулфат 5кг.

Калиев Сулфат 5кг.

Калиев Сулфат EVERGROW /Египет/ 25кг.

Калиев Сулфат EVERGROW /Египет/ 25кг.

Калиев Сулфат Анорел 25кг.

Калиев Сулфат Анорел 25кг.

Калиев Сулфат гранула /ЕГИПЕТ/ 25кг.

Калиев Сулфат гранула /ЕГИПЕТ/ 25кг.

Калиев Сулфат гранулиран 25кг.

Калиев Сулфат гранулиран 25кг.

Монокалиев фосфат 0-52-34 GROWPLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Монокалиев фосфат 0-52-34 GROWPLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.