Кога се слага комбиниран тор - ползи и предимства />

21/02/2021

Независимо колко плодородна е една почва, тя винаги страда от дефицит на основни или второстепенни хранителни вещества, които биват усвоявани от растенията още със самото им засаждане. Повечето градинари и земеделци не разчитат на един хранителен елемент да свърши цялата работа, като вместо това използват за стартов тор комбинация от няколко. Тези комбинирани (комплексни) торове предлагат множество предимства, по-удобни са за приложение, както и много по-икономични.

Един популярен вид комбиниран тор е - НПК / NPK 15-15-15

При производството обичайно се ползва амоняк, амониев фосфат, карбамид, сяра и калиеви соли. Методите варират според различните практики на фирмите производител, включително процентното съдържание на основните и второстепенни елементи. Един от начините за формиране на гранулите е като веществата се натрупват чрез многократно добавяне на тънък филм от свързващ агент, най-често хранителна суспензия. Това позволява да се свържат основни вещества като азот, калий и фосфор, които не биха могли да се комбинират по естествен начин.

Най-популярните комбинирани торове са НПК (NPK) – азот, фосфор и калий, които обичайно имат вторични елементи като магнезий, желязо, мед, манган и подобни. Главен фактор е съотношението на основните торове. Ако те са в равни количества, означава че са универсални, стартови версии. Ако азотът е повече, означава че доминира и че градинарят иска да наблегне на развитието на листата, стеблата и плодовете. Ако фосфорът е повече, то иска да се фокусира върху кореновата система, появата на повече цветове и семена, както и устойчивостта на растението срещу болести. Калият пък е отговорен за метаболизма и енергийното равновесие.

Торенето с комбинирани торове позволява всяка част от градината Ви да получи всички необходими хранителни вещества от първия път, като в същото време са разпределени равномерно. Комбинираните торове са перфектни за новаци или когато не можете да вземете решение от какво се нуждаете. Повторното торене се осъществява само при нужда и само с определен хранителен елемент, най-често азот. Сигурен показател за това какво би увеличило продукцията Ви е киселинността на почвата.

Разгледайте всички видове комбинирани торове тук : НПК Комбинирани торове