Листен тор за домати и пипер />

Листен тор за домати и пипер

Чушките и доматите имат сходни изисквания към почвата и торовете си. И двете се развиват добре в дренирана почва с високо органично съдържание. И двете растения имат нужда от големи количества вода от засаждането си до узряването на плодовете. Всичко това включва приблизително 17 различни хранителни вещества. А това е само началото.

Подготовка на почвата

Идеалното време за засаждане на пипер и домати е в средата на пролетта, когато температурата на почвата е подходяща, т.е. не по-малко от 15С. Ако имате проблеми с покълването, вземете готов разсад. Добре дренираната почва има високо съдържание на хумус. Ако е глинеста или песъчлива, може да добавите стар компост. Той задържа водата и увеличава плодородието. Глинестата почва е богата на хранителни вещества, но корените на доматите и пипера не могат да проникнат в дълбочина.

Ако почвата Ви е глинеста или имате друг проблем с набавянето на хранителни вещества, може да опитате с листно торене.

Какво е листно торене?

Това е торене с пръскачка на разтворен във вода тор. На пазара се предлагат основно два вида торове – течни и сухи, които могат да се разтворят. Специфичното при тези торове е, че не оставят твърди частици след себе си (за да не запушат дюзата) и се усвояват веднага от растението. Друга характерна черта е, че не могат да се използват по всяко време на деня, тъй като има опасност растението да изгори на силното слънце. Най-подходящо е да пръскате листата на доматите и пипера рано сутрин, защото ако вечерта е твърде задушна, влагата може да доведе до мухъл и заболявания.

Кога да торите?

Ако разсадът достигне 10 см. височина, трябва да добавите стартов тор. Доматите и пиперът се нуждаят от голямо разнообразие хранителни вещества, тъй като те растат бързо и залагат на сочността и сладостта. Потърсете торове, богати на азот, фосфор, калий, магнезий, желязо, цинк, мед, бор и други. Листните торове не са по-различни от обикновените – те имат абсолютно същите вещества в себе си.

Колко често да торите?

Компостът и органичният тор освобождават хранителните вещества по-бавно от синтетичните торове. Високото съдържание на азот пък стимулира растежа на пипера и доматите и трябва да се прилага по-често от органичните торове. Количеството му обаче не бива да е голямо, защото зеленината ще е повече от плодовете.

Избор на място за торене

Доматите и чушките не бива да се засаждат на едно и също място всяка година. Промяната на местата и добавянето на различни зеленчуци ще разнообрази и подобри качеството на почвата. Добра алтернатива са кореноплодни, бобови и листни зеленчуци. Бобовите растения увеличават азотното съдържание, което е от голяма полза за доматите.

Количество на тора

След като сложите стартов тор, на следващото торене използвайте само половината количество. Когато пиперът и доматите се развият достатъчно, фокусирайте се върху листни торове с високо съдържание на фосфор и калий, които помагат за след цъфтежа. Храненето обикновено се повтаря на 1-2 седмици в продължение на 8 седмици. 100 гр./мл. разтворим тор са достатъчни за 1 л. вода. Някои листни торове се продават за директно приложение, така че попитайте, ако не сте сигурни.

Какво да търсите на етикета за листен тор?

Въпреки че листните торове са почти идентични с обикновените, има няколко неща, които трябва задължително да присъстват. Така Вие и Вашите растения ще получите най-доброто.

            - торът не бива да има миризма;

            - да е указано, че торът не гори растенията, а също и че е безопасен за други растения;

            - важно, но не задължително, е да съдържа екстракт от водорасли;

            - да е 100% водоразтворим;

            - да не съдържа ГМО, химикали или други токсини;

            - да предлага естествена защита срещу акари, листни въшки, гъбички, вируси, плесен, мухъл, коренно гниене и недостиг на желязо.

Вижте листен тор за домати и пипер в нашия онлайн магазин : 

НПК Комплексен 12-12-17+2MgO+Микроелементи 5кг.  - Комбиниран тор

НПК Комплексен 12-12-17+2MgO+Микроелементи 5кг. - Комбиниран тор