Микроелементи - Азот, Фосфор, Калии (NPK) - Приложение Съвети />

Микроелементите присъстват в много торове и всеки от тях допринася с нещо за градината и растенията, отглеждани в нея.

За семена

Съществуват торове, специално предназначени за предварителна обработка на семена, като съдържат то 70 до 90 различни видове хранителни вещества. Те действат като чаша горещо кафе за растенията и отключват пълния им потенциал. Ще намерите сред микроелементите цитокинини, гиберелинова киселина и ауксин, които участват активно в растежа на растенията.

Като стартов тор

Семената покълват по-бързо от обичайното, тъй като микроелементите съдържат всичко необходимо за началния стадий на развитие. Освен това, те хранят микроорганизмите, живеещи в почвата. Стартовият тор с микроелементи трябва да съдържа азот, фосфор, калий, калций и биостимуланти. Торът може да се използва самостоятелно или като допълващ към други стартови смеси.

С морски произход

Невероятен стимулант за растежа на културите. Може да подобри жизнеността и здравето на растенията, а и на почвата. Осигурява по-добро проникване на вода и хранителни вещества в корените. Торът с морски произход е микс от черупки, хрущяли и кости на риби, миди, раци. Веществата в тях помагат за създаването на захари и сложни протеини, като увеличава скоростта на разграждането на хранителните елементи в почвата. Този продукт е богат на омега 3. Може да бъде добавен към обикновения тор. Идеален за листно и капково напояване. За един акър земя са необходими от 4 до 20 литра от разтвора на тора, като количеството зависи от това каква продукция очаквате да получите.

NPK торове

Смес

Състои се от една част фулвична киселина, една част тор от водорасли и една част естествени стимуланти на растежа, т.е. витамини. Тази комбинация осигурява по-големи плодове, по-добър цвят, ранно съзряване, повишаване на качеството и количеството, по-добър вкус и срок на годност. Тъй като съставките са само три, можете да го приготвите у дома и да го разтворите във вода за по-лесна употреба. На всеки акър са необходими 1-2 литра от разтвора.

Листно хранене

Съществува специален тор с микроелементи, специално създаден за листно хранене. Той съдържа главно фосфор, калий, калций, ензими и минерали. Пръска се върху листата на плодове и зеленчуци три седмици след засаждането и продължава до прибирането на реколтата.

Рибно масло

Висококачествен биологичен продукт, стимулиращ растежа. Използват се дънни риби, тъй като тяхната способност да се приспособяват към студ им е помогнала да произведат хиперактивен биостимулант. Колагенът и маслото в този тор предпазват растенията от гъбички, разграждат хранителните вещества и не се наслояват в почвата. Използвайте този тор само като спрей и винаги разтръсквайте добре преди употреба.

Кафяви водорасли

Подобряват силата на клетъчните стени, фотосинтезата, дълбочината на корените, нивата на антиоксидантите. Кафявите водорасли се предлагат като концентрирана течност, подходяща за всички видове култури. Може да се използва за листно хранене, капково и кореново напояване.

НПК TRIPLEX / Триплекс 15-15-15+ТЕ 40кг. - Комбиниран NPK тор

Бор

Предлага се като прах с 20%-но съдържание. Борът помага за преноса на калций в растението. Той поддържа баланса на захарта и нишестето, важен е за опрашването  и производството на семена. На вид борът е бял прах и може да се разтвори или да се приложи директно.

Магнезий

Използва се често в козметичната индустрия за производство на соли за вана, а в медицината облекчава болката в мускулите. При растенията магнезият е решаваща съставка за фотосинтезата на картофи, рози, домати, лимонови дръвчета, моркови и чушки. Обикновено в тора с магнезий има и около 10% сяра. Килограм-два се разтварят в 100 л. вода и са достатъчни за един акър.

НПК 15-15-15 5кг/25кг/50кг. - Комбиниран,комплексен НПК тор

Цинк

Отговаря за размера на листата, тъй като именно от тях зависи фотосинтезата, а тя е отговорна за цялостното растително производство и подобрява крайната продукция. Цинкът подобрява и абсорбирането на вода. В сместа с цинк също има 10% съдържание на сяра. Може да се смесва с друг тор или да се приложи директно в почвата. Съотношението между фосфор и цинк винаги трябва да е 10:1.