Микронизираната сяра на прах - приложения в земеделието />

24/06/2021

Статията дава изчерпателна информация относно използването на микронизираната сяра на прах  (техническа сяра) в земеделието. Всъщност тя има важна роля за развитието и опазването на земеделските култури. Микронизираната сяра на прах е неотменна част от торовете за някои култури, както и служи за предпазване от болести и вредители самите растения.

Сяра и околна среда.

Сярата е едно от най-старите и важни съединения, използвани в земеделието. Започва да се произвежда през 40-те години на XX век. като страничен продукт от отстраняването на сероводород от газовете от коксовата пещ. Недостигът на сяра силно намалява ефективното използване на азота. След индустриализацията голямо количество сяра навлиза в почвата от серния диоксид, съдържащ се в замърсения въздух (поради изгарянето на изкопаеми горива). Но намаляването на емисиите, ограничава този източник на сяра в атмосферата, което прави балансираното торене още по-важно в 21-ви век.

Важна ли е сярата за растенията?

За растенията азотът и сярата са важни градивни елементи. Сярата е от съществено значение за много функции , свързани с растежа им. По тази причина е налице тясна връзка между количеството азот и сяра в културите, като повечето от тях консумират около 1 kg сяра (2,5 kg SO3) на всеки 12 kg азот.

Сярата може да се абсорбира от растенията бързо от почвен разтвор под формата на сулфат. Например, зелевите култури изискват много по-големи количества сулфат. Те се нуждаят от допълнителна сяра за производство на глюкозинолати, които се използват в растенията като защитен механизъм. Културите е нужно непрекъснато да бъдат снабдявани със сяра в почвата, за да се отговори на всичките им нужди.

Как се познава липсата на сяра в земеделските култури?

Признаците за дефицит включват пожълтяване на младите листа или целите млади растения. За разлика от това, пожълтяването поради липса на азот засяга предимно по-старите листа. Маслодайната рапица с установен недостиг на сяра може да има лилави млади листа, бавен и продължителен цъфтеж, бледи цветове и по-малки шушулки.

А сега нека разгледаме използването на микронизираната сяра като пестицид и инсектицид.

Земеделските стопани я ползват както при някои болести на растеният, така и при различни видове акариа.

Веднага щом се появят първите признаци на брашнеста мана, третирането със сярата трябва да започне. Механизмът на нейното действие е следният – сярата навлиза в гъбичния вредител, разтваряйки се в клетката. Следва химическа реакция с водорода, измества се кислорода. Така клетката не може да диша и следователно умира. Третирането на болните култури с микронизирана сяра е най-добре да става сутрин или вечер при спокойно време. Тя не може да се използва през периода на цъфтеж.. Някои тиквени култури и сортове цариградско грозде са особено чувствителни към действието на сяра и се наблюдават изгаряния по листата и отпадането им

Как се разрежда микронизираната сяра за разтвор? Стандартната доза е

  • 30 грама на 10 литра вода. За да се направи добре разтвора, трябва да се добавя сярата към необходимия обем вода при постоянно разбъркване, докато се получи хомогенна суспензия.
  • За обработката на овощни дървета нормата се увеличава до 80 g на 10 литра.
  • За краставици на открито, разходът е по-малък от 20 g на 10 литра.
  • За борба с акари по растенията са достатъчни 10 g на 10 литра вода.

Серният разтвор не се съхранява, той трябва да се използва в деня на приготвянето му.

Полезен съвет!

За приготвянето на разтвор на сяра не се използват никога съдове или контейнери за храна. Експертите препоръчват да се заровят използваните съдове или контейнери в земята след употреба далече от жилищни сгради. В градинарски условия това не е лесно да се направи, като в този случай се препоръчва да се почистят възможно най-внимателно и да не се използват за други цели. Отворените пакети сяра не трябва да се изхвърлят във вода и с другите битови отпадъци.

Внимание!

Необходимо е да се пръскат листата на растенията от двете страни. Защитният ефект от този разтвор е около 10 дни, като става активен 3 до 4 часа след прилагането. Последното третиране със сяра се препоръчва да бъде не по-късно от 3 дни преди прибирането на реколтата.

Микронизираната сяра не бива да се прилага на растенията при температури на въздуха над 35 ° C. Ако това не се спазва, се стига до изгаряния или падане на листата от растенията. В същото време трябва да се знае, че тя няма ефективност при температури под 20 ° C, а е оптимален нейния ефект при около 27 ° C. Температурният диапазон за активното приложение на готовата смес е от 20 до 35 градуса по Целзий. Никога не бива да  се използва по време на суша и горещина.

Няколко съвета за нейното съхранение.

Това вещество задължително се съхранява в сухи помещения при температура не по-висока от 30 градуса по Целзий, далече от храна, недостъпно за деца и домашни любимци.

Първа помощ при отравяне с микронизирана сяра.

Сярата е токсична за хората: контактният дерматит може да възникне, ако попадне по кожата, а нейното вдишване причинява серен бронхит. Ако сяра има върху кожата, измийте я добре със сапун и вода, ако влезе в очите, изплакнете ги с много вода. Ако се погълне, пийте много вода с активен въглен (1g:1 kg телесно тегло). При всяко отравяне със сяра е най-добре да се посети спешно лекар.

Вижте подобни продукти в нашия онлайн магазин : 

Амониев сулфат гранулат 21% Азот+ 23%Сяра 50кг.

Амониев сулфат гранулат 21% Азот+ 23%Сяра 50кг.

Сяра /техническа на прах/ 1кг.

Сяра /техническа на прах/ 1кг.

Сяра /техническа на прах/ 60-100микрона 25кг.

Сяра /техническа на прах/ 60-100микрона 25кг.

Сяра /техническа, гранула/ 5кг.

Сяра /техническа, гранула/ 5кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 1кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 1кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 25кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 25кг.