Минерални торове />

05/04/2018

Минерални торове

Минералните торове са създадени, за да компенсират липсата на хранителни вещества в почвата и участват активно във всички етапи от растежа на културите. Минералните торове се произвеждат специално според нуждите на почвите, за по-големи пространства и в големи количества. Въпреки че са известни като „химични торове“, техният произход е органичен, затова много рядко можете да срещнете „органични минерални торове“ в магазините.

Как се губят хранителните вещества?

Най-често това се случва при самото събиране на реколтата. Освен това – дъждовете, твърде обилното напояване и изборът на неподходящи торове също могат да станат причина за изтощаването на почвата. Не разчитайте единствено на освобождаването на първични минерали или хумус. Те не са достатъчни, за да дадат на растенията всичко необходимо.

Принцип на торене

Основният принцип при торенето с всякакви торове е земята да получи онова, което ѝ е било отнето. Няма значение под каква форма ще бъде – оборска тор, пепел, прах от кости.

Защо да изберем минералните торове?

Макар да се смятат за много вредни и опасни за растението, минералните торове имат потенциала да дадат максималното от Вашите култури. Единственото опасно нещо е да не знаете как да ги прилагате. Когато купувате химични торове, винаги четете упътването, следете за съотношението и избягвайте да го докосвате с голи ръце, най-вече когато кожата Ви е влажна или мокра, тъй като това веднага ще активира химикалите в торовете и това може да раздразни кожата, да я накара да се зачерви.

Не всички минерални торове могат да бъдат толкова опасни. За кои точно да внимавате, ще разберете в следните редове.

Минерални азотни торове

Основен източник от 1920-та година е Чили, където се е извличал натрий. По-късно е намерен начин да се извлича азота от въздуха и да се свързва в азотни съединения. Азотните торове действат бавно, поради което в началото можете да ги ползвате в голяма доза без риск от загуби, увреждане или отрицателно действие на околната среда.

1. Уреята е най-концентрираният азотен тор. Произвежда се под формата на блестящи бели гранули чрез синтез на амоняк и въглероден диоксид. Уреята повишава нивото на киселинност на почвата.

2. Амониевата селитра е бял кристален прах, може и гранулиран. Използва се основно за торене или производство на други торове.

3. Универсалният азотен тор е смес от амониев нитрат и фино смлян варовик. Гранулите са от бели до бледокафеви. Овлажнява се лесно. Подходящ е както за големи площи, така и за малки градини.

4. Амониев нитрат и амониев сулфат – подходящи за култури с високо изискване към сярата, като рапица, горчица, лук, чесън, зеле, слънчоглед.

5. Амониев нитрат и урея – тор с висока опасност от изгаряне. Не се препоръчва за детелина, захарно цвекло и люцерна, тъй като при тях изгарянето може да доведе до загуба на реколтата. Този вид азотен тор служи за производството на течни комбинирани торове.

Минерални фосфорни торове

Тези видове тор датират от 18 век. Първите източници са костите. Днес се използват находища на фосфати.

1. Обикновен суперфосфат – разграждане на естествени фосфати със сярна киселина. На цвят е сив, има кисел мирис. На допир е леко влажен.

2. Гранулиран суперфосфат – сиво-кафяв на цвят. Гранулираната форма е по-икономична и има по-голяма ефективност.

Минерални калиеви торове

Произвеждат се от естествени отлагания на калиеви соли, които се образуват чрез изпаряване на морска вода. Калиевите соли са почти универсални торове. Използват се за всички култури, с изключение на растенията, които имат силна чувствителност към хлора и тежките глинести почви. Калиевите торове могат да се срещат в кристална и гранулирана форма.

Калиев сулфат – бял прах, използващ се за култури като тютюн, рози, хмел, лозя. Не трябва да съдържа повече от 2% хлор.

Минерални калциеви торове

Използват се за подобряване свойствата на почвата. Най-известният вид е негасената вар, която се ползва за средни и тежки почви. Негасената вар се произвежда чрез изпичането на варовик.

Минерални магнезиеви торове

Обикновено се среща в комбинация с други торове, като азотния. Най-известният е немският кизерит, който съдържа 25% магнезий. Прави се както на гранули, така и на прах и е лесно разтворим във вода. Препоръчва се за неутрални до алкални почви. Може да се направи разтвор и да се напръска директно върху листата.

Видовете минерални торове са :

Амониев нитрат (амониева селитра)

Карбамид

Амониев нитрат /селитра/ 34.4%  50кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% 50кг.

КАРБАМИД  /УРЕЯ/ прилинг  46%Азот  на ТОН

КАРБАМИД /УРЕЯ/ прилинг 46%Азот на ТОН