Органичен тор Леонардит - приложения и ползи />

Публикувано на: 24/06/2021

Органичен тор Леонардит - приложения и ползи

Леонардит е органичен тор, който активно се ползва в био земеделието и от статията ще получите полезна информация за неговите ползи.

Леонардитът е описан за първи път в САЩ, добива се в щата Северна Дакота в находище на лигнитни въглища. А в световен мащаб се среща в Канада, в Гърция,  Турция и Австралия.

Какво представляват хуматите?

В промишлен мащаб хуматите се получават от торф, сапропел и специални видове кафяви въглища (леонардити). Свойствата на хуматите, получени от различни източници, в много отношения си приличат, но по някои параметри те се различават значително.

Основната особеност на хуматите е свързана с високата им биологична активност, която обуславя широкото им използване в растениевъдството, животновъдството, медицината и рационалното управление на природата. В наши дни търсенето на хумати и асортиментът от предлагани хуминови препарати непрекъснато се разширява. Потребителите често се питат кои хумати за торене са по-добри, как да се изберат от цялото разнообразие от предложения?

Предлагаме на вашето внимание един удивителен органичен продукт - Леонардит, който е комбинация от вещества като хуминовата киселина и фулвокиселините, изключително полезни за растенията и живите организми. Глобалната тенденция от последните години на пазара на торове показва, че има активно търсене на заместители на химическите торове с органични, без да се намалява добива от декар при разумна цена на самия тор.

Какво точно са хуминовата киселина и фулвокиселината?

Хуминовата киселина и фулвокиселината са продукти на последния етап на разлагане на животински и растителни организми. Хуминовите вещества се образуват в резултат на химични и биологични процеси на трансформация на животински и растителни тъкани в хумус, както и поради биологичната активност на микроорганизмите. Един от източниците на хуминови киселини са утайките, известни като леонардити. Тези отлагания, поради продължителния процес на разлагане, са се оказали след много години разположени близо до земната повърхност. Ако трябва да обобщим, Леонардитът е органична утайка, която все още не се е превърнала във въглища и се различава от лигнитните въглища, защото не може да се ползва като гориво. Разграждането на органичните киселини, концентрирани в големи количества, е много дълъг процес и отнема милиони години в естествената среда.

Процес на добиване.

В Леонардита хуминовите киселини присъстват във висока концентрация. Самото вещество се намира между два слоя глина. Специални багери отстраняват и трупат горната почва и така се добива леонардит, който после се превозва със самосвали до преработвателното предприятие, за да се съхранява на склад. Той се изсушава с помощта на въздушен нагревател с природен газ, регулиран до максимална температура от 62,7 ° по Целзий, за да може да се ползва като земеделски тор. После подлежи на дистрибуция по целия свят.

Нека се опитаме да го разберем, без да навлизаме твърде дълбоко в химичните, физикохимичните и биохимичните тънкости как работи Леонардитът. Подобрението във функционирането на живите организми под въздействието на този органичен тор се наблюдава при ниски концентрации на неговия воден разтвор - от 0,005 до 0,05%; по-високите концентрации не са препоръчителни.

Определено органичните торове Леонардит са много добри при отглеждането на биологични продукти. Ето и спецификата на този продукт:

  • Влагата му е 30,00 - 45,00 %
  • Пепелта е 12.00 %
  • Има киселинност, рН 6,40
  • Съдържанието на битум (суров планински восък) е около 15,00 %
  • Хуминовите киселини(включително сулфатни киселини) са средно 65,00 -80,00 %

След като е ясен съставът на Леонардита, ето и какви са неговите ползи в земеделието:

• това е екологично чист, органичен тор – той определено стимулира развитието на растенията.

• води до увеличаване на добива до 40% и това никак не е малко като се отчете, че не се използват допълнително други видове торове.

• отличава се с висока степен на екологичност – Леонадрдитът не съдържа азотна и фосфорна киселина.

• използва се директно като тор без допълнителна обработка и неговата  консумация е от 200 кг до 500 кг на 1 хектар земя.

• води до възстановяване на почвеното плодородие.

• ползва се за рекултивиране и детоксикиране на земеделски земи.

Вижте продуктите в нашия онлайн магазин : 

Органичен тор ЛЕОНАРДИТ /Фулвинови и хуминови киселини/ 1кг.

Органичен тор ЛЕОНАРДИТ /Фулвинови и хуминови киселини/ 1кг.

Органичен тор Леонардит / Оrganic Leonardit 25кг.

Органичен тор Леонардит / Оrganic Leonardit 25кг.