Органични торове />

17/04/2018

Органични торове

Органичните торове са съединения на въглеродна основа, които повишават растежа и производителността на растенията. Главното им предимство пред химичните торове е тяхната нетоксичност. От там идва термина „органични храни“ – т. е. това са плодове и зеленчуци, които са отгледани без участието на минерални торове.

Производство на органични торове

Предимно на местно ниво – могат да се направят във фермата производител. От там идва и тяхната ниска цена. Произвеждането на органични торове се случва предимно в малките, отдалечени села. Основни източници на тор са крави, овце, коне и домашни птици. Също – брашно от кръв, костно брашно, смлени мидени черупки.

Ползи от органичните торове

Те се разграждат бързо и не причиняват замърсяване на околната среда.

Приложение на органични торове

Най-неблагоприятното време за торене е през есента и зимата. Тогава почвата трябва да почива. Подходящото време е пролетта.

За какво да внимаваме?

Никога не използвайте пресен тор – със сигурност ще изгори растенията Ви. Пресният тор може да е по-опасен дори от химичния, тъй като съединенията в него са активни, реагират бързо на влага и могат да нанесат повече щети, отколкото ползи. Подходящият органичен тор трябва да е добре изсушен, ронлив.

Видове органичен тор

Основно торовете се делят на два вида – от животински източници (коне, крави) и от растителни източници (листа, трева). Растителните торове имат най-слабо действие и затова не са особено популярни – те се извличат от остатъчни култури, например утайка от кафе. Като трети основен вид са утайките от отпадъчни води, които са предварително третирани, преди да влязат в употреба. Отрицателната им страна е, че изискват по-голяма енергия за обработка, отколкото могат да предложат на културите при развитието им.

1. Прахообразна кръв – събира се от кланиците на едър рогат добитък. Богат източник на азот. Добавянето на прахообразна кръв преди засаждането стимулира хлорофила в листата.

2. Брашно от кости – голям източник на калций, съдържа 15% фосфат и също се добива от животински кланици. Стимулира коренната система и цъфтежа на растението. Използва се за цветя и овошки.

3. Черупки от миди – може и от раци. Също богат източник на калций. Благодарение на черупките, почвените микроорганизми се размножават, а вредните организми биват унищожени.

4. Гуано от прилепи – богат източник на азот, фосфор и микроелементи. Може да се използва по всяко време на годината, като се поръси с него почвата или като се напръска по листата.

5. Скален фосфат – не се извлича от почвата и остава непроменен, докато не стигне до корените. Скалният фосфат е отличен източник на калций.

6. Пилешки тор – смесва се с дървени стърготини. Ако се използва за големи площи, показва ръст на добивите с повече от 10%.

7. Водорасли – веднъж изсушени, ако се добавят към културите, могат да имитират ефекта на химичните торове.

Кои органични торове за кои растения да използваме?

1. Домати – започва се с азот, а след това се преминава към фосфор и калий, но вече с по-малко количество азот. За по-сладки домати, добавете тор със съдържание на магнезий.

2. Розови храсти – изискват постоянно внимание. За направата на тор за рози ще са Ви необходими две супени лъжици брашно от риба, една супена лъжица водорасли на прах и една със специални соли, 2 с. л. ябълков оцет, 2 с. л. меласа и три чаши вода. Всичко се разбърква (внимавайте за бучки!), а след това се изсипва в осем литра вода. Добавете от сместа към розите вечерно време. Осем литра стигат за 2-3 розови храста.

Компост

Това е необичаен органичен тор, който можете да си приготвите сами. Той разчита изцяло на кислорода и разлагането на организмите. Може да се направи от листа, слама и други подобни градински отпадъци. Добавят се тор, богата на азот, каквато е заешката и пилешката. Внимавайте в сместа да не попаднат семена! Важното при компоста е, че след като го оставите да съхне, да не го използвате твърде скоро или да не го сушите твърде дълго, тъй като той ще изгуби хранителните си свойства.

Ето и някой от най-търсените видове органични торове и техните цени в нашия онлайн магазин :

Teчен аминокиселинен биостимулатор СТИМАК

Teчен аминокиселинен биостимулатор СТИМАК

ОРГАНИЧЕН ТЕЧЕН ТОР - ЛУМБРЕКС

ОРГАНИЧЕН ТЕЧЕН ТОР - ЛУМБРЕКС

Органичен тор 25кг.

Органичен тор 25кг.