Органични торове за стопанството />

25/06/2020

Ако имате горчив опит с химическите торове или просто искате да направите някаква промяна в градината или нивата си, не е задължително да я търсите в магазина. Източници на органичен тор има навсякъде - остатъците от реколтата и дори нежеланите плевели съдържат витамини и хранителни вещества в листата си, които са бърз и надежден източник на микро- и макроелементи за подхранване на почвата.

Вижте : ОРГАНИЧНИ ТОРОВЕ - АМИНОКИСЕЛИНИ - ВОДОРАСЛИ

Този начин на торене не е по-различен от приготвянето на компост, макар и процесът да е по-бавен. Имайте предвид, че бързорастящите едногодишни цветя и култури понякога се нуждаят от хранителни вещества, които се освобождават по-бързо в почвата. Освен това, количеството на органичния тор често не съответства с количеството витамини и минерали в него.

Направете си сами органичен тор

Най-лесният начин за това е да варите билки и плевели. Например, окопник - той има високо съдържание на магнезий, фосфор и калий. Копривата съдържа магнезий, сяра и желязо. Хвощът - силициев диоксид, който подсилва растенията. Пореч и нахут са също питателни. Дори изсушени и остарели, от полза ще се окажат билки като лайка, риган, градински чай и копър.

За приготвянето на билков тор напълнете половин кофа топла вода, сложете едро нарязани плевели, остатъци от култури и билки, натиснете добре. Покрийте с фина мрежа, за да не снасят яйца комарите, и оставете кофата за ден на слънце. На следващия ден прецедете водата и използвайте течния тор. При тази рецепта, колкото повече стои накиснат, толкова по-богат е торът, но заради азота, скоро ще започне да мирише.

Трикове за по-добър тор

Докато органичният тор се накисва, разбърквайте го по няколко пъти на ден, за да го наситите с кислород. Поливайте рано сутрин, когато слънцето още не се е вдигнало, и разредете с вода 1:1. Тор можете да извлечете още от остатъци окосена трева, яйчени черупки, обелки, животинска тор, листа, утайка от кафе, бананова кора.

Органичен тор за следващата година

Ако не можете да намерите необходимите растения за качествен органичен тор, можете да си ги посадите за следващата година. Окопникът се разпространява бързо, но пък съдържа трите най-важни елемента - азот, фосфор и калий, заедно с други вещества. Окопникът е устойчив на студ и суша. Копривата е също полезна, особено ако страдате от анемия. В копривата има повече азот от окопника, както и фосфор, калий, сяра, магнезий и мед.

Вижте и : ГРАНУЛИРАНИ ОРГАНИЧНИ ТОРОВЕ

Слезът може и да е пакостлив плевел, но пък е отличен източник на калций, магнезий, калий и желязо. Неговата издръжливост го прави една от най-лесно откриваемите билки през пролетта. В поречът, градинския чай и равнеца има калий и калций, в нахута - желязо, магнезий и сяра; в глухарчето - мед и желязо; в копъра - желязо, магнезий, калий и калций; в хвоща - желязо, калций, магнезий и силициев диоксид; в ригана - желязо, магнезий, калий; в магданоза - мед, желязо и манган.

Краят не сезона

Когато билките израстат, съберете ги, изсушете ги върху чаршаф или вестници и след това ги отделете в маркирани буркани или хартиени торбички. На следващата година само ги натрошете в топлата вода. За основа на органичния тор можете да използвате още стебла от грах, боб или подобни растения.

Други растителни торове

Соевото брашно има NPK (азот:фосфор:калий) 6:1:4, брашното от памук - 6:2:1, люцерната - 4:3:1, а водораслите - 1:0:2. Всеки може сам да извлече органичен тор от тези култури, но само ако произходът им не е ГМО.

Животински органичен тор

Тези торове включват брашно от кръв, костно брашно, от пера и рибено брашно. Брашното от пера съдържа най-много азот, а костното е богато на фосфор. Рибеното брашно е 9:3:1 (NPK), а кръвното е 12:0:0. Подобно на растителния, животинският тор няма да е веднага достъпен за почвата, а когато започне да се освобождава, това се случва по-бавно. Производителите обикновено го използват за подсилване на минералните торове, като по този начин растението се подхранва по-дълго време.

Можете да видите и нашите : ВОДОРАЗТВОРИМИ и ТЕЧНИ ОРГАНИЧНИ ТОРОВЕ