Прахообразни торове />

03/04/2018

Прахообразни торове

Растенията изискват разнообразни количества макро- и микроелементи в различните етапи на своя растеж. За стартерни торове обикновено се използват азотът и фосфорът, докато торовете с високо съдържание на калий се ползват при втория етап – увеличаване на добивите и подобряване на тяхното качество. Най-доброто решение е когато тези торове се ползват в своята прахообразна форма.

Предимства на прахообразния тор

Най-голямото му предимство е, че се разтваря бързо в почвата. По тази причина, обикновено той се ползва върху по-големи площи. Друга негова характерна черта е, че издържа по-дълго от всеки друг тор. Освен това, има много по-малък риск от увреждане на различните култури в сравнение с течния му еквивалент.

Химически сух тор

Резултатите идват в кратки периоди от време. Химическите сухи торове са и по-евтини и могат лесно да се ползват с помощта на машина, която да ги разпръсква. Процесът на производство на химични торове се основава на ресурси, които не могат да бъдат възобновени – като газ и въглища. Други се добиват при обработката на минерали с киселини, така че да станат разтворими.

Органичен сух тор

Прави се от оборски тор или компост, оставен да изсъхне при специални условия на температурата и въздуха. Органичният тор невинаги съдържа балансирани количества от необходимите хранителни вещества. За сметка на това, този вид тор увеличава активността на почвата, тъй като микробите имат повече органични вещества, които да консумират и по-късно да превърнат в обогатени хранителни вещества.

Органичните торове се извличат от животински и растителни източници, както и от минерални скали. Но тъй като органичният тор е твърде близък по състав с химичния, трудно ще намерите етикет, на който да пише „органичен“, „естествени съставки“ или „безопасен“.

Наторяване

Подходящото време за използване на сух тор е при подготовката на почвата за засаждане. След като се изсуши (ако има нужда) торът се смесва с част от почвата и след това се разпръсква върху нея. Може да се наторяват и вече възрастни дървета и растения. Сместа трябва да се разпръсне около стеблото, но не прекалено близо до него.

За какво да внимаваме?

Въпреки че сухият тор се отличава с голяма издръжливост, трябва да избягвате да го използвате в дъждовния сезон. Валежите могат да отмият тора и да отнемат голяма част от важните хранителни вещества.

Друго нещо, за което трябва да се внимава, е съотношението на калия, натрия и фосфора. Ако общото им съотношение надвишава цифрата 15, бъдете особено предпазливи, когато дойде време за торене.

Ако ползвате единствено синтетичен прахообразен тор, той ще убие микоорганизмите в почвата, които иначе служат за повишаване на нейното качество. За да стимулират растежа, някои земеделци ползват повече и повече химични торове, унищожавайки напълно микросистемата. За да балансирате, ползвайте отчасти органичен тор.

Популярни източници на прахообразен тор

Богатите на азот торове включват урея, пера, брашно от кръв, гуано от прилепи. За увеличаване на фосфора в почвата се ползват продукти, съдържащи скален фосфат, костно брашно или колоиден фосфат. Дървесната пепел, гранитният прах и брашното от зеленчуци могат да увеличат съдържанието на калия.

Колко време се отделя сухия тор в почвата?

От 2 до 6 седмици – брашно от кръв, гуано от прилепи и торове на органична основа.

От 1 до 2 седмици – урея и яйчени черупки.

Торовете, които се освобождават в почвата по бързо, трябва да се прилагат по-често от онези, които действат по-бавно, но всичко зависи изцяло от нуждите на Вашето растение.

Препоръки за прахообразния тор

1. Препоръчва се за ранния стадий от развитие на растенията.

2. Особено препоръчително при ниски температури, когато приемането на фосфор е ниско.

Как сами да си направим сух тор?

Освен че можете да смесите сами равни части от химичните торове, можете да използвате черупки от яйца за направата на сух тор. Яйчените черупки съдържат 1% азот, 0,5% фосфор, което ги прави доста практичен тор. Най-високо е съдържанието на калций. Той е от особено значение за корените. След като съберете черупките, натрошете ги (може и в ръчна мелачка за кафе) и ги пръснете в градината си.

Някой видове прахообразни торове (на прах) и техните цени :

Cu  EDTA 15% /меден хелат/   1кг.

Cu EDTA 15% /меден хелат/ 1кг.

Fе 6% EDDHA /железен хелат/ 1кг.

Fе 6% EDDHA /железен хелат/ 1кг.

Mn 13% EDTA /Манган хелат/ 1кг.

Mn 13% EDTA /Манган хелат/ 1кг.

Zn 15% EDTA /цинков хелат/ 1кг.

Zn 15% EDTA /цинков хелат/ 1кг.

АМИНО ХЕЛАТ МИКС АНОРЕЛ 1кг.

АМИНО ХЕЛАТ МИКС АНОРЕЛ 1кг.

Железен сулфат /зелен камък/ 1кг.

Железен сулфат /зелен камък/ 1кг.

Нутрилайф 20-20-20+TE 2кг.

Нутрилайф 20-20-20+TE 2кг.

Син камък /меден сулфат/ 1кг

Син камък /меден сулфат/ 1кг

Син камък /меден сулфат/ 1кг

Сяра /техническа на прах/ 25кг.

Сяра /техническа на прах/ 25кг.

Хидратна вар на прах /негасена вар/ 1кг.

Хидратна вар на прах /негасена вар/ 1кг.