Сяра за зеленчукови и овощни растения - полезни съвети при торене />

17/01/2019

Сяра

Сярата е един от 17-те съществени елемента, необходими за растежа на зеленчуковите и овощните растения, и се намира на 4-то място за най-необходими вещества. Негова е отговорността за развитието на листата, плодовете и кореновата система. Без изключение, той влияе по един и същи начин на всички видове растения.

Защо е важна сярата?

Винаги се е обръщало много малко внимание на факта, че растенията се нуждаят от сяра и че единственият източник на сяра за хората и животните са именно растенията. Сярата е отговорна за здравата коса, кости, зъби, мускулната тъкан.

Основни функции на сярата:

            - увеличава добива и качеството на продукцията;

            - активира ензими, важни за биохимичените процеси в растението;

            - изключително полезен за производството на масла, особено при маслодайните растения;

            - спомага в производството на протеини;

            - спомага за формирането на хлорофила в листата. Хлорофилът е отговорен за фотосинтезата, чрез която растенията произвеждат масла, захари, нишесте, витамини, мазнини и други съединения.

Растения, нуждаещи се най-много от сяра

Тъй като сярата повишава процента на протеини и масла в растенията, това е от особено значение за всички зърнени култури, тютюна, кокосовото дърво, фуража, бобовите растения.

Симптоми за недостиг на сяра

За разлика от фосфора и азота, липсата на сяра у растенията трудно може да бъде забелязана, докато не стигне критични стойности. Причината за това е, че сярата трудно се придвижва из растенията, затова и недостигът се забелязва в новопоникналите растения или разклонения, а по-късно и в старите. И двете предизвикват пожълтяване на листата. Липсата на азот има подобни симптоми, но пожълтяването започва първо в по-старите листа.

Ако се затруднявате да разберете дали е серен или азотен недостиг, засипете половината почва около растението с тор, богата на сяра, а другата половина – с тор, богата на азот. Ако двете страни реагират добре, значи е азотен недостиг. Ако само частта със серен тор реагира, значи е серен недостиг.

Други симптоми за недостиг на сяра са късното съзряване на листата или изтъняването на растението.

Решение на серния дефицит

На пазара ще намерите много торове, съдържащи сяра и съединения на сярата – калиев сулфат, амониев сулфат, магнезиев, цинков и т.н. Най-лесното решение е да купите сяра на гранули, която съдържа 90-95% сяра, но само в случай, че сярата е единственото, което липсва на растението.

Ако не желаете да прибягвате до изкуствени торове, сяра може да се намери в оборския тор. Уверете се, че е достатъчно изсъхнал (т.е. че не е пресен), тъй като има голяма вероятност да изгори растенията. Друг естествен източник на сяра е повърхностния слой на почвата – сярата излиза на повърхността, което е и причината за дефицита ѝ на дълбочина.

Във всеки случай, недостигът на сяра може да бъде компенсиран от самата почва. В топлите месеци микроорганизмите, живеещи в нея, се активират и започват да минерализират сярата.

Храна или отрова?

Всички живи същества се нуждаят от сяра, но в много малко количество. Например, в един килограм стартов тор се съдържа само 1% сяра, като за сравнение – в миналото тя е била 12% на килограм.

Добив на сяра

95% от сярата по света се добива изцяло от органични източници. Почвата изобилства от сяра, особено на места с вулканична активност. Най-лесният начин за добив на сяра е след проливен дъжд или обилно напояване. Растенията не могат да преработят сярата в суров вид, докато не бъде минерализирана, поради което плодовете и зеленчуците често страдат от недостиг на сяра.

Видове серни торове

1. Елементарен/прост – най-концентрираната форма на сяра. Трябва да се окисли, преди да се използва. Трудно е да се ползва за наторяване, тъй като не се разтваря във вода.

2. Амониев тиосулфат – най-често използван източник на сяра, но не трябва да се използва със стартовите торове.

3. Калциев сулфат – съдържа около 15% сяра. Ефективен източник, но не особено популярен заради малкото количество сяра.

Можете да прегледате следните видове Сяра за торене : 

Амониев сулфат гранулат 21% Азот+ 20%Сяра 50кг.

Амониев сулфат гранулат 21% Азот+ 20%Сяра 50кг.

НОВО

Сяра /техническа на прах/ 1кг.

Сяра /техническа на прах/ 1кг.

Сяра /техническа на прах/ 25кг.

Сяра /техническа на прах/ 25кг.

Сяра /техническа, гранула/ 5кг.

Сяра /техническа, гранула/ 5кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 1кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 1кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 25кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 25кг.

Течен тор Lebosol / Лебозол Сяра800 СК 10л.

Течен тор Lebosol / Лебозол Сяра800 СК 10л.

Течен тор Lebosol / Лебозол Сяра800 СК 10л.