Течни торове />

01/03/2018

Течни торове

Най-бързият и ефективен начин да подхраните Вашата градина. Течните торове се активират почти незабавно, като осигуряват продължителен растеж и бързо възстановяване на онези култури и почви, които са изморени или недохранени.

Какво представлява течният тор?

Това са неорганични вещества, произведени промишлено за добавяне към почвата в течно състояние. Течните торове включват азотни торове, течен и воден амоняк, амониеви съединения, концентрирани разтвори на амониев нитрат и урея, сложни торове, съдържащи два или три вида основни химични елементи.

Видове

Могат да бъдат водоразтворими прахове или течни концентрати, които се смесват с вода, за да се получи разтвор на тор. Някои са оцветени в синьо и зелено, така че внимавайте течността да не остави следи по дрехите Ви.

Продължителност

Ефективността на течните торове продължава една-две седмици, така че трябва да торите често, но не и да пренаторявате. Това се прави, докато видите, че растението вече няма нужда от допълнителни грижи.

Ползи

Течните торове са значително по-евтини от твърдите и е нужен по-малко труд за тяхното прилагане.

Съхранение

Течният тор, съдържащ големи количества амоняк, се съхранява и транспортира в херметически затворени съдове. За безводен амоняк се използват стоманени резервоари, които могат да издържат на голямо налягане. Ако не разполагате с тях, можете да използвате резервоарите, в които се държи горивото за тракторите. Амонякът изисква съд, направен от неръждаема стомана, алуминий или пластмаса.

Течни азотни торове

Съдържат предимно съединения на амоняка. Течните торове се вливат в почвата на определена дълбочина, за да започнат да действат. Ползват се специални машини с плугове и култиватори. Дълбочината трябва да е 10-12 см. Разтворите от урея (до 30%) могат да се пръскат директно върху повърхността на почвата, тъй като те не съдържат амоняк. Дозирането на течните азотни торове е същото като при твърдите азотни торове.

Виж и : Течни торове за листно и капково напояване и подхранване

Сложни торове

Комплексните течни торове съдържат до 27% азот, фосфор и калий. Добавят се и стабилизиращи съставки, като колоидна глина и бетонит, за да се предотврати кристализацията. Тогава хранителните вещества в тора могат да се повишат до 40%. Тъй като сложните торове не съдържат свободен азот, те могат да се нанасят по повърхността на почвата по време на оране или култивиране.          

Отрицателни страни

Течните торове не са за хора, които тепърва започват да сеят. Този вид торове се нуждаят от скъпоструваща техника, която компенсира ниската им цена на пазара. Разбира се, ако имате само саксии или не много голямо пространство за обработка, бихте могли да направите всичко на ръка. При по-големи площи обаче нуждата от машина ще бъде неизменна.

Също така, въпреки че изглежда по-добрата алтернатива на твърдия тор, той не притежава никакви други ползи, освен че е течен.

Любопитни факти

Сигурно поне веднъж сте гледали как в холивудските ленти малък, едномоторен самолет пръска на земеделските ниви някаква течност. В повечето случаи това е течен тор. Той съществува от много време и този начин за приложението му е бил доста популярен на територията на САЩ.

Как сами да си направим течен тор?

1. Растителни остатъци – ако обичате да си хапвате зеленчуци, определено ще имате достатъчно материал за направата на органичен тор. Първо, трябва да се подсигурите с поне няколко килограма. За да не започнат да ферментират, докато чакате, замразете остатъците във фризера. Използвайте вода от спагети или макарони, за да смелите остатъците, когато дойде време. На литър течност се добавят половин супена лъжица сол и една капачка амоняк. Смесете всичко в приготвена кофа и оставете течността да престои един ден. За да разредите течността, добавете три литра топла вода и разклатете кофата. Нанесете в основата на растенията.

2. Трева – след като оплевите градината си, съберете всичко в 15-литрова кофа, а после залейте с вода. Оставете да ферментира.

3. Оборски тор – в зависимост колко тор Ви е нужен, избирате съд и слагате тор и вода в съотношение 1:3. Чакате четири седмици преди да нанесете върху почвата.

Видове течни торове : 

 Течен тор Lebosol / Лебозол Аминозол 1л.

Течен тор Lebosol / Лебозол Аминозол 1л.

Tечен тор Lebosol / Лебозол МагС СК 10л.

Tечен тор Lebosol / Лебозол МагС СК 10л.

 Течен тор Lebosol / Лебозол Нутриплант® 36 1л.

 Течен тор Lebosol / Лебозол Нутриплант® 36 1л.

ОРГАНИЧЕН ТЕЧЕН ТОР - ЛУМБРЕКС

ОРГАНИЧЕН ТЕЧЕН ТОР - ЛУМБРЕКС

Течен тор Lebosol / Лебозол БОР 1л.

Течен тор Lebosol / Лебозол БОР 1л.

Течен тор Lebosol / Лебозол Калий 450 1л.