Течни торове - нужни ли са ви течните торове ? />

30/06/2020

Течните торове са готови смеси или разтворими прахове от синтетични продукти, които съдържат смес от азот, фосфор, калий и желязо. Приложението им е лесно, а разтворът действа бързо. Можете да използвате лейка, пръскачка или напоителната си система.

Хранене на растението

89% от сухото тегло на растението се състои от въглерод, водород и кислород. Растенията могат лесно да абсорбират тези елементи от въздуха и водата, така че остатъка от хранителни елементи – макро- и микронутриенти, трябва да им осигурите сами. Те представляват, съответно 8,5% и 0,061% от теглото на растението. Течните торове могат да се добавят както директно в почвата, така и да се използват за листно хранене. Листата на растението могат да всмукват хранителни вещества по два начина – през порите си и през восъчното си водоустойчиво покритие.

Нужен ли Ви е течен тор?

Преди да започнете да търсите идеалния течен тор за Вашата градина, може би трябва да си отговорите на следните въпроси:

            1. Имате ли нужда от незабавни резултати?

            Хранителните вещества в течните торове са с незабавно освобождаване и могат бързо да коригират различни дефицити у културите. Всеки вид течен тор е предназначен за определен проблем, но повечето съдържат три основни вещества – азот, калий и поташ, които могат да върнат живота на градината Ви в рамките на четири дни. Но тъй като тези торове са и концентрирани, трябва да внимавате да не прекалите с употребата им, защото ефектът ще се обърне.

            2. Колко голяма е градината Ви?

            Ако градината Ви е умерено голяма, можете спокойно да използвате течни торове. Дали на ръка, дали през напоителната система, торенето става бързо и лесно. За твърде малките или твърде големите пространства ще се нуждаете от алтернативно решение.

            3. Имате ли проблеми с плевели или насекоми?

            Най-хубавата страна на течните торове е, че те могат да се справят с насекоми и плевели, в сравнение с традиционните торове. Не всеки течен тор обаче има тази способност. Потърсете специфично продукт, който осигурява необходимите хранителни вещества, като в същото време защитава растението.

            4. Притежавате ли необходимото оборудване?

            Ако имате голяма градина или морава, поддържането ѝ няма да бъде лесно. Необходимо Ви е някакъв вид оборудване, било то пръскачки или система за капково напояване, която да Ви помогне да разпределяте в равни количествата водата и течния тор.

Видове течни торове - вижте тук  : https://torove.bg/techni-torove

Течните торове се разделят на два вида – за капково напояване и за листно хранене. Общото помежду им е, че са напълно разтворими във вода и не оставят утайка след себе си, така че няма защо да се притеснявате от запушени филтри или маркучи.

Най-добрите течни торове съдържат азот, фосфат и калиева формула, които помагат за бързия растеж, сладостта на плода и качеството му. Подходящи са за тревни площи, билки, плодове, зеленчуци. Гуано от прилепи или тор от земни червеи са отлични за едри, ароматни цветя; увеличават производството на етерични масла. Скалният фосфат помага за транспорта на енергията вътре в растението. Съществуват и торове, съдържащи 2/3 азот с бавно освобождаване и 1/3 азот с незабавно освобождаване, подходящи за морави.

Листно хранене

Листното хранене има много ползи, например, бърза абсорбция на хранителните вещества, което ускорява фотосинтезата. Освен това е необходим много по-малко тор, в сравнение с обикновения. Стимулирането на растежа увеличава нуждата от вода, което също ускорява растежа. Киселинността на почвата не е от значение, което ще Ви спести много излишна работа за нейното коригиране.

Капково напояване

Подобна система може да се пригоди към всеки бюджет – дали ще са няколко маркуча, свързани заедно, или по-сложно съоръжение с контейнери и таймери, зависи изцяло от Вас. Капковото напояване осигурява равномерно разпределение на вода и течени торове за оптимален растеж и повишено качество на културите.

Предпазни мерки

Не се опитвайте да превърнете обикновени или гранулирани торове в течни като ги разтворите във вода и напръскате с тях растенията. Те не са пригодени за листно хранене и съществува реален шанс да изгорите културите.

Можете да прочетете и : Течни торове, приложения и съвети