Течни торове - приложения и съвети />

Течни торове

За да поддържате здравето на Вашата градина, е важно да наторявате почвата на всеки 3-4 седмици. Растенията се нуждаят от непрекъснато подновяване на хранителните вещества, за да подобрят и засилят цъфтежа, количеството и големината на плодовете си. Редовното наторяване засилва имунитета на растенията и ги предпазва от болести, а също така им помага да задържат в себе си повече вода.

Какво е течен тор?

Течните торове са концентрирани течности, които се разреждат с вода или се продават „готови за употреба“. Те се прилагат по няколко начина – смесват се водата за напояване или се впръскват в листата. Тези видове торове съдържат синтетичен хранителен микс от основните хранителни вещества – азот, фосфор, калий и желязо. Органичните течни торове са за предпочитане, когато става въпрос за домашни градини.

Ползи от използването на течни торове

Най-голямата полза на течните торове е, че са най-бързодействащите стимулатори на растеж сред торовете. Самият факт, че се разреждат във вода говори красноречиво за това колко бързо се усвояват от културите. Друго преимущество е, че за разлика от насипните торове, течните се усвояват изцяло – няма излишен пясък, камъчета и семена, които да попаднат в почвата. Вие използвате толкова, колкото получавате.

Друга голяма полза на течните торове е, че те са изключително лесни за ползване. Стига да спазвате времето за поливане и съотношенията вода - тор, грижата за Вашата градина ще се превърне в детска игра. Може да комбинирате течния тор с препарати за борба с пестициди – така ще спестите време, пари и енергия.

Видове течни торове

Освен по количеството и съотношението на хранителни вещества, течните торове се различават и в приложението си.

1. Течни торове за тристепенно торене – това е вид торене, което включва три различни вида течни торове. Първият вид се прилага със засаждането, вторият – с появата на първите цветове, а третият – с появата на плодовете. Големите фирми производители имат свои версии на тристепенното торене, но Вие можете да ползвате един и същи тор през цялото време.

2. Селскостопански и градински – течните торове за селскостопански и градински нужди са различни. Първо, защото селскостопанските се предлагат в големи количества (варели, бидони) и, второ, защото действието им е по-агресивно. За градината, особено за домати и краставици, се препоръчва течен тор с органичен произход.

3. Торът може да е в насипно състояние или течен. В повечето случаи, течният тор трябва да се разреди с вода. Много рядко ще срещнете течен тор, който не се разтваря. Тук вече говорим за „хранене“ на растението, което е различно от торенето.

Течни торове за капково напояване

Ако искате да ползвате течни торове с капково напояване, но не желаете да инвестирате в цялостна система с таймер и други екстри, можете да използвате резервоар, в който да изсипете течния тор. Единственото условие е, че ще трябва да го почиствате на шест месеца, за да не се натрупа плака.

Как да си направите органичен течен тор?

За тази рецепта ще са Ви необходими 1 кг зрели банани. Нарязвате ги на големи парчета с обелката и ги пасирате с вода. Течността изсипвате в 5-литрова бутилка. Количеството трябва да е около 3 литра. След това смесвате 100 мл. кисело мляко със 100 гр. кафява захар. Добавяте и малко вода. След като смесите съставките, добавяте ги към банановата каша. Крайната течност трябва да е около 4 л.

Вместо капачка, слагате тензух или марля с ластик и всеки ден разтръсквате бутилката (като връщате капачката). Това продължава 10 дни, като е добре да разтръсквате течността поне два пъти дневно. На 11-ия ден прецеждате течността през цедка и я слагате в нов съд. Разреждате 10 мл. на 100 мл. вода и поливате директно растенията на всеки 7-10 дни. Този вид тор съдържа основно азот, също – цинк, магнезий, калий и други.

Вижте продуктите за листно / капково в нашия онлайн магазин : 

НПК GROW PLANT / ГРОУ ПЛАНТ 20-20-20+Микроелементи 20kг. - Комбиниран тор

НПК GROW PLANT / ГРОУ ПЛАНТ 10-45-10+Микроелементи 20кг. - Комбиниран тор

НПК GROW PLANT / ГРОУ ПЛАНТ 15-10-30+Микроелементи 20кг. - Комбиниран тор

НПК PLANT MASTER / ПЛАНТ МАСТЕР 20-20-20 25кг. - Комбиниран тор

НПК PLANT MASTER / ПЛАНТ МАСТЕР 30-10-10 25кг. - Комбиниран тор

НПК CRYSTALOR / КРИСТАЛОР 10-10-40 25кг. - Комбиниран тор