Торене и информация с Тор ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 />

08/10/2019

Информация за Тор ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20

Какво е PK тор?

Предимствата на PK торовете е в балансирания състав на фосфорни (P) и калиеви (K) хранителни вещества. Те не съдържат азот (N), но имат широк спектър от вторични хранителни елементи, като сяра, магнезий и калций във всяка гранула. PK торовете се произвеждат за директно приложение в полета, овощни градини или насаждения. Основно служат за по-високи и качествени добиви. Прилагането на PK торове преди засаждането е от съществено значение за покълването на семето и стимулиране развитието на корените.

Торене с PK торове

То се осъществява на три етапа. Първият етап е през есента или пролетта, т.е. преди засаждането на растението. Тогава добавяте PK тор към почвата и поливате. Вторият етап е при засаждането, когато отново добавяте PK торове. Третият етап е, когато растението започне да се развива заедно с кореновата си система. Тогава е време да добавите тор, богат единствено на азот, но само ако растението има нужда.

Добавянето на азот трябва да се извършва, като следите прогнозата за времето, количеството на азота и усвояването му в почвата. Предварителното добавяне на PK торове помага за ефективното усвояване на азота. Този метод на торене е различен от стандартния (NPK), при който растението получава още в началото трите базисни хранителни елемента, но пък е изключително ефективен за бобови насаждения, които имат нужда от азот по-късно през развитието си. Освен това, наличието на вторични хранителни вещества коригира дефицитът им в почвата и спомага както за растежа, така и за цъфтежа и вкуса на плодовете.

За разлика от азота, фосфорът и калият се движат много бавно в почвата и има шанс да не стигнат до корените на растението, затова е и от такова голямо значение да се добавят в почвата преди засаждането.

Видове PK торове

Основно се делят на органични и неорганични, но могат да имат различни съотношения, според нуждите на почвата. Първият вид торове са, когато съдържанието на фосфор е по-голямо – те се използват за почви, които имат нужда от допълнителен фосфор. Вторият вид е при равни количества фосфор и калий (20-20) – за почви, нуждаещи се и от двата елемента. При третия вид калият е в по-голямо количество, за почви с недостиг на калий.

PK торовете се делят още на течни и гранулирани. Течните са по-концентрирани и са подходящи за листно хранене и капково напояване. Гранулираните имат забавено освобождаване, което ги прави подходящи за есенно подхранване и за стартов тор пролетно време.

Директни ползи от PK торовете

1. Фосфор – той е от жизненоважно значение за преноса и съхранението на енергия, както и за ДНК-то на растението; има съществена роля във фотосинтезата; стимулира развитието на кореновата система.

2. Калий – отговаря за качеството на продукцията; жизненоважен за формирането на захари и нишесте в растението; увеличава енергията, устойчивостта на болести и температурни промени.

3. Магнезий – основен компонент на хлорофила; той участва в някои основни ензимни процеси.

4. Сяра – отговаря за производството на аминокиселини; участва в производството на протеини; има важна роля във фотосинтезата.

5. Калций – отговаря за деленето на растителните клетки, както и за подсилването на клетъчните стени; предпазва от болести и измръзване.

Други характеристики на PK торовете

PK торовете се използват основно, защото не съдържат азот или сулфати. PK торовете действат като стимулант при абсорбирането на отрицателни йони, а също така правят усвояването на желязо и манган по-лесно. Може да се смесват с разтвори на калциев нитрат и киселина, без да оставят утайка, и по този начин могат да се използват в комбинация с различни микроелементи. Да не се смесват с калиеви продукти (напр. калциев нитрат). Едно от любопитните приложения на тези торове е при отглеждането на канабис, като фосфорът и калият увеличават добивите и качеството му – повече пъпки и повече смола.

Разгледайте видовете тор ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 в нашия онлайн магазин тук : 

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 25кг. Комбиниран тор за лозя

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 25кг. Комбиниран тор за лозя

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 2кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 2кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 5кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 5кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване