Торене и полезна информация за Тор НПК 15-15-15 />

13/10/2019

Тор НПК 15-15-15

НПК торовете са сложни, високоефективни комбинирани торове, съдържащи основни макроелементи – натрий (N), фосфор (P) и калий (K). НПК торовете могат да се използват както в началото на сеитбата, така и по време на растежа, подхранвайки културите с най-необходимите за тях вещества. НПК торовете не оказват влияние върху киселинността на почвите. Поради балансираната си форма (15-15-15), този вид НПК тор е подходящ за коригиране на торенето при почти всички култури.

За какво се използва НПК 15-15-15?

Този тор е активен био тор, който може да се смесва директно с почвата, в която се отглеждат култури. Равните количества на натрий, фосфор и калий са идеален стартов тор за начинаещи и опитни градинари. Той съдържа и допълнителни микроелементи: сяра, бор, цинк, мед, манган, желязо, молибден. Предлага се само във формата на гранули. Това съотношение в макроелементите го прави подходящ тор за зърнени култури, плодове, зеленчуци, цветя, многогодишни растения. Продуктът не е токсичен, незалепващ; пожаробезопасен. Може да се използва за приготвяне на сложни минерални торове; смеси.

Ползи от НПК

При растения като соя, слънчоглед, маслина той увеличава процента на маслодайност, благодарение на калия. Повишава захарността в захарното цвекло, повишава производителността на културите и намалява загубите при съхранение на картофи. Повишава издръжливостта на растенията срещу болести и инсектициди; студ и суша. Други ползи са:

            - контролирано освобождаване на хранителните елементи;

            - намаляване на загубите на хранителни елементи при дъждове и студове;

            - намаляване на разходите за транспорт и работна сила при торене;

            - значително увеличение на усвоените хранителни елементи;

            - идеален е за картофи, захарно цвекло, люцерна и грозде;

            - разтворим е и се прилага директно;

            - осигурява високи добиви, подобрено качество на продукцията;

            - идеален е за култури, които са чувствителни към хлорид.

Азот

Здравите растения обикновено съдържат около 4% азот. Това количество е доста високо в сравнение със съдържанието на почвата. Азотът е важен, защото е основен елемент в хлорофила, чрез който културите улавят слънчевата светлина. По този начин те произвеждат захари от въглероден диоксид и вода, т.н. процес фотосинтеза. Азотът е и решаващ елемент при аминокиселините, които са отговорни за протеините. Без протеини, растенията изсъхват. Азотът помага още за преноса на енергия, растежът на клетките и размножаването. Без азот, животът на растението би бил много труден.

Фосфор

Той е от жизненоважно значение, когато става дума за деленето на клетките и развитието на тъканите, както и трансформацията на енергия в растенията. Ако добавите фосфор есенно време, той ще помогне на коренната система, а също така ще увеличи издръжливостта към зимните студове. През пролетта дефицитът на фосфор може да се забележи по странния тъмнозелен цвят на растенията и червеникавите петна в краищата на листата – това е признак, че захарите в растението не се движат.

Калий

Той е отговорен за метаболизма на растенията. Той им помага да задържат вода, помага при синтеза на протеини и при развитието на корените, особено при младите растения. Калият повишава имунитета на растенията, като ги прави по-издръжливи на болести и стрес. При вече болни растения, калият помага за по-бързо преодоляване на проблема. Естествените източници на калий са пепел от дървесина, зеленина и водорасли.

Приложение на НПК тор

1. За саксии – приложението зависи от размера на саксията. За малки саксии са необходими около 5 гранули НПК тор на всеки две седмици. За по-големи саксии – до 10 гранули. За най-големите – 15 гранули. Не забравяйте да полеете веднага, след като ги поръсите около растението, за да не го изгорите.

2. За градината – тъй като азотът и фосфорът се активират по различно време, можете да разделите наторяванията на два пъти – веднъж, преди засаждането, и втори път, при появата на първите издънки или цветове. За всяко едно растение е необходима по една супена лъжица гранули, които веднага трябва да полеете с вода. Внимавайте гранулите да не докосват стеблата или листата.

Онлайн в нашия магазин различни видове с цени НПК 15 15 15 :

 НПК 15-15-15 5кг/25кг/50кг.  - Комбиниран,комплексен тор

НПК 15-15-15 5кг/25кг/50кг. - Комбиниран,комплексен тор

НПК 15-15-15 TOROS gubre 50кг.  - Комбиниран тор

НПК 15-15-15 TOROS gubre 50кг. - Комбиниран тор

НПК 15-15-15 Комплексно 25кг. Комбиниран тор за лозя

НПК 15-15-15 Комплексно 25кг. Комбиниран тор за лозя

НПК FERTILIFE / ФЕРТИЛАЙФ 15-15-15+24SO3 40кг. - комбиниран, комплексен тор със сулфат

НПК FERTILIFE / ФЕРТИЛАЙФ 15-15-15+24SO3 40кг. - комбиниран, комплексен тор със сулфат

НПК K-комплекс 15-15-15(5%S) 25кг.

НПК K-комплекс 15-15-15(5%S) 25кг.

НПК TRIPLEX / Триплекс 15-15-15+ТЕ 40кг.  - Комбиниран тор

НПК TRIPLEX / Триплекс 15-15-15+ТЕ 40кг. - Комбиниран тор