Торене през пролетта - защо е важно да се тори през пролетта? />

12/05/2021

Защо е важно да се тори през пролетта?

Мислете за тора като за храна. Вашата градина е живо същество, което има нужда от вода и основни хранителни елементи, също като Вас. В зависимост от климатичните условия и сезона, се променя и нуждата от определени торове. Пролетното торене е толкова важно, че много пъти се оказва единственото по-голямо усилие, което трябва да направите.

Стартовите смеси помагат на семената да покълнат, а на разсада – да върже по-лесно и бързо. Също така, стартовият тор помага на онези участъци в градината Ви, които са сериозно измръзнали и останали неплодородни след суровата зима. Разкопаването и торенето увеличават броя на микроорганизмите в почвата, благодарение на които се обработват важни за културите хранителни елементи.

Съотношения в стартовите торове

Ако сте начинаещи градинари, вероятно не подозирате, но на пазара се предлагат повече от един тор за пролетно торене. Разликата идва не само от производителя, но и от съотношението между макроелементите – азот, фосфор и калий. Азотът насърчава тъмнозеления цвят и появата на повече зеленина, което само по себе си осигурява на културите повече слънчева енергия, по-бърз обмен на веществата, здравина и издръжливост. Фосфорът е отговорен за кореновата система и усвояването на хранителните вещества от почвата. Калият укрепва здравето на културите, като ги подготвя за периоди на суша, стрес, болести, поява на вредители.

Органични или синтетични торове?

Торовете се делят основно на два типа. Органичните имат растителен или животински произход, а понякога са комбинация от двете. Това включва животински отпадъци, оборски тор, рибно, костно или кръвно брашно, торф, емулсии и прочие. Органичните торове изобилстват от разнообразни хранителни елементи, но се отличават с по-бавното си действие. Синтетичните (неорганичните) торове се състоят от минерални соли, които се разтварят в почвата. Създадени са за решаването на специфичен проблем и не е препоръчително да ги ползвате в градини, които нямат нужда от тях, за да не се получат отлагания в почвата. Отличават се с бързото си действие и широко приложение.

Органичните и синтетичните торове се делят и по вид:

  1. Сухи торове – предлагат се под формата на гранули, перли, кристали и прахове. Могат да се смесят с почвата, да се сложат в корените при разсаждане или да се посипят около стеблото на растението. Идеални са за стартов тор.
  2. Течни торове – разтварят се във вода и могат да бъдат в бутилка или под формата на разтворими прахове. Подходящи са за капково напояване, пръскане и поливане. Действат много по-бързо от сухите торове, заради което и се усвояват и изчезват много рано в почвата. Тъй като течните торове са концентрирани, винаги трябва да внимавате за съотношението им спрямо водата. Подходящи са за торене през целия пролетен сезон.
  3. Компост или оборски тор – те не подхранват директно растението, а помагат на микроорганизмите да се размножат и укрепнат. Подходящи са както за пролетта, така и за есента. Предпочитан продукт при многогодишни растения.
  4. Торове с бавно освобождаване – времето им на действие е от три до шест месеца. Доматите имат най-голяма нужда от него, защото дават плод дори когато стеблата им започнат да съхнат.

График за торене

  1. За цветя – март и началото на април са най-подходящото време. Цветните градини и лехи не се нуждаят от много тор. Гранулираните торове с бавно освобождаване са за предпочитане. Нанесете ги по повърхността на почвата.
  2. Плодове и зеленчуци – торовете се нанасят на дълбочина десет сантиметра в горния почвен хоризонт. Това означава, че или ще трябва да разкопаете, или да добавяте по няколко гранули в корените на всеки разсад. Също като при цветята, правилното време е края на март и началото на април.
  3. За тревни площи – започнете да торите от средата на април, като първо използвате сухи продукти. Повторете на всеки четири или шест седмици.