Торене с Агроперлит (перлит) />

04/10/2019

Торене с Агроперлит (перлит)

Ако редовно си купувате тор от магазина, вероятно сте забелязали малките бели топчета, подобни на перлички. Тези топчета са минерален продукт, наречен перлит или агроперлит. Неговите свойства са така добре познати на градинарите, че нито едно растение не може без него.

Какво представлява перлитът?

Това е името на органичен минерал. В природата съществува като вид вулканично стъкло, но въпреки това няма точно определена форма. И тъй като на хората от векове е известно, че вулканичните почви са най-плодородни, човечеството е наясно със свойствата на перлита вече две хиляди години.

Значение на перлита в градинарството

Има няколко причини, поради които перлитът е толкова необходим в градинарството:

            - перлитът е физически стабилен и запазва формата си в почвата, дори когато е подложен на натиск;

            - има неутрално ниво на pH;

            - той не съдържа токсични химикали, а е направен от естествени съединения, намиращи се в почвата;

            - той е невероятно порест и във вътрешността си има мехурчета с въздух;

            - именно порестата му структура позволява да задържа определено количество вода.

Основни функции на перлита

1. Снабдяване с въздух – всички растителни клетки имат нужда от кислород. В горната си част растението има листа и може само да си го набавя, но корените трябва да го абсорбират от почвата. Перлитът позволява около растенията да останал малки джобчета с въздух, което помага на кореновата система.

2. Отнемане на излишната влага – перлитът има функцията на филтрира водата и да ѝ позволява да се оттича надолу в почвата, като по този начин предпазва растението от болести и мухъл.

Как се използва перлита в градината?

Съществуват няколко начина:

            1. В почвени смеси – можете сами да си направите почвена смес като използвате комбинация от перлит, глина и торфен мъх в еднакви количества. Когато сложите сместа в саксия, тя ще поддържа идеална среда за растенията.

            2. По повърхността – перлитът може да се разпръсне по повърхността на почвата, като по този начин изсмуква излишната влага. Постепенно той сам ще проникне в почвата, откъдето ще подобри дренажа.

            3. За корените – той насърчава растежа на корените много по-добре от водата. Семената за зеленчуци поникват бързо при наличието на въздух и навлажнен перлит само за няколко седмици.

Видове перлит

Перлитът, произведен специално за градини, се разделя на три вида, според размера на гранулите си.

1. Грубият перлит има най-много пори в себе си и повече място за изсмукване на вода от почвата. Той е подходящ за месести растения и орхидеи. Грубият перлит най-малко се влияе от ветровете. Но в горния почвен слой не работи много добре.

2. Средният перлит е еднакво добър както в почвата, така и на повърхността ѝ. Препоръчително е да го използвате за саксийни растения и семена за разсад.

3. Финият перлит е най-подходящ за стартови торове. Фините частици по-лесно се разпръскват и усвояват в почвата.

Сравнение на перлита с други добавки

            1. Перлит и диатомична пръст – диатомичната пръст е минерална добавка, предлагаща се под формата на фин прах. Използва се главно в борбата с вредители. Има способност да задържа вода, но тъй като е много лека, тя не може да задържа балончета кислород в почвата. Диатомичната пръст не е конкурент на перлита, напротив – двете могат да се ползват заедно.

            2. Перлит и вермикулит – двете имат припокриващи се функции: отлични са като стартови добавки и помагат на корените да си набавят кислород. Вермикулитът се добива от скала, но има по-голям потенциал да се раздуе. Той задържа водата много по-добре, което го прави отличен помощник на тропическите растения. И двата вида имат свое предназначение и експертите са склонни да ги комбинират в почвените смеси.

Обобщение

Перлитът:

            - осигурява кислород на корените;

            - има стабилна структура;

            - подобрява дренажа;

            - евтин е и леснодостъпен;

            - полезен е за хидропониката и градинарството.

Вижте продукта онлайн в нашия магазин : 

ПЕРЛИТ / АГРОПЕРЛИТ ГЕОФЛОР / GEOFLOR 100л. ЕДРА ФРАКЦИЯ - перлит за разсад

ПЕРЛИТ / АГРОПЕРЛИТ ГЕОФЛОР / GEOFLOR 100л. ЕДРА ФРАКЦИЯ - перлит за разсад

ПЕРЛИТ / АГРОПЕРЛИТ ГЕОФЛОР / GEOFLOR 100л. ЕДРА ФРАКЦИЯ - перлит за разсад