Торене с амониева селитра / амониев нитрат />

Торене с амониева селитра / амониев нитрат

Една от основните причини за успешен растеж на културите е азотът. Този макро-хранителен компонент е отговорен за листното производство, хлорофила и подобряването на цялостното здраве на растението. Азотът се извлича от атмосферата, но тази форма има силна химична връзка, която е трудно да бъде усвоена от растенията. По-благоприятните форми на азот, които се срещат в почвите и обработените торове, включват амониева селитра.

Какво представлява амониевата селитра?

Този вид тор е широко използван от 1940 г. насам. Това е просто и евтино съединение, което е и пръв избор на специалистите в селското стопанство. Амониевата селитра има летлив характер, което я прави полезна и в други направления. Създава се чрез химична реакция между амонячен газ и азотна киселина. От това се получава концентрирана форма на амониева селитра. Химичната реакция отделя голямо количество топлина.

Като тор, съединението се прилага под формата на гранули, иначе селитрата ще е твърде летлива. За да не залепва, се слагат допълнителни вещества. На вид е почти безцветна и няма мирис. Амониевата селитра е популярна главно заради факта, че доставя половината от необходимия за растенията азот. Амониевият нитрат обикновено се смесва с други торове, но тези смеси не могат да се съхраняват за дълъг период от време поради склонността им да абсорбират влагата от въздуха. Заради високата си разтворимост, амониевата селитра може да се разтвори и да се ползва за капково напояване и листно хранене.

За какво е полезна амониевата селитра?

Може да се приема от корените или чрез листата на растението. Може да се използва както в домашни градини, така и в големи стопанства за подобряване растежа на растенията и осигуряване на достатъчно количество азот.

Метод на приложение

Стандартният метод е чрез разпръскване на гранулите. Те бързо се разтварят във вода, като позволяват на азота да се освободи в почвата. Начинът на приложение е от 2/3 до 1 1/3 чаши амониева селитра на 300 кв.м. След наторяването, почвата трябва да се обработва и полива много внимателно. Азотът се движи изключително бързо. Амониевата селитра се ползва най-често в зеленчуковите градини и пасищата.

Торене

Амониевата селитра е достъпна за растенията в продължение на две до четири седмици, така че обикновено се прилага в интервали от един месец по време на вегетационния период. Ако на пакета има етикет 34-0-0, това означава, че за в 100 кг тор има 34 кг азот. За всеки 500 кв.м. ще Ви трябват по 22 кг тор. Когато наторявате, слагайте само половината от необходимото, така че когато минете втори път, за да наторите пропуснатите места, да не сложите прекалено. Амониевата селитра може да изгори растенията. След торенето, полейте почвата внимателно – водата отмива амониевата селитра, но ѝ помага да се разтвори в почвата. Ако поливате с твърде силна струя, амониевата селитра ще се струпа на едно място и там ще се разтвори, докато в останалото пространство няма да има изобщо. Специалистите съветват да използвате машина за торене за по-високи резултати.

Съхранение на амониева селитра

На първо място, тя не бива да се съхранява в близост до леснозапалими предмети или горивни вещества. Тъй като амониевата селитра лесно се овлажнява, важно е да се съхранява в добре затворен контейнер. В противен случай тя може да се превърне в една голяма буца. Ако се смеси с други торове, този процес може да се забави, но не и да се предотврати.

Други приложения на амониевата селитра

Химичното съединение е експлозивно, затова се ползва в миньорството за разрушаване и в каменните кариери. Гранулите на амониевата селитра имат много пори и могат да абсорбират гориво. Излагането на огън ще доведе до продължителна и мащабна експлозия. В повечето случаи съединението е стабилно и става взривоопасно само в определени условия. Амониева селитра се ползва и при консервирането на храни.

Продукти амониева силитра / нитрат които можете да купите онлайн в нашия магазин : 

Амониев нитрат /селитра/ 10 кг

Амониев нитрат /селитра/ 10 кг

Амониев нитрат /селитра/ 2кг

Амониев нитрат /селитра/ 2кг

Амониев нитрат /селитра/ 34.4%  50кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% 50кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% ВОДОРАЗТВОРИМ 50кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% ВОДОРАЗТВОРИМ 50кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% ВОДОРАЗТВОРИМ 5кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% ВОДОРАЗТВОРИМ 5кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% Димитровград 25кг.

Амониев нитрат /селитра/ 34.4% Димитровград 25кг.