Торене и пръскане със сяра - какво не знаем за сярата. />

Торене със сяра

Сярата е основно хранително вещество, необходимо за производството на аминокиселини, които на свой ред съставляват протеини. При зърнените култури по-ниските нива на сяра водят до по-нисък протеин и това влияе на качеството и количеството на продукцията. Сярата се среща в различна степен във всички почви. Почвите с глина и чакъл имат по-високо съдържание, в сравнение с песъчливите.

Как се извлича сярата?

Тя е сравнително богат елемент в земната кора и се извлича от вулканични депозити и солни находища. Днес се получава при преработка на изкопаеми горива. Повечето сяра се превръща в сярна киселина, която се използва за производството на фосфатни торове.

С какво помага сярата?

Сярата помага при:

            - производството на хранителни вещества и хлорофил;

            - развитието на семената и кореновата система;

            - устойчивост на стрес и вредители;

            - утилизация на азота и образуване на въглехидрати;

            - синтез на витамини.

Серни торове

Съществуват три основни вида серни торове:

1. Сулфатно-серни – те съдържат комбинация на сяра с други хранителни вещества, като азот и калий. Този вид тор се разтваря по-бързо в почвата и се среща под формата на гранули.

2. Амониев сулфат – може да бъде смесен с други торове, но трябва да се внимава с количеството.

3. Калиев сулфат – подходящ за бобови култури и люцерна, където са необходими калий и сяра, но не и азот.

Съществуват и други продукти съдържащи сяра, но в чистата си форма сярата няма незабавен ефект върху почвата и е подходяща в дългосрочен план, особено ако имате песъчливи или сиви почви, които са характерни с дефицита си на сяра. От друга страна, чистата сяра не може да се използва директно върху растенията – първо трябва да се превърне в сулфатна сяра чрез подпочвените организми.

Колкото по-фина е сярата и колкото по-дълбоко се смесва с почвата, толкова по-бързо тя ще се превърне в сулфат. Имайте предвид, че този процес може да продължи много дълго време, особено ако почвата е студена. Тогава трябва да я покриете с найлон, за да ускорите процеса.

Други торове, съдържащи сяра

1. Амониев тиосулфат – той също трябва да бъде окислен чрез микроби в почвата до сулфатна форма. Процесът обаче е много по-бърз – след нанасяне върху почвата, тиосулфатът се разлага и образува приблизително еднакви количества сулфатна и елементарна сяра. Амониевият тиосулфат може да се прилага преди, по време или след засяване. Директният контакт с листата обаче може да причини изгаряне. Следвайте инструкциите за употреба. Тиосулфатът съдържа още амониев азот, който има силен солен ефект върху семената и не трябва да се пръска близо до тях.

2. Животински тор – той съдържа сяра, както и много други хранителни вещества, ала балансът им е твърде променлив. За да сте сигурни в резултатите, трябва да направите анализ на оборския тор, както и на самата почва. Например, някои торове от свине имат твърде ниско съдържание на сяра.

3. Калциев сулфат (гипс) – съдържа около 15% сяра. Той е страничен продукт от производството на концентриран суперфосфат. Гипсът е ефективен източник на сяра, но не е популярен като серен тор поради ниското си съдържание.

Симптоми при недостиг на сяра

Сярата е важна за много функции на растенията, включително за азотния метаболизъм, ензимната активност и синтеза на протеини. По тази причина, при недостиг на сяра първо пожълтяват младите издънки и новите листа. Недостигът на азот пък засяга долните, старите листа и така можете да откриете разликата.

Как да наторите почвата със сяра?

Първо, уверете се, че почвата е топла, влажна и добре дренирана. Това е идеална среда за бактериите. Второ, ако ползвате елементарна сяра, поставете я на дълбочина от поне 20 см в почвата. Не слагайте повече от 10 кг сяра на 1000 кв.м. годишно или 25 кг алуминиев сулфат годишно. Можете да повторите торенето всяка година, докато достигнете желаната киселинност на почвата.

Разгледайте различни видове сяра в нашия онлайн магазин : 

Амониев сулфат гранулат 21% Азот+ 23%Сяра 50кг.

Амониев сулфат гранулат 21% Азот+ 23%Сяра 50кг.

Сяра /техническа на прах/ 1кг.

Сяра /техническа на прах/ 1кг.

Сяра /техническа на прах/ 25кг.

Сяра /техническа на прах/ 25кг.

Сяра /техническа, гранула/ 5кг.

Сяра /техническа, гранула/ 5кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 1кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 1кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 25кг.

СЯРА /техническа,гранула/ 25кг.

Течен тор Lebosol / Лебозол Сяра800 СК 10л.

Полезни данни и информация за течна сяра цена

Информация за торене на рапица със сяра

Какво да знаем при пръскане със сяра

Органична сяра за торенето

Водоразтворима сяра за агрокултури

Сяра на едро от топ онлайн магазин за торове на едро