Торф - приложение и преимущества />

29/01/2019

Торф

За пръв път торфът е започнал да се използва през 1960-та година, като само 50% е служел за наторяване на градините и то главно за да изсмуква влагата. Торфът се е използвал още за гориво и източник на топлина, но покрай заплахата от глобално затопляне и ограничените му количества, употребата му остава под въпрос.

Какво представлява торфът?

Торфът е натрупване на частично разложена растителност. Добива се от зони в висока влажност – мочурища, блата и подобни, наричани общо торфища. За да може да се получи торф, растителността трябва да попадне в анаеробна среда, която спира разлагането почти изцяло. Разликата между торфа и компоста е, че торфът се състои главно от мъх и в разлагането му не участва никакъв кислород. Разлагането на торфа продължава векове, като на година торфищата се увеличават едва с един милиметър. По тази причина количеството му е ограничено и не може да се възобнови.

Какво съдържа торфът?

Торфът може да се състои предимно от фибри и това си личи по влакната в него. Тези с високо съдържание на целулоза са напълно разложени. Най-плътният торф съдържа тръстика.

Преимущества

Торфът има уникалната способност да задържа влага, много по-голяма от собственото му тегло, и да дава на растенията само толкова, колкото им е нужно. Същото прави и с полезните хранителни вещества – задържа ги в себе си, за да не излязат на повърхността на почвата. Торфът не бива да бъде използван самостоятелно, а винаги като част от други торове – една трета или две трети от сместа.

Торфът има способността да дренира почвата, което го прави подходящ за по-тежки почви, задържащи твърде много влага. Торфът е подходящ и когато почвата е твърде суха. Също така, торфът предпазва растенията от гъбични инфекции, защото тези клетки не могат да оцелеят в негово присъствие.

Приложение

Главното приложение на торфа е като подобрител на торове. Идеален е за кисели и алкални почви. Тъй като не се разпада лесно, едно нанасяне действа в продължение на няколко години. За разлика от компоста, торфът не съдържа семена или вредни микроорганизми.

Растения, обичащи торф и кисели почви

В случай, че изпитвате някакви съмнения дали торфът е подходящ за Вас и Вашата градина, проверете дали растенията, които отглеждате, са сред изброените:

            - храсти – гардении, азалии, рододендрони, джел, фотергила;

            - цветя – японски ирис, бегония, каладиум, трилиум, магнолия;

            - дървета – дъб, бук, дрян;

            - зеленчуци – сладки и обикновени картофи, пипер, магданоз, червени репички, ревен;

            - плодове – червени и сини боровинки, бъз, цариградско грозде, касис.

Растения, които понасят торф и кисели почви

            - цветя – камелии, дигиталис, азалии, циния;

            - зеленчуци – краставици, броколи, зеле, моркови, лук, царевица, тиква, домати, ряпа;

            - плодове – ябълки, грозде, ягоди, малини.

Отрицателни страни

Торфът има висока киселинна стойност, а на растения, които не понасят кисели почви, ще им се отрази зле. Освен това, когато се изсуши, торфът има навика да кара почвата да се нацепва. Ако има силен вятър или проливни дъждове, не може да остане на място, защото е твърде лек.

Друга отрицателна страна на торфа е, че е твърде скъпо удоволствие. Той расте само в няколко района по света и онова, което го оскъпява, е всъщност транспортът. За разлика от компоста, торфът е беден на хранителни вещества. Ако използвате торф в градина, която няма нужда от него, после ще Ви трябват много други подобрители и добавки, за да я върнете във форма.

Заместители

На пазара можете да намерите много по-евтини заместители на торфа и дори да си направите сами у дома. Всеки органичен материал може да Ви послужи, дори онзи, който смятате за отпадък – дървени стърготини, листа, стебла на домати и други градински растения, остатъци от плодове и зеленчуци, включително развалени, и подобни. С подходящ контейнер и един месец подготовка, ще имате идеален стартов тор за новата сеитбена година.

В нашия онлайн магазин предлагаме различни видове Торф и Торфена смес и техните цени : 

торф, торфена смес  Durpeta Profi 1 / Дурпета Профи 1 0-5мм. 250л.

торф, торфена смес Durpeta Profi 1 / Дурпета Профи 1 0-5мм. 250л.

торф, торфена смес KLASMANN / Класман TS3 финна фракция 0-5мм. 200л.

торф, торфена смес KLASMANN / Класман TS3 финна фракция 0-5мм. 200л.

торф, торфена смес KLASMANN / Класман TS3 финна фракция 0-5мм. 200л.

торф, торфена смес SAB субстрат 1 250л. /Германия/ 0-7мм.

торф, торфена смес SAB субстрат 1 250л. /Германия/ 0-7мм.

торф, торфена смес Сулифлор SF1 250л 0.5-0.8мм.

торф, торфена смес Сулифлор SF1 250л 0.5-0.8мм.

торф, торфена смес Сулифлор SF2 225л. 1.00-1.50мм.

торф, торфена смес Сулифлор SF2 225л. 1.00-1.50мм.