Торове за домати />

30/04/2018

Торове за домати

Доматите са многогодишни растения, които имат нужда от голямо количество и разнообразие от хранителни вещества. Те са най-популярните зеленчуци, тъй като могат да се отглеждат в почти всяка почва, навсякъде по света. Колкото и да обичате доматите обаче, запомнете че не всяка култура е съвършена на вид и няма голяма полза да прибягвате до изкуствени торове.

Състояние на почвата и нужди на растението

Ако почвата, в която ще садите доматите, съдържа твърде много азот, торът, който ще употребите при саденето, трябва да е с по-малко количество. Ако липсва азот, не добавяйте над нормалното количество – използвайте балансиран тор.

Засаждането на домата е най-важният процес – именно тогава се добавят необходимите стартови торове, които ще предопределят колко плодоносен ще е сезонът. На първо място, трябва да се подсигурите с тор, съдържащ фосфор – той помага за бързото развитие на корена и стеблото, също и подобрява издръжливостта им.

Калият се нарежда на второ място – той осигурява бърз растеж на листата и поява на повече цветове, съответно – плодове. Идеален източник на калий е пепелта.

Видове торове

1. Растителни – популярно е памуковото семе. Брашното му е богато на калий, азот и фосфор. Хранителните вещества в памуковото семе не се поемат веднага от почвата, а се освобождават бавно в продължение на четири месеца. Този тор е подходящ, ако сте новаци в отглеждането на домати.

2. Животински – никога не използвайте тор на животни, които са месоядни – като кучета, котки и прочие. Торта трябва да е на тревопасно животно (говедо, кон), но не и на кокошка. Освен това, торта трябва да е изсушена преди употреба, иначе може повече да навреди на почвата, отколкото да ѝ помогне.

3. Компост – предпочитан за домати заради бавното освобождаване на хранителни вещества и изобилието му от макро- и микроелементи. Слага се на дъното на всяка дупка, в която се пресажда разсад.

4. Английска сол – осигурява на растението магнезий, който от своя страна прави доматите по-сладки. Цъфтежът става по-силен, плодът не гние, а се множи, листата са видимо по-тъмнозелени. При саденето се добавя една супена лъжица на дъното и се покрива с малко пръст, т. е. солта не докосва директно корена.

5. Рибено масло – богато на фосфор, азот и калий. Положителната страна е, че може да се използва веднага, тъй като се предлага под формата на течен тор.

Други полезни видове тор са люцерна, водорасли, меласа.

За какво да внимаваме?

Твърде голямото количество азотен тор ще доведе до нежелан ефект – много растителност и малко плодове. Това се случва защото азотът храни повече стеблото и неговите листа, отколкото помага за появата на нови цветове.

Плодът

Появата на първия плод не значи край на торенето. Лек тор се добавя на две седмици около стеблото на растението, за да поддържа високите нива на хранителни вещества. Докато доматът не добие пълната си форма като плод и не стане червен/розов/жълт, той има огромна нужда от грижи. Бъдете внимателни – новата тор не бива да докосва директно стеблото на растението, защото може да го изгори.

Проблеми и решения

1. Много листа, малко плодове – растението получава много азот и твърде малко фосфор. Използвайте балансиран тор.

2. Цветовете капят – това обикновено се дължи на твърде студеното време, затова не бързайте да садите доматите прекалено рано.

3. Странна форма – деформирането също се дължи на студеното време.

4. Дребен плод – това означава, че доматите не получават достатъчно влага от корените. Не поливайте всеки ден по малко, а веднъж-два пъти в седмица и то обилно.

5. Гнили петна – срещат се както по цветовете, така и по плода. Това означава,че липсва достатъчно калий. Дължи се на неравномерно поливане.

6. Жълти листа – причината са гъбички или бактерии. Много са опасни и изискват отстраняване на цялото растение, за да не зарази останалите. Просто няма какво да направите в тази ситуация. Дори почвата около болното растение е вече заразена, така че на следващата година трябва да предприемете мерки за лечение.

7. Петна по листата – причината са дребни, паякообразни акари, които се събират от долната част на листата. Може и да са бели листни въшки. Най-безопасният вариант е да ги отстраните с маркуч, иначе трябва да използвате специални препарати.

Ето и някой видове торове за домати в нашия онлайн магазин : 

30.00лв 25.00лв

ЦЕНА НА БРОЙ и ТОН

28.00лв

ЦЕНА НА БРОЙ и ТОН

28.00лв

ЦЕНА НА БРОЙ и ТОН