Торове за есенно подхранване ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 />

29/10/2019

Торове за есенно подхранване ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20

Добрите градинари знаят, че есента не е време за почивка. Това е идеалното време за подготовка на градината за пролетта, както и за направата на компост. Органичен тор можете да направите с абсолютно всичко излишно в градината си – паднали листа, корени на домати, пипер или други растения. Всичко това се събира, добавя се вода, колкото да ги покрие, а след това сместа се оставя за месец в контейнер.

Друго важно нещо, което можете да направите през есента, е да наторите градината си.

Какво представляват PK торовете?

Това е тор, чието основно съдържание е фосфор и калий. Те са полезни през целия цикъл на растението, но най-вече във времето преди появата на пъпките/цветовете. Фосфорът участва активно в появата на семена при цъфтежа, както и при метаболизма на растенията. Калият, от друга страна, помага на коренната система по време на растежа, както и за появата на по-месести листа, клони, издънки. Калият и фосфорът заедно увеличават наситеността на вкусовете в крайния продукт.

Преимущества на PK торовете

Можете да постигнете отлични добиви с повишено качество, благодарение на предимствата, които предлагат фосфорът и калият:

            - почвата ще получи балансирано подхранване с хранителни вещества;

            - видът и твърдостта на гранулите гарантират правилно и равномерно използване, както и активирането им в края на зимния сезон;

            - PK торовете са най-ефективни именно преди засаждане, за да снабдят културите с хранителни вещества през целия им цикъл на растеж;

            - вторичните хранителни вещества (сяра, калций и магнезий) намаляват риска от дефицит в почвата и повишават добивите и качеството на продукцията;

            - тези торове са напълно разтворими.

Кога се използват PK торове?

Това зависи изцяло от растенията, които отглеждате. Специалистите съветват да го употребите два пъти годишно в малки количества. Първо, есента, за да подготвите почвата си за пролетната сеитба. После, отново, когато растенията Ви дадат първите си цветове. Това е специфично за всяко растение и няма точна дата, затова следете кога се появяват първите цветове, изчакайте една седмица и в началото на втората наръсете почвата с PK тор. Той е идеален, ако държите на едри пъпки, големи цветя и обилен плод. Плодовете са вкусни и ароматни, а зеленчуците – сочни и свежи.

Есенното подхранване с PK торове е подходящо и за зимни градини – цветя, плодове и зеленчуци в парници. Храстите, дърветата и други трайни насаждения имат нужда от наторяване много рядко. Можете да разберете това по времето, в което листата започват да пожълтяват и окапват. Ако това се случи по-рано от останалите растения, значи в почвата има недостиг на основни хранителни вещества.

Видове PK торове

Те се делят основно на два вида – органични и промишлени. Химичният тор се предлага както под формата на гранули, така и в течно състояние. Подходящ е за начинаещи градинари, които се стремят към невероятно резултати още при първия си опит. Органичните имат растителен или животински произход. Те са най-търсените торове сред опитните градинари. Органичните торове обаче имат високо съдържание на азот, излизащ извън рамките на PK торовете, които умишлено го избягват, за да наблегнат върху продукцията, не върху листата и стеблото.

Есенно торене с PK торове

Това, което прави PK торовете толкова подходящи за есенното подхранване, е именно липсата на азот. В края на лятото и началото на есента почвите изобилстват от хранителни вещества, полезни бактерии и т.н., които не винаги оцеляват през зимата. Наличието на фосфор и калий капсулира тези полезни вещества и ги запазва за пролетта, като в същото време предотвратява появата на гъбични и почвени заболявания.

Какво да НЕ торите през есента

Това са основно азалии и камелии. Торовете няма да им донесат никаква полза, напротив, ще ги изложат на риск през зимата, тъй като за тях е най-добре да си починат през този сезон.

Вижте разнообразни видове торове ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 онлайн тук на добри цени :

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 25кг. Комбиниран тор за лозя

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 25кг. Комбиниран тор за лозя

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 2кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 2кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 5кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване

ФОСФОР+КАЛИЙ PK 20-20 5кг. Комбиниран тoр за есенно подхранване