Торове за есенно подхранване. Калиев сулфат - торене и прилагане />

04/10/2019

Торове за есенно подхранване. Калиев сулфат - торене и прилагане

Повечето експерти в областта на градинарството са на мнението, че есенното торене на почвата е добра идея, особено за места, където зимата е дълга и продължителна. Дори минималното подхранване може да възвърне живота на Вашата морава или градина, които са били силно изтощени след летния сезон.

Защо есента е подходящ сезон за торене?

Есента е времето, в което растенията се подготвят да дадат нов живот през пролетта. Тревите, например, събират необходимите за зимата въглехидрати, които им служат като източник на енергия за развиването на корените и появата на нови растения през пролетта. Наторяването на почвата ще осигури на растенията топла зима без болести и нов живот с ускорен и буен растеж.

Кога е правилното време за наторяване?

Сроковете обикновено варират заради метрологичните условия и климатичната зона, но наторяването трябва да стане до края на ноември – моментът, в който растенията престават или забавят растежа си. В никакъв случай не чакайте земята да замръзне, нито наторявайте, когато има сняг или лед. Ако пък наторите земята твърде рано, докато растенията все още са пълни с живот, това може да повиши влагата и да доведе до появата на мухъл през зимата.

Какво количество тор е необходимо?

За есента най-важният тор е фосфорът. На всеки хиляда квадратни метра са необходими 150 гр. разтворим фосфор или между 500 и 700 гр. фосфор с бавно освобождаване. Торът, който съдържа равни количества фосфор и калий е от съществено значение за подобряване на кореновата система, устойчивостта на студ и болести. Избягвайте да ползвате азот, тъй като той няма да се задържи в почвата, а ще премине в подземните води - това е вредно за близките реки и извори.

Торене според вида растения

1. Трайни насаждения – многогодишните растения се нуждаят от високо фосфатен тор с ниско съдържание на азот. Когато ги наторите през есента, пролетно време трайните насаждения ще имат повече цветове, отколкото сте предполагали, че биха могли да дадат.

2. Цветни луковици – септември и октомври е времето за цветята с луковици. Те се нуждаят от фосфор, който да им помогне да укрепнат в почвата преди началото на зимата. Най-добрата храна за тях е да смесите компост с почвата, след като направите дупка, която е приблизително четири пъти по-висока от самата луковица. Също така, не забравяйте, че върхът на луковицата трябва да сочи нагоре.

Калиев сулфат - дозировка

Калиевият тор обикновено се добавя за подобряване добива и качеството на растенията, в чиито почви има дефицит на калий. Калиевият сулфат обаче рядко се среща в чист вид и съдържа соли на магнезий, натрий и хлорид. В миналото калиевият сулфат се е получавал чрез взаимодействието на калиев хлорид и сярна киселина. Калиевият сулфат е необходим за изпълнението на основни функции в растението, като активиране на ензимни реакции, синтезиране на протеини, образуване на нишесте и захари, регулиране на водата в клетките на растението и листата. Калиевият сулфат е само една трета разтворим, затова и се предлага в три различни размера, подходящи както за разтваряне и листно напояване, така и за директно прилагане към почвата.

Наторяването с калиев сулфат в края на лятото и през есента и много по-ефективно, отколкото през пролетта. Така се увеличава възможността на растението да оцелее, като съхраняват в кореновата си система въглехидрати. Избягвайте да наторявате песъчливи почви, защото калиевият сулфат няма да се задържи в тях. По-подходящ е за глинестите и смесените почви.

Торене с калиев сулфат

Калиевият сулфат е сравнително неподвижен в почвата. Той се активира след продължителните есенни дъждове и с началото на пролетта започва веднага да подхранва посадените в почвата семена и разсад. Когато торите дървета, добавете калиевият сулфат на дълбочина около 20 см. Това може да стане по два начина – или правите две вади от двете страни на дърветата, или торите най-близо до корените.

За торене на единични дървета може да се използват подходящи ориентировъчни количества, като например: 18-30 г/м2 калиев сулфат или 15-24 г/м2 калиев хлорид за неплододаващи дървета, 35-50 г/м2 калиев сулфат или 30-45 г/м2 калиев хлорид за плододаващи. Торовете се прилагат в посочените количества веднъж на три години.

Кога се тори с калиев сулфат

През ноември, а на по-леки почви - може и рано напролет.

Разгледайте и продуктите в нашия онлайн магазин : 

Калиев Сулфат /за капково/ 5кг.

Калиев Сулфат /за капково/ 5кг.

Калиев Сулфат 5кг.

Калиев Сулфат 5кг.

Калиев Сулфат EVERGROW / ЕВЪРГОРУ гранула /ЕГИПЕТ/ 25кг.

Калиев Сулфат EVERGROW / ЕВЪРГОРУ гранула /ЕГИПЕТ/ 25кг.

Калиев Сулфат EVERGROW / ЕВЪРГРОУ /Египет/ 25кг.

Калиев Сулфат EVERGROW / ЕВЪРГРОУ /Египет/ 25кг.

Калиев Сулфат Анорел 25кг.

Калиев Сулфат Анорел 25кг.

Калиев Сулфат гранулиран 25кг.