Торове за краставици />

30/05/2018

Торове за краставици

Най-добрите условия за отглеждане на краставици

Това са подходяща температура, висока влажност, интензивност на светлината и непрекъснато снабдяване с хранителни вещества. Лесно можете да разберете дали тези условия са изпълнени – бърз растеж, плътни и крехки стебла, големи листа, изобилие от дребни и едри цветове. За сметка на това, краставиците са много чувствителни на изменения на условията и съществува опасност да изгубите цялата си реколта за една нощ.

Особености

1. Краставиците растат много бързо и имат нужда от чести грижи и подрязване.

2. Температурата влияе особено много на растежа, появата на цветове и израстването на плода, както и на тяхното качество. Колкото по-голяма е разликата в температурата през нощта и деня, толкова и нараства опасността от болести, гниене и загуба на плодове. Ако тази разлика се появи още в началото на растежа, листата и стеблото ще останат малки и немощни.

3. След посяването си, семената покълват на третия ден. След това кореновата система се развива по-бързо от самото стебло.

4. Правилната температура на почвата е 15С.

5. Сезонът за растеж е сравнително кратък – 60 дни за обикновени и 70 дни за парникови сортове.

Как да изберем правилната почва?

Краставиците предпочитат добре дренирани почви с високо съдържание на хранителни вещества. Могат да се адаптират към всички видове почви, но в песъчливите започват да дават плод по-рано, а към киселите почви са по-толерантни. Краставиците нямат нужда от азот, а предимно от калий и фосфор.

Проблеми на почвата и техните решения

- Торф трябва да се добавя всяка година за поддържане качеството на почвата.

- Ниската киселинност на почвата се балансира с варовиков прах – той съдържа калций и магнезий.

- Песъчливите почви се изтощават най-бързо и стават бедни на хранителни вещества. Тежките почви, от друга страна, трудно освобождават полезните минерали. И в двата случая се ползва компост, който подхранва леките почви и помага на глинените да освободят веществата си.

Подходящи и неподходящи торове

Ако добавите азот към почвата, растението ще наблегне повече на кореновата система, листата и издънките, отколкото на цветовете и плодовете. Компостът съдържа само 2% азот и се освобождава бавно в почвата, понякога с години. Освен това компостът предотвратява появата на плевели.

Поливане

Краставиците имат нужда от много вода. 90% от плода е изграден изцяло от вода. Всяко растение има нужда от поне 4 см вода на седмица. Краставиците имат относително плитки корени, така че почвата не бива да се оставя да изсъхне, докато растението дава плодове.

В началото можете да пръскате краставиците, но когато започнат да дават плодове, трябва да минете на капково напояване. Ако листата се намокрят, особено нощно време, това може да доведе до появата на гъбички и други заболявания.

Болести

1. Бели петна – появяват се  в хладно и влажно време. Приличат на прах или паяжина, могат да засегнат и листата на тиквичките. Заразените листа трябва да се изрежат. Тази болест не може да бъде излекувана, но може да бъде облекчена с разтвор от една част мляко и девет части вода, с който се пръскат листата. Това ще забави разпространението на болестта за седмица-две, но няма да я спре.

2. Жълти петна – причината се крие в бактерия, но тя не може да повлияе на качеството на реколтата. Разпространява се върху влажни листа.

3. Кафяви петна – това е гъбична инфекция, която се появява при горещо време и засяга листата, стеблата и плодовете. Може да зарази и почвата.

Как сами да си направим тор за краставици?

Нужни са ни четири литра микс от смлени семена, 250 мл хидратна/гасена вар, както и 250 мл гипс и половин литър доломитна вар. Сместа се подобрява с литър костно брашно, скален фосфат или гуано от прилепи. Може и с базалтов прах. Пръскат се 5-6 литра на 100 кв. м.