Торове за лавандула - торене след жътва, топ съвети />

Торове за лавандула, торене след жътва, топ съвети

Лавандулата притежава характерен лилав цвят, вариращ от светли до тъмни и наситени тонове. Освен като отлично допълнение към домашната Ви градина, лавандулата се използва в борбата с молците и някои модни къщи задължително я окачват в помещенията за съхранение на дрехи. Други приложения на лавандулата са като подправка, като чай, от нея се е правело сладко по времето на кралица Елизабет, дори мед и етерични масла.

Виж и продукт : ОРГАНИЧЕН ТЕЧЕН ТОР - ЛУМБРЕКС

Отглеждане на лавандула - наторяване на лавандула

Въпреки че нуждите на това растение са много малки, то е доста трудно за отглеждане. Лавандулата иска много малко вода и тор, за да оцелее, но по-старателните и неопитни градинари често правят тъкмо обратното и я давят или пренаторяват.

Лавандулата се нуждае от 6-7 часа слънце и добре дренирана, неутрална към алкална почва. Торенето трябва да се извършва само два пъти годишно – през пролетта и есента. Може да се засажда в контейнери и саксии, като за отглеждането ѝ важат същите правила. Грешният тор или прекомерно големите количества могат да изгорят лавандулата.

Засаждане

В зависимост от размера на растенията, между тях трябва да има разстояние 45-90 см. Засаждането им в групи по три на брой е много ефектно. Розмаринът е отлична компания на лавандулата – между тях трябва да има поне 40 см разстояние. За да пресадите лавандула, изкопайте дупка и сипете на дъното костно брашно. Смесете го с шепа пръст и поставете растението. Ако почвата е суха, полейте около растението малко вода. Помнете, че е по-лесно да добавите вода, отколкото да я махнете от там, затова не прекалявайте.

Саксии

Перфектният размер на саксията е 30-40 см. Можете да използвате смес от градински тор, компост и тор с бавно освобождаване. Лавандулата и розмаринът имат бързо растящи корени, така че трябва редовно да ги пресявате и да се грижите за тях. Лавандулата зимува без никаква вода. Преместете я в проветриво, но топло помещение. Полейте само ако забележите, че саксиите са станали твърде леки и растението започва да увяхва. В останалото време лавандулата се храни от влагата във въздуха.

Идеалният тор - торене на лавандула след жътва

Лавандулата обожава компост и градински тор. Само трябва да разпръснете компоста на ръка и добре да го размесите с останалата почва на три до осем сантиметра дълбочина. Компост можете да си набавите от магазина или да си направите сами. Торенето се извършва веднага след засаждането на растението.

Торене

Смесете равни части компост, костно брашно и гасена вар в кофа и бъркайте, докато сместа стане хомогенна. Посипете почвата в ранната пролет – точно след топенето на снеговете. Ако решите да торите след като растението вече е покълнало, поръсете сместа около него, една шепа е достатъчна. За да се подготвите за следващата година, преди началото на зимата използвайте същата смес, за да наторите земята.

Количество вода

Лавандулата не обича водата, затова ако се съмнявате колко влажна е почвата, използвайте дървени пръчици, за да разберете. В зависимост от големината на растението, водата не бива да стига на повече от 20 см дълбочина. Поливайте рядко, на всеки 10 дни.

Какво още трябва да знаем?

При отглеждането може да се появи излишна зеленина, заради която е възможно лавандулата никога да не цъфне (особено ако използваният тор е богат на азот). Добра алтернатива на компоста е торът с бавно освобождаване. Някои специалисти съветват да пропуснете торенето през есента и да го правите само през пролетта.

Събирането на цветовете на лавандулата се случва, след като те са напълно развити и се отворят. Лавандулата може да се използва както в суров вид, така и сушена. Ако искате да я използвате сушена, оберете я преди напълно да се разтвори. Завържете букетите с цвета надолу в проветриво, тъмно помещение. Подрязването се случва точно след събирането на цветовете и може да стигне до 20 см или 1/3 от растението.

Виж и продукт - Троен суперфосфат

Продукти онлайн с цени в нашия налични в склад Пловдив : 

НПК КОМПЛЕКС ЛАТ/ Complex L.A.T 12-12-17+Микроелементи/100% СУЛФАТНО/ Aвстрия 25кг.

НПК КОМПЛЕКС ЛАТ/ Complex L.A.T 12-12-17+Микроелементи/100% СУЛФАТНО/ Aвстрия 25кг.

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 25кг.

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 25кг.

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 2кг.

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 2кг.

НПК  ZENITH / ЗЕНИТ / КОМПЛЕМАСТЕР 12-12-18+2MgO+0.15%Ме - син, комбиниран тор с микроелементи 25кг.

НПК ZENITH / ЗЕНИТ / КОМПЛЕМАСТЕР 12-12-18+2MgO+0.15%Ме - син, комбиниран тор с микроелементи 25кг.

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 50кг. Комбиниран тор за лозя и картофи

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 50кг. Комбиниран тор за лозя и картофи

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 5кг.

ЯРА МИЛА КОМПЛЕКС / YARAMILA Complex / 12-11-18+2.6MgO+TE 5кг.

Още очаквайте - препарат за вкореняване на лавандула и статия за отглеждане на лавандулата