Троен суперфосфат - Торове за есенно подхранване. />

19/10/2019

Торове за есенно подхранване. Троен суперфосфат

Фосфорът е един от трите основни вида хранителни вещества за растенията. Тройният суперфосфат обикновено е синтетичен фосфорен тор. Той съдържа голям процент фосфат, но трябва да го прилагате внимателно, за да сте сигурни, че фосфорът ще бъде усвоен правилно.

Ползи от есенното подхранване на почвата

Късното лято и ранната есен са идеално време за събиране на въглехидрати, тъй като растежът на растенията се забавя, но слънчевите лъчи още са достатъчно силни за фотосинтеза. Колкото по-дълго се задържи слънцето, толкова повече въглехидрати има в почвата и толкова по-лесно се връща животът във Вашата градина. Специалистите спорят кой е най-добрият тор, с който можете да помогнете на градината Ви. Мненията са разделени между синтетичните торове и натуралните. За предпочитане е да използвате от половин до един килограм компост, който бавно, в продължение на цялата зима, отделя полезни хранителни вещества.

До скоро се смяташе, че ниските температури пречат на добрата работа на микробите и отделянето на азот, но това не е така. За по-сигурно, направете есенното торене два пъти. Първото трябва да е през септември (ако искате само веднъж – през октомври). Второто трябва да е през ноември или началото на декември. Подходящи торове са 5-6-6, 8-3-5, 10-2-8 и 8-3-5.

Торене на дървета и храсти

Когато подхранвате тревата, прилагайте тора равномерно по повърхността, след което той се усвоява от почвата. Дърветата и храстите обаче имат по-дълбоки коренови системи, затова и торенето при тях есенно време е добре да се извършва на дълбочина. Подобно подхранване е подходящо за декоративни дървета и храсти, докато по-възрастните дървета не се нуждаят от подобно торене. Подхранването трябва да се прави два пъти годишно – през есента и през пролетта.

Троен суперфосфат

Това е силно концентриран фосфорен тор със съдържание на 46% дифосфорен пентаоксид. Подходящ е за подхранване на всички видове почви, чиято киселинност е от ниска до алкална. Тройният суперфосфат подпомага ускоряването на растежа и развитието на кореновата система, повишава устойчивостта на растенията от замръзване, спомага за пълно усвояване на почвената влага и по този начин предпазва културите от увреждане при суша. В комбинация с азотни торове в балансиран състав помага за усвояването на други полезни хранителни вещества.

Времето, в което се добавя троен суперфосфат, обикновено е есента, тъй като той е бавно действащ тор. Постепенното отделяне на хранителни вещества се дължи главно на технологията на създаване на суперфосфата. В почвата първо се разгражда фосфорът, докато на останалите вещества им е нужно по-дълго време. Именно затова тройният суперфосфат е най-подходящ за селското стопанство.

Тройният суперфосфат се предлага под формата на гранули, които трябва да се разпределят равномерно и особено прецизно. Той съдържа и 15% калций, което му дава допълнително предимство пред останалите торове.

Предимства на тройният суперфосфат

            - Ускорява растежа на кореновата система на младите растения;

            - Съкращава периода на безплодие при младите лозички и овощни култури, ускорява цъфтежа и узряването на плодовете;

            - Повишава устойчивостта на растенията срещу замръзване и суша;

            - Той изпълнява решаваща роля за формирането на качеството на производството на зърнени култури, зеленчуци, плодове и други.

Видими последици от липсата на троен суперфосфат:

            - Слаба и абнормална развита коренова система;

            - Малки по размер и извити в краищата листа с бронзов или виолетов нюанс;

            - Ниска устойчивост на жега и студ;

            - Нисък добив и качество.

Приложение на троен суперфосфат

Когато го използвате под формата на гранула, изкопайте малки дупки, точно до самия корен (ако растението е многогодишно), и ги напълнете с равни количества тор, смесен с една шепа суперфосфат (около 35 гр.). Ако подготвяте почвата за пролетта, на всеки 100 кв.м. са необходими 5 кг. суепрфосфат. Внимавайте гранулите да не попаднат върху листата на храстите и трайните насаждения. В такъв случай ги измийте внимателно с вода.

Разгледайте и нашите различни видове троен суперфосфат с цени онлайн тук : 

Троен суперфосфат /фосфор/  46% 5кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 5кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 25кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 25кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 50кг.

Троен суперфосфат /фосфор/ 46% 50кг.