Водорасли тор - как да торим с тях, полезни съвети и информация />

07/02/2019

Водорасли тор

Както в гората има растения и животни, така и във водата цари голямо разнообразие. Там водораслите са полезен зеленчук, който притежава хранителни вещества също както краставиците и доматите във Вашата градина. Ако се нуждаете от органичен, неживотински тор, с който да увеличите качеството и количеството на продукцията си, обмислете варианта за тор от водорасли.

С какво са полезни водораслите?

В моретата и океаните водораслите вършат онова, което правят дърветата за нас – заедно с планктона произвеждат кислород, необходим на бозайниците и хищниците. Водораслите съдържат в себе си около 60 микроелемента, хормони на растежа и хранителни вещества. Ако се добавят към почвата, те могат да компенсират недостига на азот, а също така да предпазят растенията от гъбички и други инфекциозни болести.

Също така, торът от водорасли:

            - удължава срока на годност на плодовете и зеленчуците, ако се добави 10 дни, преди прибирането на реколтата;

            - увеличава броя на пъпките пролетно време;

            - удължава живота на цветята, след като бъдат откъснати.

Водораслите в градината

Ако наторите почвата с тор от водорасли, няма да се притеснявате, че те ще бъдат издухани от вятъра или че ще се превърнат в безполезна, сплъстена топка от влакна. Водораслите предпазват и от вредители, главно заради странната си, остра миризма. Този тор се ползва главно с смес за разсад, за стимулиране развитието на корените и облекчаване на стреса при рязка промяна на температурите. Подходящ е за всички видове растения – храсти, цветя, овошки, зеленчуци, дори тревата на моравата. Не е регистрирано никакво отрицателно действие върху околната среда.

Видове

1. Сух тор от водорасли – подходящ източник на поташ (бяла сол), минерали, аминокиселини и естествени растителни хормони. Свързва се с азота и фосфора в почвата, освобождава заключени минерали като калций и магнезий. Изключително подходящ тор за кореноплодни растения и рози. Сухият тор представлява изсушени водорасли. Понякога е стрит на пудра, понякога е по-едър.

2. Течен – предпочитан през сухия тор, защото се усвоява по-бързо от растенията. Произвежда се чрез накисване на водораслите във вода.

3. Богат на калций – това е тор, който е направен само частично от водорасли. В по-голямата си част се състои от корали. Служи за почви, които имат нужда от калций. Нивото на калция е 50%. Този тор съдържа още минерали и хранителни вещества, от които растенията могат да се хранят директно, без да нужно да се разградят първо в почвата.

Как сами да си направим тор от водорасли? Как да торим правилно с водорасли ?

Като за начало, нужен Ви е един пакет сушени водорасли – около 300 гр. Уверете се, че водораслите не са бланширани. Извадете ги от пакета и ги натопете в купа с вода, за да измиете останалата по тях сол – тази стъпка е важна само ако растенията Ви имат непоносимост към сол или нивото на натрия в почвата е твърде високо. Ако живеете на морето, можете да съберете водорасли сами, за предпочитане – онези, които се намират нито твърде близо до водата, нито твърде далеч, за да са сухи, но не сочни.

Сложете водораслите в бледнер и ги направете на каша. Ако сте събирали водораслите на ръка, уверете се, че по тях няма пясък, миди или други твърди частици. Съотношението водорасли-вода е половин литър вода на 100 гр. водорасли. Оставете пасираните водорасли да престоят между 5 и 10 часа, след което ги прецедете. Нужна Ви е течността, тъй като едрите частици могат да предизвикат появата на плесен върху почвата.

Нанасяне на тора

Половин килограм тор от водорасли е достатъчен за 100 кв.м. дворно пространство. Ако се затруднявате с мерки и количества, вземете една шепичка от тора и го пръснете около растението. Течният тор се нанася веднъж седмично, а за трайни насаждения – на две седмици. Запомнете, че торът от водорасли не е основа, а само добавка към основния тор.

Разгледайте нашите видове водорасли за торене тук :

Geow Plant / Гроу плант SUNFLOWER LIQUID / за слънчоглед / 5-7,5-15+2MgO+Микроелементи и водорасли

Geow Plant / Гроу плант SUNFLOWER LIQUID / за слънчоглед / 5-7,5-15+2MgO+Микроелементи и водорасли

НОВО

ВОДОРАСЛИ на прах /за листно и капково приложение/ 1кг.

ВОДОРАСЛИ на прах /за листно и капково приложение/ 1кг.

ВОДОРАСЛИ на прах /за листно и капково приложение/ 20кг.

ВОДОРАСЛИ на прах /за листно и капково приложение/ 20кг.