Зелен камък (железен сулфат) - приложение за овошки, растения и лозя />

Зелен камък (железен сулфат) - приложение за овошки, растения и лозя

Зеленият камък може да изглежда опасен за употреба, но докато следвате инструкциите на пакета и сте абсолютно сигурни от какво точно се нуждае почвата Ви, няма да имате проблеми. Обикновено железният сулфат се продава под формата на светлозелен, разтворим прах, като е възможно да се прилага както в насипно състояние, така и разреден с вода.

Употреба

Обикновено се използва за почистване на промишлени отпадъчни води, т.е. в пречиствателни станции. Благодарение на железния сулфат, водата може да се използва като питейна. С негова помощ се произвежда биогаз, лабораторни химикали, участва като добавка в лепила и уплътнители; в машиностроенето, за неутрализиране на сярната киселина.

Зелен камък за лозя

В селското стопанството основната функция на зеления камък е да понижи високите нива на киселинност в почвата, така че растенията да имат по-голям достъп до хранителни вещества. В градинарството железният сулфат се използва главно за фиксиране недостига на желязо, откъдето се получава и заболяването хлороза. Макар да не действа бързо, крайният резултат е дълготраен. Може да се смесва с органична тор и да подхранва почвата години наред.

Нанасяне на зелен камък в почвата - зелен камък за овошки

Нужно е да приложите зеления камък на дълбочина 20-25 см в почвата, на не много голямо разстояние от зеленчуците или овощните дръвчета. За едно дръвче са необходими между 200 и 300 гр. За да има ефект от употребата му, растенията трябва редовно да се поливат. В противен случай, железният сулфат ще изсъхне и отново ще се върне във форма, трудна за усвояване от почвата.

За цветя, храсти и дървета се препоръчва половин до една чаша железен сулфат на всеки 100 кв.м., като внимавате да е разпределен равномерно. При кисели почви се използват от 3 до 6 чаши на 100 кв.м., а при песъчливи – по-малко. За зеленчуци се препоръчват 2 с.л. на 100 кв.м.

Листно хранене - железен сулфат за растения

За листата е необходим разтвор на железен сулфат със съотношение 15 гр. на 10 литра. Две-три пръскания са напълно достатъчни за трайните насаждения. Недостигът на желязо може да бъде коригиран чрез пръскане и на почвата по същото време. Пръскането се извършва в по-хладните часове на деня – рано сутрин и късно през деня. Най-силен ефект е нощното пръскане, защото разтворът остава по листата и изсъхва по-бавно. По този начин растението усвоява по-голямо количество железен сулфат.

Борба с хлороза

Хлорозата представлява недостиг на желязо у растението. Листата пожълтяват заради невъзможността си да произвеждат хлорофил. Пожълтяването започва от върха надолу. При такъв проблем са Ви необходими 150-200 гр. железен сулфат, разтворен в 10 л. вода. За превантивно пръскане срещу хлороза, нужен Ви е 30% разтвор на зелен камък. Най-добре е да пръскате през пролетта и есента.

Ярки цветове и тежки плодове

За по-наситени цветове на плодните дръвчета, използвайте 2 гр. зелен камък, разтворен в 1 литър вода. Пръскайте овошките си, когато плодовете достигнат ¼ от нормалните си размери. Колкото повече ги пръскате, толкова повече плодовете ще започнат да увеличават размерите си. Така се получава необичайно яркият цвят при ябълките. Най-доброто време за пръскане е през пролетта или есента.

Яйца на акари, плужеци и лишеи

Можете да лекувате овошките си с разтвор на железен сулфат, стига те да са поне петгодишни. Концентрацията на зеления камък трябва да е 6-7%. 10% разтвор е достатъчен за борба с плужеци, особено в оранжерии. Използвайте примамки с парченца картофи и моркови, които са натопени в разтвор 1:20. Срещу мъхове и лишеи, почистете добре кората на дървото, а след това използвайте разтвор от 1 ч.л. зелен камък и 1 л. вода.

Предпазни мерки

Въпреки че железният сулфат е извлечен от естествени източници, той може да се окаже токсичен за кожата и очите. Винаги ползвайте гумени ръкавици, маска и предпазни очила. Избягвайте да разтваряте железен сулфат в близост до бетон или други строителни материали.

Цени и продукти за зелен камък в нашия онлайн магазин и склад  : 

Железен сулфат /зелен камък/ 1кг. и 50кг.

Железен сулфат /зелен камък/ 1кг. и 50кг.

Железен сулфат /зелен камък/ 50кг.

Железен сулфат /зелен камък/ 50кг.

Железен сулфат /зелен камък/ 50кг.