Торове за оранжерии и хидропоника

Няма нищо по-хубаво от това да имате зеленчуци през цялата година. Ако имате необходимото време и материали сами да си построите оранжерия с контролирана среда, остава само да разберете най-важното – как да ги отглеждате и какви торове са Ви необходими. Можете да разгледате нашите предложения за различни видове торове подходящи за оранжерийно торене.

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 10кг.

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 16-69-16 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 16-69-16 10кг.

ГРО ГРИЙН ГЕЛ 16-69-16 10кг.

62.00лв - 6,000.00лв

5/5

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 10кг.

ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 10кг.

60.00лв - 5,800.00лв

5/5

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 5кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 5кг.

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 5кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 5кг.
Изчерпано
Калиев нитрат GROW PLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Калиев нитрат HELIOPOTASH / ХЕЛИОПОТАШ Франция 25кг.
Калиев нитрат HELIOPOTASH / ХЕЛИОПОТАШ Франция 25кг.
Изчерпано
Калиев нитрат HORTIPRAY / ХОРТИПРЕЙ 25кг

Изчерпан

Изчерпано
Калциев нитрат 15.5-0-0+26CaO 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Карбамид УРЕЯ прилинг /Румъния/ 46%Азот 50кг.
Карбамид УРЕЯ прилинг /Румъния/ 46%Азот 50кг.
Изчерпано
Магнезиев Нитрат 11-0-0+16%MgO 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Магнезиев сулфат GROW PLANT/ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Моноамониев фосфат 12-61-0 GROW PLANT/ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.
Изчерпано
Моноамониев фосфат MAP HAIFA / ХАЙФА 12-61-0 25кг

Торове за оранжерии и хидропоника

Хидропониката замества традиционния метод на отглеждане на растения и, тъй като няма почва, торовете в нея трябва да компенсират нейната липса.

Какво е хидропоника?

Това е иновативна система за отглеждане на растения с постоянно течаща вода и минимално количество пръст. Идеалното решение, когато не разполагате с дворно пространство, но имате открито място. Не се притеснявайте за размерите на системата – всеки може сам да си направи хидропоника и да я пригоди според нуждите си.

Хидропоника или аквапоника?

Макар да звучат сходно, двете са доста различни системи за отглеждане на зеленчуци. При хидропониката системата е изключително проста и не са Ви нужни специални знания или големи вложения. При аквапониката обаче системата е по-сложна – там течащата вода минава през корените на растенията и аквариуми за риби. Растенията прочистват водата на рибите, а рибите обогатяват с полезни микроелементи водата на растенията.

Избор на тор за хидропоника

При хидропониката макроелементите са необходими в по-големи количества (азот, калий и фосфор), докато микроелементите са необходими в по-малки количества (калций, магнезий и сяра). Ето защо торовете за хидропоника трябва да са специално създадени за този вид отглеждане.

На пазара ще намерите два основни вида тор – течни и сухи. Течният тор е готов за използване, може да се разрежда с вода, лесен е за употреба и е подходящ за начинаещи градинари. Отрицателните му страни са, че изисква по-специално съхранение и че цената му е по-висока от тази на сухия тор. От друга страна, сухият тор е по-евтин и по-лесен за съхранение, но се смесва по-трудно и затова се ползва предимно от професионалисти.

Тези два вида тор се делят на още два – органични и минерални, като те могат да бъдат съставени от един компонент или от няколко. Тези с един компонент се разтварят по-добре, но им липсват много вещества, докато тези с няколко са подходящи за големи хидропонни системи, тъй като могат да съдържат до 11 вида различен тор.

Видове торове

Минералните (неорганичните) торове се състоят от минерални соли. Те се получават чрез преработката на естествени суровини. Минералните торове съдържат всичко, от което хидропониката се нуждае, защото растенията ги усвояват и обработват директно.

Органичните торове произхождат от растителни или животински отпадъчни продукти. Наравно с тях има био и вегански торове за хидропоника. Не всички хранителни вещества в органичните торове са достъпни за растенията, защото те първо трябва да бъдат преобразувани от микроорганизими, които по принцип живеят в почвата, а в случая – тя липсва. Това означава, че за да постигнете същия ефект като с минералните торове, трябва да използвате повече органичен тор, а това ще увеличи разходите Ви.

Свойства на торовете

Минералните торове са синтетични и лесни за употреба. Спестяват вода, тъй като хранителният разтвор рядко има нужда от промяна. Бърз и ефективен, подходящ за всички видове хидропонни системи.

Органичните торове са получени от природни ресурси, но приложението им е по-сложно, защото част от тях още не е разградена. Използват по-голяма консумация на вода, тъй като разтворът трябва да се сменя по-често поради отлагания в тръбите и отделяне на миризма. Растежът на културите е по-бавен, а самият тор е подходящ само за определени видове хидропонни системи.

Употреба на тор за хидропоника

Изберете подходящ хидропонен тор, като следвате инструкциите за употреба и мерките за безопасност. Разклатете бутилката преди всяка употреба и напълнете резервоара на системата с вода. Добавете тор, съгласно дозировката и разбъркайте добре. Ако използвате тор с много компоненти, никога не ги смесвайте заедно. Не превишавайте препоръчаната доза, за да не стресирате растенията. Чешмяната вода е напълно подходяща за хидропоника, но при съмнения, можете да измерите киселинността ѝ. Важното е винаги да се намира в границата 5,2-6,5. Тъй като в различните стадии на растеж културите имат нужда от различни количества тор, ще се наложи да промените количеството или вида на тора.