Tорове за листно и капково напояванеТечни торове за листно и капково подхранване и наторяване за подходящо наторавяне и добра реколта. Разгледайте нашите различни предложжения и разфасовки. Предлагаме различните видове торове за капково напояване както на едро така и на дребно на най-добри промоционални цени и постоянни намаления и отстъпки. За повече информация можете да се свържете и с нас от страницата за контакти. Течните торове са лесни за използване поради по-лесната им употреба и полза за реколтата.

Изчерпано
Grow Plant/Гроу Плант liquid NP 4-20-0+0,5%Z   1л. и 20л.
Изчерпано
течен тор POLY-LIFE 0.20.20

Изчерпан

Изчерпано
течен тор POLY-LIFE 14.7.7

Изчерпан

Изчерпано
течен тор POLY-LIFE 30.0.0+2%Bor

Изчерпан

Изчерпано
течен тор POLY-LIFE 32.0.0

Изчерпан

Изчерпано
течен тор POLY-LIFE 4.5.9.18

Изчерпан

Изчерпано
течен тор POLY-LIFE 6.12.12

Изчерпан

Изчерпано
течен тор POLY-LIFE 7.20.0

Изчерпан

Защо да изберете течни торове?

Градинарите предпочитат използването на течни торове по няколко причини: 1) безопасни са за корените на растението; 2) методите на приложение са много повече, отколкото при традиционните торове; 3) постигат резултати по-бързо.

Как са се появили течните торове?

Течните торове не са създадени за мързеливи градинари и тяхната употреба под никаква форма не е срамна или нелепа. Още през 16 век хората започнали да забелязват, че водата, стичаща се от кални реки, стимулира растежа на културите много по-добре, докато дъждовната вода нямала същия ефект. По-късно китайците установили, че водата, в която е накиснат животински тор, съдържа полезни микроелементи. Проблемът бил, че процесът за приготвяне на подобен тор бил трудоемък и забавял използването му.

Какво представлява течният тор?

Днес всеки може да си приготви течен тор, дори само като ползва окапалите в градината си листа. Готовите продукти се предлагат бутилирани, под формата на концентрирана течност или като бели кристали. Сред най-известните са рибната емулсия, тор от водорасли, костно или кръвно брашно.

Кога и как да използвате течен тор

Не използвайте тор, освен ако растенията и почвата нямат нужда от него. Дори тогава Ви е нужен тест за киселинността на почвата. Стандартният разтвор е една супена лъжица на четири литра. 1/4 от общото количество се излива директно в корените при засаждане, а с останалото се полива обилно почвата. При развити и укрепнали вече растения се препоръчва листно хранене или капково напояване. Листното хранене е по-специфично и някои растения, като доматите, предпочитат капковото, за да не изгорят или да не се простудят.

Предпазни мерки при торене

Когато използвате течен тор, никога не насипвайте сух около корените и стеблото. В най-добрия случай, двата вида тор ще се неутрализират един-друг, докато в най-лошия ще изгорят растението и ще променят хранителния баланс на почвата. Също така, никога не натискайте почвата там, където сте полели с разтвор. Когато течният тор започне да взаимодейства с микроорганизмите в почвата, се отделя газ, който трябва да излезе на повърхността. В сплъстената и кална почва тази реакция би била почти невъзможна.

Предимства на течните торове

Течните торове се сдобиха с широка популярност заради употребата им при торене на големи тревни площи и оранжерии. Лесното използване значително съкращава времето за работа и увеличава продукцията. Ето защо течните торове са най-предпочитани при засаждане, разсаждане и като стартов тор за раззеленяване и разцъфване на растенията.

Как изглежда идеалният течен тор?

Това е продукт, който осигурява по-бърз растеж на културите, както и появата на по-обилна реколта. Трябва да е подходящ за плодове, зеленчуци и ядки; да е лесен за употреба и да се смесва добре с други торове от своя вид, както и с хербициди. Задължително да има опция за капково напояване или листно хранене (проверете опаковката дали няма предупреждение за поява на утайка и запушване на дюзите). Торенето с течен тор трябва да е подходящо за семена, разсад и листа, не само за развита коренова система. Не забравяйте да използвате правилното количество тор, за да предпазите както растенията си, така и околната среда.

Видове течни торове

Азотът помага на растенията да синтезират енергия, необходима за стимулиране на растежа и подобряване на производството на висококачествени плодове и семена. Калият е от решаващо значение за развитието на корените, плодовете и листата. Растенията се нуждаят от него, за да стимулират производството на храна, както и да повишат имунитета си срещу болести. Фосфорът е необходим за издръжливост, подобряване на реколтата и насърчаване предаването на енергия. Чрез калция растението изгражда солидни клетъчна стена, оптимизирайки в същото време обмяната на минерали.

Приложение на течен тор

Всяка опаковка с готов течен тор има указания за употреба. Остава въпросът кой вид торене е най-подходящ – листното или традиционното? При листното торът се усвоява много по-бързо, но не издържа през целия сезон, за разлика от традиционното, където хранителните елементи дълго време се освобождават в почвата.